Άρθρο Localit 11 Σεπτεμβρίου, 2012

Το Διεθνές Θερινό Σχολείο Γεωπάρκων στη Λέσβο

Διεθνές Θερινό Σχολείο Γεωπάρκων με αντικείμενο «Γεωπάρκα: Προστασία της φυσικής κληρονομιάς, διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος, βιώσιμος τουρισμός και τοπική ανάπτυξη» πραγματοποιείται  στη Λέσβο, από τις 3 έως τις 14 Σεπτεμβρίου 2012 . 

Διοργανώνεται από  το Πανεπιστήμιο Αιγαίου – Τμήμα Γεωγραφίας σε συνεργασία με το   Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου,  το Παγκόσμιο  Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων. 

Απευθύνεται σε υποψήφιους διδάκτορες και μεταπτυχιακούς φοιτητές με αντικείμενο των σπουδών τους τη διαχείριση γεωπάρκων, τους γεωτόπους, τη διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς, το γεωτουρισμό, καθώς και σε εργαζομένους σε Γεωπάρκα με πτυχίο στις γεωεπιστήμες, ενώ καθηγητές ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων, διακεκριμένοι επιστήμονες από τα Ερευνητικά Κέντρα και Ινστιτούτα και ειδικοί επιστήμονες από την UNESCO παρουσιάζουν τις εισηγήσεις τους.

 Μεταξύ των θεμάτων που συζητούνται περιλαμβάνονται θέματα προστασίας, ανάδειξης και διαχείρισης γεωτόπων και φυσικών μνημείων, η οργάνωση και λειτουργία γεωπάρκων, η σχέση μεταξύ προστατευόμενων περιοχών, της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής ανάπτυξης, τα γεωπάρκα ως εργαλεία τοπικής ανάπτυξης, οι μέθοδοι προσέλκυσης επισκεπτών και ευαισθητοποίησης νέων ανθρώπων, τα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και η ανάπτυξη του γεωτουρισμού. 

Στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου θα παρουσιασθούν παραδείγματα σχεδίων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών από διάφορες χώρες του κόσμου και θα εξετασθούν οι προοπτικές τοπικής ανάπτυξης και ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού (εκπαιδευτικός, θαλάσσιος, περιπατητικός κ.λπ.). 

Στην έναρξη του Θερινού Σχολείου, παρέστη και ο δήμαρχος Λέσβου Δημήτρης Βουνάτσος, ο οποίος αναφέρθηκε στη διαχρονική ιστορία του νησιού και στις δυνατότητες ανάπτυξής του, με αφορμή την αίτηση ένταξης ολόκληρης της Λέσβου στη διάκριση των Γεωπάρκων της UNESCO. 

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες είναι ο δήμαρχος της Πόλης Macedo de Cavaleiros, Beraldino Pinto, της Πορτογαλίας και η υπεύθυνη Τουρισμού της Αυτοδιοικούμενης Κυβέρνησης των Καναρίων Νήσων, Veronica Montero Herrera, με τους οποίους ο δήμαρχος του νησιού είχε συνομιλία αναφορικά με αυτοδιοικητικά ζητήματα, ενώ παράλληλα τους ενημέρωσε για το νησί.

 

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 26 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δωρεάν rapid test σε δύο σημεία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης Covid – 19 (Rapid Test) θα πραγματοποιηθούν για όσους επιθυμούν σε…

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ζίτσας: Δωρεάν rapid tests στην Ελεούσα

Δωρεά ελέγχους ταχείας ανίχνευσης κορονοϊού (rapid test Covid-19) πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή (26/03/2021) στην…

Ρεπορτάζ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόταση Δήμου Δελφών για έργο ψηφιακής περιήγησης σε δύο Δημοτικά Μουσεία

Πρόταση προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για το έργο «Ψηφιακή περιήγηση σε δύο Δημοτικά…