Άρθρο Localit 02 Φεβρουαρίου, 2012

Υπέρ της καύσης των νεκρών και η Αθήνα

Οικόπεδο αναζητά ο Δήμος Αθηναίων προκειμένου να κατασκευάσει αποτεφρωτήριο για καύση νεκρών σύμφωνα με όσα δήλωσε  ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κοιμητηρίων και Διοικητικής Υποστήριξης Πολεοδομίας Νίκος Κόκκινος στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας.

Ειδικότερα ο κ. Κόκκινος υπογράμμισε ότι ο δήμος έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για την εύρεση οικοπέδου κατάλληλου για αυτή τη χρήση η οποία για να εφαρμοστεί απαιτούνται πολύ ειδικοί περιβαλλοντικοί όροι. Μάλιστα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο η Αθήνα να συνεργαστεί και με άλλο δήμο για τη δημιουργία μια τέτοιας μονάδας. Προς το παρόν όμως ο κ. Κόκκινος διέψευσε τις φήμες για συνεργασία με το δήμο Ζωγράφου για το θέμα του αποτεφρωτηρίου καθώς, όπως είπε, η περιοχή που εξετάζεται στον Υμηττό είναι δασική και δεν μπορεί να αξιοποιηθεί.

Την ίδια στιγμή που η Αθήνα «ανοίγει» τον φάκελο της καύσης των νεκρών ο δήμος Μαρκοπούλου στην Αττική καθώς και η Θεσσαλονίκη προχωρούν το θέμα με ποιο εντατικούς ρυθμούς.  

Ο Δήμος Μαρκοπούλου ενέκρινε τη δημιουργία ΚΑΝ

Με ομόφωνη απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μαρκοπούλου, παρά τις αντιδράσεις της Εκκλησίας, ενέκρινε τη δημιουργία (χωροθέτηση, κατασκευή και λειτουργία) Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ) και Οστών, πλησίον του υφιστάμενου Κοιμητηρίου και σε χώρο που ανήκει στο Δήμο.

Ο χώρος της κατασκευής του Αποτεφρωτηρίου, σε επαφή με το Κοιμητήριο του Δήμου, βρίσκεται μακριά από κάθε κτίσμα λειτουργικά και οπτικά. Ταυτόχρονα η Δημοτική Αρχή, τονίζει πως η κατασκευή πληροί όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις του άρθρου 2 του Νόμου 3448/06 και δεσμεύεται ότι θα τηρηθούν όλοι οι περιβαλλοντικοί όροι και θα ακολουθηθεί η σχετική (σύγχρονη) τεχνολογία, όπως ορίζει η ΚΥΑ (Αρ. Οικ. 20232, Αρ. Φ. 745).  

Η θέση του Αποτεφρωτηρίου θεωρείται ιδανική, καθώς βρίσκεται κοντά στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και είναι στο τέλος της Αττικής Οδού, εξυπηρετώντας τους οδικούς άξονες Αθηνών-Λαμίας, Κορίνθου και τις ανάγκες του Λεκανοπεδίου Αττικής. Πέραν της κοινωνικής διάστασης, η λειτουργία του Αποτεφρωτηρίου θα έχει και οικονομικά οφέλη για τον Δήμο Μαρκοπούλου. Το κόστος κατασκευής θα καλυφθεί είτε από ιδιωτικά κεφάλαια, είτε από χρηματοδότηση (δάνειο) τράπεζας. Σε καμία περίπτωση, η μελέτη και η κατασκευή του Αποτεφρωτηρίου δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Δήμου Μαρκοπούλου. 

Αντιδράσεις από τον μητροπολίτη Μεσογαίας κ. Νικόλαο

Ωστόσο οι πρώτες αντιδράσεις στα σχέδια του Δήμου έρχονται από τον Μητροπολίτη Μεσογαίας κ. Νικόλαο, ο οποίος εξέδωσε και σχετική εγκύκλιο. Ειδικότερα ο Μητροπολίτης Μεσογαίας δηλώνει αντίθετος στην καύση των νεκρών και επικαλείται σχετική απόφαση της Ολομέλειας της Ιεραρχίας της Ελλάδος. Επιπλέον υπογραμμίζει ότι η καύση των νεκρών αντίκειται στην Ορθοδοξία και καλεί το Δήμο τα χρήματα που θα δαπανήσει για την κατασκευή του αποτεφρωτήρα να τα χρησιμοποιήσει για τις ανάγκες της κοινωνίας που μαστίζεται από την οικονομική κρίση.   

