Άρθρο Localit 20 Ιανουαρίου, 2014

Ξαναζωντανεύουν τα μονοπάτια στα Τζουμέρκα

downloadΤα μονοπάτια που κρατούσαν κάποτε ζωντανά τα χωριά στην περιοχή των Τζουμέρκων, αποτελώντας τις βασικές οδούς μετακίνησης, ανθρώπων, προϊόντων, πολιτισμού και που σήμερα αποτελούν δείγμα πολιτισμού, στους επόμενους μήνες θα «ζωντανέψουν» ξανά, αλλά τώρα προσδοκούν να διαβούν περιπατητές και τουρίστες.

Πρόκειται για την ανάπλαση της περιπατητικής διαδροής «Στρατώνες – σκάλα προς Συρράκο- Καλαρρύτικος ποταμός». Το έργο αυτό του δήμου Βορείων Τζουμέρκων, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και υπεγράφη η σύμβαση για την ανάπλαση της διαδρομής. Η παρέμβαση αυτή, έχει προϋπολογισμό 650 χιλιάδων ευρώ και θα ξεκινήσει μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Με την υλοποίηση του έργου ανάπλασης, θα διαμορφωθεί μια πεζοπορική διαδρομή μήκους 1400 m, διάρκειας περίπου μίας ώρας και με μικρό βαθμό δυσκολίας.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για την ανάδειξη – ανάπλαση και συντήρηση του παλιού μονοπατιού, που χρησίμευε για τη σύνδεση με τον ποταμό Καλαρρύτικο, για τις μεταφορές των προϊόντων, την πρόσβαση σε νερόμυλους, εξωκλήσια, σε φυσικές πηγές, χωράφια ή ποιμενικές εγκαταστάσεις. Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνει ότι, «η διαμόρφωση του μονοπατιού, θα οδηγήσει στην αύξηση του τουριστικού ενδιαφέροντος για την περιοχή και την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και των παρεχόμενων υπηρεσιών».

Η συγκεκριμένη παρέμβαση, συμπληρώνει μια σειρά από παρόμοια έργα που έχει εντάξει στο ΕΣΠΑ ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων και βρίσκονται σε εξέλιξη.

Πρόκειται, για, περιπατητικές διαδρομές στο Ματσούκι έργο με προϋπολογισμό 178.000 ευρώ.

-Ανάπλαση περιπατητικής διαδρομής «Καλαρρύτες – Μύλος Κουιάσα – Γέφυρα Φίλου», με προϋπολογισμό 400.000 ευρώ.

-Κατασκευή – σήμανση μονοπατιών και διαμόρφωση θέας ποταμού Αράχθου Κατσανοχωρίων, με προϋπολογισμό 450.000 ευρώ.

Είναι βέβαιο, καταλήγει η ανακοίνωση, ότι «η ολοκλήρωση των έργων αυτών, θα βοηθήσουν στη γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής με την προσέλκυση και διευκόλυνση των επισκεπτών να γνωρίσουν σημεία σπάνιας ομορφιάς του Δήμου μας».

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 26 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δωρεάν rapid test σε δύο σημεία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης Covid – 19 (Rapid Test) θα πραγματοποιηθούν για όσους επιθυμούν σε…

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ζίτσας: Δωρεάν rapid tests στην Ελεούσα

Δωρεά ελέγχους ταχείας ανίχνευσης κορονοϊού (rapid test Covid-19) πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή (26/03/2021) στην…

Ρεπορτάζ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόταση Δήμου Δελφών για έργο ψηφιακής περιήγησης σε δύο Δημοτικά Μουσεία

Πρόταση προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για το έργο «Ψηφιακή περιήγηση σε δύο Δημοτικά…