Άρθρο Localit 29 Ιουνίου, 2012

Ζάκυνθος: Αυτοματοποιημένο σύστημα παροχής/χρήσης κοινοχρήστων ποδηλάτων

Πρόταση χρηματοδότησης της εγκατάστασης αυτοματοποιημένου συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων στην πόλη της Ζακύνθου, θα υποβάλλει ο δήμος στο πλαίσιο του προγράμματος «Αστική Αναζωογόνηση 2012-2015».

Η πρόταση η οποία συνοδεύεται από ολοκληρωμένη μελέτη, είναι συνολικού προϋπολογισμού 221.259,78 €, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23% και περιλαμβάνει προμήθεια Συστήματος Κοινόχρηστων Ποδηλάτων, που θα αποτελείται:

  •  Από 4  Σταθμούς με 68 θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων, πλήρεις εγκατεστημένοι και σε θέση λειτουργίας
  • 50 ποδήλατα και
  • 500 κάρτες συνδρομητή.

Το σύστημα  κοινόχρηστων ποδηλάτων, θα αποτελείται από 40 ποδήλατα και 4 Σταθμούς, οι οποίοι θα περιλαμβάνουν 68 θέσεις κλειδώματος ποδηλάτων (17 ανά Σταθμό). 

 Η ύπαρξη πλεονάζοντος αριθμού θέσεων κλειδώματος θα διασφαλίζει τη διαθεσιμότητα κενών θέσεων κλειδώματος σε κάθε Σταθμό τις περισσότερες στιγμές της ημέρας.

Εάν κάποιος Σταθμός είναι υπερπλήρης ή με ελάχιστα ποδήλατα, η οντότητα που θα λειτουργεί το Σύστημα φροντίζει την «ανακύκλωση» των ποδηλάτων, με στόχο τη διαθεσιμότητα τους, και ελεύθερων θέσεων κλειδώματος σε κάθε Σταθμό.
Ο δήμος θα προμηθευτεί 10 (δέκα) επιπλέον ποδήλατα, τα οποία θα είναι εφεδρικά και θα επιστρατεύονται σε περιόδους υψηλής ζήτησης, θα αντικαθιστούν άλλα τα οποία επισκευάζονται, ή δεν μπορούν να διατεθούν για χρήση ,για οποιονδήποτε άλλο λόγο.
Οι χρήστες θα μπορούν να παραλαμβάνουν ποδήλατα από τους Σταθμούς, αφού έχει προηγηθεί η διαδικασία της ταυτοποίησής τους και, εν συνεχεία, μετά την ολοκλήρωση της χρήσης τους να τα επιστρέφουν σε αυτούς.
Το σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων,  θα είναι σχεδιασμένο ώστε να εξυπηρετεί τόσο τακτικούς χρήστες (δημότες και τακτικούς επισκέπτες) όσο και «έκτακτους».  Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης θα ταυτοποιείται.
Οι Σταθμοί θα διαθέτουν οθόνη αφής, από όπου θα μπορούν οι χρήστες να εγγραφούν απευθείας, καθώς και αναγνώστη πιστωτικής κάρτας.
Τα ποδήλατα θα είναι ειδικά σχεδιασμένα με τρόπο που να διευκολύνει τη χρήση τους από οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως φύλου και σωματικής διάπλασης.

Το σύστημα θα επιτρέπει την αυτόματη εκκαθάριση συναλλαγών.
Το Λογισμικό Διαχείρισης διαθέτει / παρέχει την ακόλουθη λειτουργικότητα:
•Ολοκλήρωση με τους μηχανισμούς «κλειδώματος»-ταυτοποίησης, χρέωσης και εγγραφής που βρίσκονται στους Σταθμούς
•Ενημέρωση για ποδήλατα με βλάβη ή άλλα προβλήματα (ticketing)
•Ενημέρωση για την καλή λειτουργία του Σταθμού
•Μηχανισμό αυτόματων ειδοποιήσεων (alerts) για συγκεκριμένα συμβάντα (π.χ. ελάχιστη διαθεσιμότητα ποδηλάτων και θέσεων στάθμευσης σε κάποιον Σταθμό)
•Αναφορές για όλα τα στοιχεία χρήσης του Συστήματος και κάθε πιθανό συνδυασμό αυτών (διαδρομές, χρήστες, Σταθμοί, Ποδήλατα, βλάβες, διάρκεια κ.ο.κ.) με στόχο την παρακολούθηση και βελτιστοποίησή του
•Μηχανισμό για τη διεκπεραίωση ασφαλών συναλλαγών

