Άρθρο Localit 27 Μαρτίου, 2012

Σε οικονομική απόγνωση και οι δήμοι της Μαγνησίας

Οι περικοπές των κρατικών πόρων έχουν προκαλέσει έμφραγμα και στους δήμους της Μαγνησίας. Με επιστολή προς την ΚΕΔΕ, την οποία υπογράφουν οχτώ δήμαρχοι της περιοχής ζητούν να συγκληθεί γενική συνέλευση προκειμένου να καθοριστεί η στάση των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις περικοπές των κρατικών πόρων. Όπως επισημαίνουν οι περικοπές αυτές έχουν οδηγήσει σε αδυναμία λειτουργίας των Δήμων τους. 

Στην επιστολή τους (με ημερομηνία 26/3/2012)  επισημαίνουν: «Ως δήμαρχοι των δήμων του Νομού Μαγνησίας, θέλουμε να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας για τη συνεχιζόμενη, δραματική μείωση των επιχορηγήσεων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που οδηγεί τους δήμους σε οικονομική κατάρρευση. Αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί και η κυβέρνηση εξακολουθήσει να αθετεί τις δεσμεύσεις της, σε λίγο διάστημα οι Ο.Τ.Α. δεν θα μπορούν να διαχειριστούν τις πιο στοιχειώδεις λειτουργικές ανάγκες, ενώ θα πληγούν πρωτίστως οι κοινωνικές δομές τους.

Χωρίς να  αγνοούμε τη δυσμενή οικονομική συγκυρία και τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας, πρέπει να αξιώσουμε  τη ριζική αναθεώρηση της πολιτικής αυτής, ώστε  να διασφαλιστεί  η λειτουργία των δήμων και η ανταπόκριση στις βασικές τουλάχιστον υποχρεώσεις τους απέναντι στους πολίτες, ιδιαίτερα προς τους πλέον ανήμπορους που δυστυχώς όλο και αυξάνονται. Πιστεύουμε πως η ΚΕΔΕ, ως  θεσμικός εκπρόσωπος των δήμων,  θα πρέπει όχι μόνο να επιμείνει σε ένα  σαφές διεκδικητικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης – πριν είναι αργά – αλλά και να θέσει πιο δυναμικά στην κυβέρνηση τα αιτήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με βάση και τις αποφάσεις του Συνεδρίου της Κομοτηνής. 

Στο πλαίσιο αυτό και πιστεύοντας πως όλοι οι συνάδελφοι διακατέχονται από την ίδια αγωνία, θεωρούμε ότι είναι αναγκαία η σύγκληση, τις αμέσως επόμενες μέρες, Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ ή έστω, αν αυτό είναι δυσχερές, της ολομέλειας των δημάρχων της χώρας, προκειμένου να υπάρξει ολοκληρωμένη και υπεύθυνη ενημέρωση για τα οικονομικά αλλά και τα άλλα σοβαρά εκκρεμή θέματα, καθώς και απόφαση για κλιμάκωση των αντιδράσεών μας».  

Η σχετική επιστολή συντάχθηκε με πρωτοβουλία του δημάρχου Βόλου Πάνου Σκοτινιώτη και με τη σύμφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου. Η επιστολή υπογράφεται  επίσης από τους δημάρχους: Αλμυρού Βαγγέλη Χατζηκυριάκο, Ρήγα Φεραίου Ελένη Λαϊτσου, Νοτίου Πηλίου Νίκο Φουρτούνα, Σκιάθου Νίκο Πλωμαρίτη, Ζαγοράς – Μουρεσίου Γιώργο Αντώνογλου – Κασαβέτη, Σκοπέλου Γιώργο Μιχελή και Αλοννήσου Πέτρο Βαφίνη.

 

 

 

 

 

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 26 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δωρεάν rapid test σε δύο σημεία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης Covid – 19 (Rapid Test) θα πραγματοποιηθούν για όσους επιθυμούν σε…

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ζίτσας: Δωρεάν rapid tests στην Ελεούσα

Δωρεά ελέγχους ταχείας ανίχνευσης κορονοϊού (rapid test Covid-19) πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή (26/03/2021) στην…

Ρεπορτάζ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόταση Δήμου Δελφών για έργο ψηφιακής περιήγησης σε δύο Δημοτικά Μουσεία

Πρόταση προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για το έργο «Ψηφιακή περιήγηση σε δύο Δημοτικά…