Άρθρο Localit 21 Νοεμβρίου, 2013

Ξεκινά το Φεστιβάλ Γαστρονομίας στη Θεσσαλονίκη

Φεστιβάλ Γαστρονομίας ΘεσσαλονίκηΜε βασικό στόχο την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως γαστρονομικό προορισμό, και με πρωτότυπες δράσεις για τη φετινή, τρίτη κατά σειρά, χρονιά,  ο Δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει το Φεστιβάλ Γαστρονομίας Θεσσαλονίκης- Thessaloniki Food Festival 2013,  από τις 22 Νοεμβρίου μέχρι και τις 15 Δεκεμβρίου 2013, σε χώρους του Δημαρχείου, σε γειτονιές, σε καταστήματα και επιχειρήσεις της πόλης, στα  μουσεία, στις πλατείες και σε χώρους εσωτερικούς και εξωτερικούς  της πόλης.

Όπως είπαν οι διοργανωτές, από το 2014 στοχεύουν στη μεγαλύτερη χρονική διάρκειά του Φεστιβάλ, προσδοκώντας να τίθενται υπό την αιγίδα του γαστρονομικά γεγονότα της πόλης.

Παράλληλα σημείωσαν ότι τα γαστρονομικά ταξίδια  των γεύσεων της Θεσσαλονίκης, που ξεκίνησαν από το Τορόντο του Καναδά θα συνεχιστούν  με δράσεις στο Λονδίνο, στις Βρυξέλλες στη Στοκχόλμη και στη Νέα Υόρκη υπό την αιγίδα του Thessaloniki Food Festival.

Η πρόταση για τη Νέα Ελληνική Καντίνα, τα εργαστήρια για παιδιά, τα cooking masterclasses με γνωστούς chef, σε ξενοδοχεία αλλά και στις λαϊκές αγορές της πόλης, τα δρομολόγια (taste the history on the bus) με την πολιτιστική γραμμή του ΟΑΣΘ, των Θεσσαλονικιώτικων γευστικών διαδρομών στη νεοελληνική, ποντιακή, πολίτικη κι εβραϊκή κουζίνα, η ελληνική και διεθνής αγορά για την παρουσίαση τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων, οι επισκέψεις σε μουσεία, οι δράσεις της Λέσχης  Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος, η «επιστροφή»στο Festival του ήρωα- chef Καραγκιόζη για να μαγειρέψει ελληνικά φαγητά για το Σαράι, είναι ορισμένες μόνο από τις 40 μικρές και μεγάλες δράσεις του Φεστιβάλ το πρόγραμμα του οποίου αναγράφεται πλήρως στην ιστοσελίδα του Thessaloniki Food Festival,  http://foodfestival.thessaloniki.gr/

Για τη φετινή χρονιά ο θεσμός φιλοξενεί πρωτότυπες δράσεις που δίνουν ακόμα πιο ιδιαίτερο χαρακτήρα στο Thessaloniki Food Festival 2013 και  είναι:

  • Η Νέα Ελληνική Καντίνα που διεξάγεται για πρώτη φορά και είναι το αντίθετο της εξεζητημένης γκουρμέ κουζίνας, αφού πρόκειται για γρήγορο και πρόχειρο φαγητό, που όμως διατηρεί τα στοιχεία της παράδοσης, δίνοντας ένα ποιοτικό αποτέλεσμα. Η εκδήλωση της καντίνας θα διοργανωθεί στις 22 Νοεμβρίου στις 18:00-20:00, θα είναι ανοιχτή προς το κοινό και θα διεξαχθεί στην πλατεία Αριστοτέλους.
  • Το ημερήσιο πρόγραμμα γευμάτων σε μουσεία της πόλης, όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, καθώς και στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ (πινακοθήκη). Η εκδήλωση αυτή ονομάζεται Yummy Museumsκαι το θέμα του μενού θα είναι εμπνευσμένο από τους πίνακες των μουσείων, ενώ θα συνοδεύεται από σύντομο φυλλάδιο που θα αναφέρεται στο έκθεμα και τη γευστική πρόταση που το συνοδεύει.
  • Η προσφορά φαγητού στο τουριστικό λεωφορείο της πόλης. Στην εκδήλωση Taste the history on the busθα σερβίρεται finger food από γεύσεις που πέρασαν από τη Θεσσαλονίκη τα τελευταία 2000 χρόνια.

Συνεχίζονται επιπλέον, οι πετυχημένες δράσεις:

  • «Τρίτη βράδυ τρώμε έξω. Μενού 10€», και
  • Οι «Γειτονιές των Γεύσεων» που διοργανώνονται σε διάφορες γειτονιές της πόλης (Λαδάδικα, Πλατεία Ναυαρίνου και Διαγώνιος), στις οποίες συμμετέχουν από μεζεδοπωλεία και ουζερί μέχρι gourmet εστιατόρια, παραδοσιακά ταβερνάκια και ζαχαροπλαστεία που βρίσκονται εκεί, με παράλληλες μουσικές εκδηλώσεις.

Επιπλέον σημαντικές εκδηλώσεις αποτελούν οι Greek και International Agora που θα διοργανωθούν στο φουαγιέ του Δημαρχείου, (23-24 Νοεμβρίου-πρώτο Σαββατοκύριακο- για την Ελληνική Αγορά και 30 Νοεμβρίου -1 Δεκεμβρίου-δεύτερο Σαββατοκύριακο- για τη Διεθνή Αγορά), από τις 10:00 το πρωί έως τις 16:00. Οι δράσεις θα είναι ανοιχτές στο κοινό και οι παραγωγοί και επιχειρηματίες θα έχουν τη δυνατότητα να εκθέσουν τα τοπικά και παραδοσιακά αγαθά τους σε πάγκους. Την περίοδο πριν τα Χριστούγεννα, που είναι και η τελευταία βδομάδα των εκδηλώσεων του φεστιβάλ, διοργανώνεται η Χριστουγεννιάτικη Αγορά, στην οποία μπορούν να συμμετέχουν παιδιά, αλλά και ενήλικες.

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 26 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δωρεάν rapid test σε δύο σημεία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης Covid – 19 (Rapid Test) θα πραγματοποιηθούν για όσους επιθυμούν σε…

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ζίτσας: Δωρεάν rapid tests στην Ελεούσα

Δωρεά ελέγχους ταχείας ανίχνευσης κορονοϊού (rapid test Covid-19) πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή (26/03/2021) στην…

Ρεπορτάζ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόταση Δήμου Δελφών για έργο ψηφιακής περιήγησης σε δύο Δημοτικά Μουσεία

Πρόταση προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για το έργο «Ψηφιακή περιήγηση σε δύο Δημοτικά…