Άρθρο Localit 21 Οκτωβρίου, 2011

(Ξένη δημοσίευση) Δήμος Τήνου: Ψήφισμα Δ.Σ. για την οικονομική κρίση

Μετά από πρόταση του κ. Δημάρχου Τήνου Παναγιώτη Κροντηρά, το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα κατά την χθεσινή συνεδρίασή του το ακόλουθο ψήφισμα:

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τήνου εξ αφορμής των όσων λαμβάνουν χώρα και όσων δρομολογούνται για τις επόμενες μέρες, κρίνει σκόπιμο να πάρει θέση, ευθεία και κατηγορηματική:

Α. Αναγνωρίζει τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας, ανεξαρτήτως των λόγων που τα γέννησαν, τα εξέθρεψαν και τα γιγάντωσαν.

Β. Αναγνωρίζει την αναγκαιότητα ενός σύγχρονου, ενιαίου μισθολογίου για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ, τέτοιου που να αίρει τις μισθολογικές ανισότητες μεταξύ των εργαζομένων που κατέχουν τα ίδια τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.

Γ. Τίθεται αντίθετο προς το προτεινόμενο μισθολόγιο, που θα επιφέρει  σημαντική μείωση των μισθών των εργαζομένων και ειδικότερα αυτών των ΟΤΑ, λαμβανομένου μάλιστα υπόψη ότι οι τελευταίοι δεν αποτελούσαν προνομιούχους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα.

Δ. Αναγνωρίζει ότι οι μισθωτοί εργαζόμενοι τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, έχουν εξαντληθεί οικονομικά, από τη συνεχή μείωση των μισθών, όσο και από τις συνεχείς επιβολές φόρων, που παραβιάζουν τις αρχές τις αναλογικής συμμετοχής του καθενός στα φορολογικά βάρη. Δυστυχώς, ανάλογη πρωτοφανή οικονομική αφαίμαξη έχουν υποστεί και οι συνταξιούχοι της πατρίδας μας.

Ε. Καταδικάζει την άδικη φοροεπιδρομή στη μικρομεσαία ελληνική επιχείρηση αλλά και κάθε απόπειρα κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

ΣΤ. Ειδικότερα σε ό, τι αφορά το επίδομα της επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας αυτό πρέπει, σαφώς, να χορηγηθεί σε όλους τους εργαζομένους που απασχολούνται στον τομέα της καθαριότητας. Οι προβλεπόμενες αμοιβές για τους εργαζομένους ΥΕ, που είναι και η πλειοψηφία των εργαζομένων στην καθαριότητα, με το νέο προτεινόμενο μισθολόγιο είναι ιδιαίτερα χαμηλές και δεν ανταποκρίνονται στο κοινωνικό έργο που αποδεχόμαστε ότι προσφέρουν. Επίσης, η κατάργηση του επιδόματος προβληματικών περιοχών μόνο για τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση των Κυκλάδων από όλο το Αιγαίο, είναι αδικαιολόγητη γιατί το κόστος ζωής στις νησιωτικές περιοχές είναι αυξημένο κατά ποσοστό 30% τουλάχιστον, σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα. Και όχι μόνο αυτό. Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν προβλήματα απομόνωσης από βασικές υπηρεσίες (εκπαίδευσης, υγείας, πρόνοιας, κλπ). Και για μια ακόμη φορά φαίνεται ότι ο κοινός νομοθέτης δεν θα λάβει υπόψη του την συνταγματική ρήτρα περί  νησιωτικότητας (άρθρο 101 Συντάγματος), που τείνει να αποτελέσει έννοια κενή περιεχομένου για τους νομοθέτες μας.

Ζ. Το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει την ανησυχία του για τις προβλέψεις του άρθρου 33, που αφορά την κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων. Είναι σαφές ότι η εφαρμογή μιας τέτοιας διάταξης, συνδυαζόμενη με την εργασιακή εφεδρεία και την αναλογία προσλήψεων 1 προς 10, μαθηματικά θα οδηγήσει τους ήδη υποστελεχωμένους νησιωτικούς Δήμους, σε πρωτοφανή έλλειψη προσωπικού και συνακόλουθα σε αδυναμία να παρέχουμε προς τους δημότες μας και τους επισκέπτες μας τις υπηρεσίες εκείνες που είμαστε υποχρεωμένοι από τον νόμο και μάλιστα ως αποκλειστικά αρμόδιοι, να παρέχουμε. Αν συνδυαστούν αυτά και με την συνεχή μείωση των χρηματοδοτήσεων προς τους Δήμους, τότε μπορεί κάλλιστα να οδηγηθούμε στην ιδιωτικοποίηση πολλών από τις υπηρεσίες που παρέχουμε ως Δήμος προς τους κατοίκους μας, με πολλαπλή επιβάρυνση φυσικά των τελευταίων.

Η. Με την  ευκαιρία, το ΔΣ εκφράζει την αντίθεσή του στην διαγραφόμενη αναστολή λειτουργίας του Τελωνείου Τήνου και την περιέλευση της αρμοδιότητάς του στο Τελωνείο Μυκόνου. Άλλωστε το Δημοτικό Συμβούλιο έχει εκφραστεί αναλόγως από μηνών και για τα θέματα της Δ.Ο.Υ. Τήνου και του Ειρηνοδικείου Τήνου και εμμένει στην θέση του.

Θ. Το ΔΣ αποκρούει κάθε σκέψη για αύξηση του ΦΠΑ στις Κυκλάδες, που θα έχει ως συνέπεια την εξουθένωση του εμπορίου και των επιχειρήσεων, την απώλεια θέσεων εργασίας και την οικονομική καταρράκωση των πολλαπλά δοκιμαζόμενων νησιωτικών μας κοινωνιών.  Ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά μας αποτελεί το τελευταίο ίχνος σεβασμού στην συνταγματικά κατοχυρωμένη έννοια της νησιωτικότητας.

Καλούμε την Κυβέρνηση και τους βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων  να νομοθετήσουν την προσεχή Πέμπτη αλλά και να νομοθετούν στην κατεύθυνση της ανόρθωσης της Οικονομίας αλλά όχι συνθλίβοντας τους εργαζομένους του Δημοσίου, των ΟΤΑ και του ιδιωτικού τομέα. Να νοιαστούν και να το δείξουν έμπρακτα για τις νησιωτικές μας κοινωνίες, που προσφέρουν τα μέγιστα με την συμμετοχή τους στην εθνική προσπάθεια ως τουριστικοί προορισμοί. Η προσχώρηση στην λογική της ευημερίας των αριθμών, με σύγχρονη δυστυχία των ανθρώπων, βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετο τον Δήμο Τήνου.

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 26 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δωρεάν rapid test σε δύο σημεία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης Covid – 19 (Rapid Test) θα πραγματοποιηθούν για όσους επιθυμούν σε…

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ζίτσας: Δωρεάν rapid tests στην Ελεούσα

Δωρεά ελέγχους ταχείας ανίχνευσης κορονοϊού (rapid test Covid-19) πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή (26/03/2021) στην…

Ρεπορτάζ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόταση Δήμου Δελφών για έργο ψηφιακής περιήγησης σε δύο Δημοτικά Μουσεία

Πρόταση προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για το έργο «Ψηφιακή περιήγηση σε δύο Δημοτικά…