Άρθρο Localit 06 Ιουνίου, 2012

Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές στα Καλύβια

Ο Δήμος Σαρωνικού συμμετέχει στις Πράσινες Πολιτιστικές διαδρομές που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη, της Διεύθυνσης Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.  

Στο πλαίσιο των δράσεων που προγραμματίζονται για το νομό Αττικής, θα πραγματοποιηθεί στο Δήμο Σαρωνικού την Κυριακή 10 Ιουνίου στις 10:30 π.μ., Πράσινη Πολιτιστική Διαδρομή στα Καλύβια, με αφετηρία την Κεντρική Πλατεία των Καλυβίων (Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας). Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα περιηγηθούν, πεζή, στους Βυζαντινούς Ναούς του Αγίου Πέτρου, της Παναγίας Μεσοσπορίτισσας και των Ταξιαρχών, με τη βοήθεια της αρχαιολόγου  Ελένης Γκίνη –Τσοφοπούλου, επίτιμη Διευθύντρια της 1ης ΕΒΑ. 

Ο στόχος αυτής της δράσης είναι η προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από το τρίπτυχο Εκπαίδευση – Πολιτισμός – Τουρισμός.

Οι Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές ενθαρρύνουν:

  • τη συνέργεια  μεταξύ μαθητών, φοιτητών και πολιτών σε  τοπικές εκδηλώσεις  που καλλιεργούν το σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και στις ιστορικές και πολιτιστικές παραδόσεις,
  • τη σύμπραξη φορέων και τοπικών οργανώσεων  για την εναρμόνιση της τουριστικής ανάπτυξης  με τον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της χώρας,
  • τη διαμόρφωση τοπικών δικτύων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας των πολιτών σε θέματα που αφορούν στην κατανόηση της πολιτιστικής ταυτότητας, στο σεβασμό της βιοποικιλότητας και στην προστασία των φυσικών τοπίων,
  • την ενεργοποίηση των κοινωνικών ομάδων και την ενίσχυση των θεσμών του εθελοντισμού και της πολιτιστικής χορηγίας, προκειμένου να γίνει συνείδηση και καθημερινή πρακτική η στροφή προς την «πράσινη κατεύθυνση», δηλαδή  την εναρμόνιση με το φυσικό περιβάλλον, τις κοινωνικές αξίες και την πολιτιστική ποικιλότητα.

Οι Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές εφαρμόζονται για το έτος 2012 πιλοτικά σε τρεις νομούς (Αττικής, Ρεθύμνης και Λέσβου) και πραγματοποιούνται με τη σύμπραξη φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορέων με περιβαλλοντική δράση και οργανώσεων της τοπικής κοινωνίας.

Περιλαμβάνουν περιπάτους και θεματικές ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, φυσικούς τόπους και μουσεία,  εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες και οικογένειες, διαλέξεις και ενημερωτικές παρουσιάσεις. 

Οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στους νομούς Λέσβου, Ρεθύμνου και Αττικής, θα διαρκέσουν ένα δεκαήμερο, σε χρονική εγγύτητα με την Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον (5 Ιουνίου).

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 26 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δωρεάν rapid test σε δύο σημεία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης Covid – 19 (Rapid Test) θα πραγματοποιηθούν για όσους επιθυμούν σε…

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ζίτσας: Δωρεάν rapid tests στην Ελεούσα

Δωρεά ελέγχους ταχείας ανίχνευσης κορονοϊού (rapid test Covid-19) πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή (26/03/2021) στην…

Ρεπορτάζ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόταση Δήμου Δελφών για έργο ψηφιακής περιήγησης σε δύο Δημοτικά Μουσεία

Πρόταση προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για το έργο «Ψηφιακή περιήγηση σε δύο Δημοτικά…