Άρθρο Localit 07 Φεβρουαρίου, 2012

Συνάντηση ΥΠΕΚΑ με δημάρχους για θέματα ενέργειας

Ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου, και ο υφυπουργός του , Γιάννης Μανιάτης, συναντήθηκαν με τους βουλευτές Ν. Φλώρινας Γ. Λιάνη και Στ. Κωνσταντινίδη, και τους Γ. Βοσκόπουλο, δήμαρχο Φλώρινας  και  Μ. Ιωσηφίδη, δήμαρχο Αμυνταίου με αντικείμενο συζήτησης θέματα ενέργειας που αφορούν στην περιοχή.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τους δημάρχους ότι υπογράφηκε η Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων του Λιγνιτωρυχείου Νοτίου Πεδίου Αχλάδας και ότι το ΥΠΕΚΑ θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς τη ΔΕΗ για την διασφάλιση της μετεγκατάστασης σε επόμενη φάση των τριών οικισμών που συνδέονται με το Λιγνιτωρυχείο. Επιπλέον, αναμένεται η απόφαση της Επιτροπής Αξιολόγησης σχετικά με τις προσφορές που έχουν κατατεθεί για το Ορυχείο της Βεύης. Το ΥΠΕΚΑ προτίθεται να φέρει την πρόταση αυτή προς συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών Διαφάνειας της Βουλής.

Ο υπουργός ΠΕΚΑ ενημέρωσε τους βουλευτές και τους δημάρχους σχετικά με την εκκρεμή διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πρόσβαση τρίτων στην αγορά του λιγνίτη. Όπως είναι ήδη γνωστό, η πρόταση της ΕΕ επί του παρόντος αφορά σε τέσσερις μονάδες της ΔΕΗ, ορισμένες εκ των οποίων βρίσκονται στον Ν. Φλώρινας, και σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί το πρόγραμμα ανταλλαγής ισχύος, σε δύο ακόμα μονάδες, ενώ από τους Ευρωπαίους εταίρους μας έχει τεθεί ζήτημα πώλησης και υδροηλεκτρικών σταθμών. Η τελική απόφαση της ΕΕ θα οριστικοποιηθεί, μόλις ολοκληρώσει την σχετική «έρευνα αγοράς».

Ο υπουργός ΠΕΚΑ επανέλαβε τη δήλωση που έκανε στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα ότι εξετάζεται η αύξηση του ποσοστού του λιγνιτικού πόρου, ώστε να αυξηθούν ανάλογα τα ανταποδοτικά οφέλη υπέρ των τοπικών κοινωνιών από τις μονάδες λιγνιτοπαραγωγής. Είναι έτοιμες οι αποφάσεις και επίκειται η κατανομή όλων των συμβασιοποιημένων έργων από τον υφιστάμενο Λιγνιτικό Πόρο για το 2011, ενώ ετοιμάζεται η Υπουργική Απόφαση για την κατανομή πόρων στη νέα περίοδο 2012-2016.

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 26 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δωρεάν rapid test σε δύο σημεία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης Covid – 19 (Rapid Test) θα πραγματοποιηθούν για όσους επιθυμούν σε…

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ζίτσας: Δωρεάν rapid tests στην Ελεούσα

Δωρεά ελέγχους ταχείας ανίχνευσης κορονοϊού (rapid test Covid-19) πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή (26/03/2021) στην…

Ρεπορτάζ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόταση Δήμου Δελφών για έργο ψηφιακής περιήγησης σε δύο Δημοτικά Μουσεία

Πρόταση προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για το έργο «Ψηφιακή περιήγηση σε δύο Δημοτικά…