Βρέθηκε ο χώρος στη Θεσσαλονίκη

Πάντως στη Θεσσαλονίκη, πέντε χρόνια μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, ο Δήμος δρομολογεί τη διαδικασία για την καύση των νεκρών με την κατασκευή αποτεφρωτηρίου.

Όπως έγινε γνωστό, έχει βρεθεί ο χώρος για την κατασκευή των εγκαταστάσεων και εγκρίθηκε το σχετικό κονδύλι για την κατάρτιση της οριστικής μελέτης. Πρόκειται για δημοτική έκταση πεντακοσίων στρεμμάτων στην περιοχή των Κοιμητηρίων Αναστάσεως του Κυρίου, πλησίον της Θέρμης στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, η οποία πληροί τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος.

Σε τμήμα αυτής της έκτασης, που σήμερα είναι φυτώριο, θα εγκατασταθεί το αποτεφρωτήριο, το συνολικό κόστος του οποίου υπολογίζεται σε 3.000.000 ευρώ περίπου. «Είναι θέμα πολιτισμού η δημιουργία του αποτεφρωτηρίου», τονίζει ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ελεύθερων Χώρων Κωνσταντίνος Ζέρβας. 

Έως τώρα, εκατοντάδες σοροί μεταφέρονται κάθε χρόνο στο εξωτερικό για να αποτεφρωθούν, με πλησιέστερο και επομένως οικονομικότερο προορισμό τη Βουλγαρία. Το κόστος ξεκινάει από τα 2.500 ευρώ και μπορεί να φτάσει τα 6.000, με τις τιμές να εξαρτώνται από τον τρόπο μεταφοράς, τον προορισμό και την ποιότητα της τεφροδόχου. Εκτός από τη Βουλγαρία, σοροί νεκρών προς καύση μεταφέρονται από την Ελλάδα σε Αγγλία, Γαλλία και Ιταλία.

Υπολογίζεται ότι η δημιουργία αποτεφρωτηρίων στην Ελλάδα θα ρίξει το κόστος για τους οικείους του νεκρού κάτω από τα 2.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για τιμές που θα κυμαίνονται κοντά στα 700 με 1.000 ευρώ από τη στιγμή που η καύση των νεκρών γίνει αποδεκτή από την κοινωνία.

Πάντως πέραν του οικονομικού κόστους, η απουσία Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών στη χώρα μας θεωρείται ότι συνιστά παραβίαση άρθρων του Συντάγματος, καθώς και της Διεθνούς Σύμβασης για την προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά Δικαιώματα. 

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη

Τι επικρατεί επ’ αυτού στην Ευρώπη; Αποτέφρωση νεκρών γίνεται στη Γαλλία από το 1789, στη Βρετανία από το 1884 και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες από τη δεκαετία του ’30. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα ποσοστά αποτέφρωσης θανόντων ξεπερνούν το 50% σε Βρετανία, Ελβετία, Σουηδία, Ολλανδία, Δανία και άλλες χώρες. Στη χώρα μας, οι πρωτοβουλίες για την ίδρυση κατάλληλων χώρων ξεκίνησαν το 1987 και το 2006 ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος (3448/2006, αρ. 35).

Ακολούθησε το Προεδρικό Διάταγμα της 23ης Μαρτίου 2009, όπου εξειδικεύθηκαν οι προϋποθέσεις καύσης των νεκρών, για να ρυθμιστούν ζητήματα τεχνικής φύσεως ένα χρόνο μετά, με κοινή υπουργική απόφαση. Όπως φαίνεται, ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα δημιουργήσει τον πρώτο χώρο, αν και δεν έχει ακόμα γνωστοποιηθεί χρονοδιάγραμμα.

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 26 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δωρεάν rapid test σε δύο σημεία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης Covid – 19 (Rapid Test) θα πραγματοποιηθούν για όσους επιθυμούν σε…

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ζίτσας: Δωρεάν rapid tests στην Ελεούσα

Δωρεά ελέγχους ταχείας ανίχνευσης κορονοϊού (rapid test Covid-19) πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή (26/03/2021) στην…

Ρεπορτάζ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόταση Δήμου Δελφών για έργο ψηφιακής περιήγησης σε δύο Δημοτικά Μουσεία

Πρόταση προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για το έργο «Ψηφιακή περιήγηση σε δύο Δημοτικά…