Χωροθέτηση Σταθμών
1. (Λιμεναρχείο – Λιμενικό Ταμείο )
Ο σταθμός βρίσκεται στην νότια είσοδο της πόλης της Ζακύνθου, αλλά αποτελεί και την πύλη εισόδου στην πόλης της Ζακύνθου από θαλάσσης, αφού ευρίσκεται στο σημείο του Λιμένος Ζακύνθου που ελλιμενίζονται (επιβιβάζονται και αποβιβάζονται) τα πλοία της γραμμής Ζακύνθου – Κυλλήνης. Επίσης στο συγκεκριμένο σημείο σε απόσταση περίπου 80 μέτρων βρίσκεται ο δημοτικός χώρος στάθμευσης που δέχεται τα οχήματα που εισέρχονται στην πόλη της Ζακύνθου. Αναμένεται να εξυπηρετήσει τόσο τους δημότες και επισκέπτες της Ζακύνθου . Απέχει απόσταση (600-700 μέτρα) από τον επόμενο Σταθμό , στο Δημαρχείο.  Η κλίση του εδάφους είναι ήπια και ιδανική για χρήση ποδηλάτου.  Η γύρω περιοχή αποτελεί και το παραλιακό μέτωπο και ένα από τα  κέντρα αναψυχής και ψυχαγωγίας της πόλης με πλήθος επιχειρήσεων εστίασης και λοιπού υγειονομικού ενδιαφέροντος.
2. (Δημαρχείο)
Ο σταθμός βρίσκεται στο γεωγραφικό κέντρο της πόλης και αναμένεται να εξυπηρετήσει τόσο τους εργαζόμενους στον δήμο, όσο και τους δημότες και επισκέπτες της Ζακύνθου,  που επισκέπτονται το Δημαρχείο αλλά και άλλες υπηρεσίες, όπως της Π.Ε. Ζακύνθου (100 μ), την Δ.Ο.Υ. Ζακύνθου (80 μ.) για διεκπεραίωση εργασιών.  Απέχει ίση απόσταση (600-700 μέτρα) από τους υπόλοιπους Σταθμούς, οι οποίοι αναπτύσσονται σε ευθεία γραμμή με κέντρο το Δημαρχείο.  Η κλίση του εδάφους είναι ήπια και ιδανική για χρήση ποδηλάτου.  Η γύρω περιοχή αποτελεί και το εμπορικό κέντρο της πόλης με πλήθος επιχειρήσεων εμπορικών, εστίασης και λοιπών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
3. (Κτίριο Ξενία )
Ο σταθμός βρίσκεται προς την βόρεια είσοδο της πόλης. Στο κτίριο αυτό στεγάζονται οι υπηρεσίες της Δ.Ε.Υ.Α. Ζακύνθου, της Δημοτικής Αστυνομίας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτ. Ελλάδος, Πελ/νήσου και Ιονίου. Πλεονέκτημα της θέσης αποτελεί και η ύπαρξη δημοτικού πάρκιν σε απόσταση 60 μέτρων καθώς και αρκετών θέσεων στάθμευσης απέναντι από το κτίριο προς της μεριά της θάλασσας, όπου κανείς μπορεί να σταθμεύσει το Ι.Χ του και εν συνεχεία με ποδήλατο να συνεχίσει τη μετακίνησή προς την υπόλοιπη πόλη. Αναμένεται να εξυπηρετήσει τόσο τους εργαζόμενους στο κτίριο όσο και τους δημότες και επισκέπτες της Ζακύνθου  που επισκέπτονται τη περιοχή  για διεκπεραίωση εργασιών ή περιήγηση στα μνημεία και αξιοθέατα της πόλης της Ζακύνθου.  Απέχει ίση απόσταση (400-500 μέτρα) από τους υπόλοιπους Σταθμούς του Συστήματος (Δημαρχείο και Περιοχή Αστέρια – Αγία Τριάδα), οι οποίοι αναπτύσσονται σε ευθεία γραμμή με κέντρο το Δημαρχείο.  Η κλίση του εδάφους είναι ήπια και ιδανική για χρήση ποδηλάτου.
4. (Περιοχή Αστέρια – Αγία Τριάδα)
Ο σταθμός βρίσκεται στη βόρεια είσοδο της πόλης και αναμένεται να εξυπηρετήσει τους δημότες και επισκέπτες της Ζακύνθου  που επισκέπτονται τη περιοχή  για διεκπεραίωση εργασιών ή περιήγηση στα μνημεία και αξιοθέατα της πόλης της Ζακύνθου.  Απέχει ίση απόσταση (500 μέτρα) από τον προηγούμενο σταθμό του Συστήματος (κτίριο Ξενία), οι οποίοι σταθμοί αναπτύσσονται σε ευθεία γραμμή με κέντρο το Δημαρχείο.  Η κλίση του εδάφους είναι ήπια και ιδανική για χρήση ποδηλάτου.

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 26 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δωρεάν rapid test σε δύο σημεία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης Covid – 19 (Rapid Test) θα πραγματοποιηθούν για όσους επιθυμούν σε…

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ζίτσας: Δωρεάν rapid tests στην Ελεούσα

Δωρεά ελέγχους ταχείας ανίχνευσης κορονοϊού (rapid test Covid-19) πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή (26/03/2021) στην…

Ρεπορτάζ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόταση Δήμου Δελφών για έργο ψηφιακής περιήγησης σε δύο Δημοτικά Μουσεία

Πρόταση προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για το έργο «Ψηφιακή περιήγηση σε δύο Δημοτικά…