Άρθρο Localit 27 Μαρτίου, 2012

Θεσσαλονίκη: Σύστημα πρόβλεψης προσφοράς και ζήτησης δεξιοτήτων

Σύστημα πρόβλεψης των μελλοντικών αναγκών της αγοράς εργασίας της ευρύτερης περιφέρειας της Θεσσαλονίκης σε επαγγελματικές δεξιότητες θέτει σε λειτουργία ο δήμος Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υψηλή ανεργία στην περιοχή και να υπάρξει αποτελεσματικότερη σύνδεση των δομών εκπαίδευσης με τους επαγγελματικούς φορείς.

Η πρωτοβουλία, που ανακοινώθηκε την Δευτέρα, 26 Μαρτίου, από τον δήμαρχο Γ. Μπουτάρη, αξιοποιεί ένα μοντέλο πρόβλεψης της προσφοράς και της ζήτησης, το οποίο έχει αναπτυχθεί από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop).

Τον συντονισμό  αναλαμβάνει η νέα αντιδημαρχία Παιδείας. Την επόμενη εβδομάδα θα  ξεκινήσουν οι επαφές με τους εμπλεκόμενους φορείς της πόλης (επιμελητήρια, πανεπιστήμια, ΤΕΙ, σύνδεσμοι εξαγωγέων και βιομηχάνων, περιφέρεια εκπαίδευσης, εργατικό κέντρο κ.α.) για την δημιουργία επιτροπής που θα συντονίσει το έργο.

«Θέλουμε η Θεσσαλονίκη να γίνει το υπόδειγμα, το καλύτερο κέντρο εκπαίδευσης και παιδείας στα Βαλκάνια και στη νοτιοανατολική Ευρώπη» τόνισε ο κ. Μπουτάρης.

Στη συνέχεια και για περίπου τρεις μήνες θα τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο χαρτογράφησης των εκπαιδευτικών δομών της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, θα καταγραφούν και θα ανιχνευτούν αρχικά οι φορείς εκπαίδευσης που δύνανται να προσφέρουν την απαιτούμενη κατάρτιση του εργατικού δυναμικού στους επαγγελματικούς κλάδους που έχει ανάγκη η περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.

Το Cedefop, το οποίο  βρίσκεται στην πόλη της Θεσσαλονίκης εδώ και είκοσι χρόνια, διαθέτει μοντέλο πρόβλεψης της προσφοράς και ζήτησης των επαγγελματικών δεξιοτήτων, που εφαρμόζεται σε περίπου 30 χώρες της ΕΕ, ενώ Ολλανδία και Γερμανία αναζητούν εκ νέου τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και τις δυνατότητες του εργατικού τους δυναμικού.

Εμπειρογνώμονες του Κέντρου διευκρίνισαν ότι η μέθοδος αυτή δεν λύνει άμεσα το πρόβλημα της ανεργίας, ωστόσο δίνει απαντήσεις στις ανάγκες της αγοράς εργασίας, προς τις οποίες θα πρέπει να στραφεί η κοινωνία για να προσφέρει δυνατότητες διεκδίκησης ευκαιριών.

Η αλλαγή επαγγέλματος, κατά μέσο όρο, 5 φορές στη διάρκεια της εργασιακής ζωής των πολιτών, αποτελεί συνήθη τακτική στις ανεπτυγμένες χώρες, και μόνο τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο παρατηρείται και στην Ελλάδα. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί του Cedefop, οι εναλλαγές επαγγελματικού περιεχομένου, που ενδεχομένως εντείνονται λόγω κρίσης, οφείλουν να συνοδεύονται από εκπαίδευση και κατάρτιση μέσα από τις οργανωμένες κοινωνικές δομές.

 

Κανένας φορέας, αλλά ούτε και δήμος της Θεσσαλονίκης δεν αξιοποίησε τις δυνατότητες που προσφέρει το Cedefop, αν και βρίσκεται στην πόλη εδώ και 20 χρόνια, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, και πρόσθεσε ότι η πόλη της Θεσσαλονίκης πρέπει να συνδεθεί με την αριστεία στα πανεπιστήμια και με την επαγγελματική κατάρτιση, να ανανεώσει τις επαγγελματικές της γνώσεις και δεξιότητες, ώστε να γίνει ανταγωνιστική.

«Θέλουμε η Θεσσαλονίκη να γίνει το υπόδειγμα, το καλύτερο κέντρο εκπαίδευσης και παιδείας στα Βαλκάνια και στη νοτιοανατολική Ευρώπη» είπε.

Το Cedefop διαθέτει εδώ και χρόνια μοντέλο πρόβλεψης της προσφοράς και ζήτησης των επαγγελματικών δεξιοτήτων, που εφαρμόζεται σε περίπου 30 χώρες της ΕΕ, ενώ Ολλανδία και Γερμανία αναζητούν εκ νέου τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και τις δυνατότητες του εργατικού τους δυναμικού.

Εμπειρογνώμονες του Cedefop διευκρίνισαν ότι η μέθοδος αυτή δεν λύνει άμεσα το πρόβλημα της ανεργίας, ωστόσο δίνει απαντήσεις στις ανάγκες της αγοράς εργασίας, προς τις οποίες θα πρέπει να στραφεί η κοινωνία για να προσφέρει δυνατότητες διεκδίκησης ευκαιριών. «Υπάρχει μία στρέβλωση στη διασύνδεση και συνεργασία των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης με την αγορά», επισήμαναν.

Η αλλαγή επαγγέλματος, κατά μέσο όρο, 5 φορές στη διάρκεια της εργασιακής ζωής των πολιτών, αποτελεί συνήθη τακτική στις ανεπτυγμένες χώρες, και μόνο τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο παρατηρείται και στην Ελλάδα. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί του Cedefop, οι εναλλαγές επαγγελματικού περιεχομένου, που ενδεχομένως εντείνονται λόγω κρίσης, οφείλουν να συνοδεύονται από εκπαίδευση και κατάρτιση μέσα από τις οργανωμένες κοινωνικές δομές.

 

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 26 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δωρεάν rapid test σε δύο σημεία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης Covid – 19 (Rapid Test) θα πραγματοποιηθούν για όσους επιθυμούν σε…

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ζίτσας: Δωρεάν rapid tests στην Ελεούσα

Δωρεά ελέγχους ταχείας ανίχνευσης κορονοϊού (rapid test Covid-19) πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή (26/03/2021) στην…

Ρεπορτάζ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόταση Δήμου Δελφών για έργο ψηφιακής περιήγησης σε δύο Δημοτικά Μουσεία

Πρόταση προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για το έργο «Ψηφιακή περιήγηση σε δύο Δημοτικά…