Άρθρο Localit 15 Νοεμβρίου, 2011

Πιλοτικό πρόγραμμα ψυχικής διαχείρισης της οικονομικής κρίσης στο Δήμο Θεσσαλονίκης

Ομάδες ψυχικής διαχείρισης του ψυχολογικού τραύματος με αφορμή την οικονομική κρίση,  θα λειτουργήσουν το δεύτερο δεκαήμερο του Νοέμβρη,  σε πιλοτικό επίπεδο, στο Δήμο  Θεσσαλονίκης,  με τη συνεργασία ψυχιάτρων και ψυχολόγων της συμπρωτεύουσας, μελών του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας «Ego Ideal», που προσφέρουν εθελοντικά τη βοήθειά τους. Παράλληλα, ενδιαφέρον, για δημιουργία αντίστοιχων προγραμμάτων, εκδηλώνεται σταδιακά και από άλλους δήμους της Β. Ελλάδος.

Σε κάθε μια από τις  έξι δημοτικές κοινότητες του Δήμου Θεσσαλονίκης θα συσταθεί και μια ομάδα, η οποία θα συναντάται για διάστημα έξι εβδομάδων σε χώρο της δημοτικής κοινότητας. Οι ομάδες ψυχολογικής διαχείρισης της κρίσης, όπως σημειώνει η αρμόδια αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη, δημιουργούνται στο πλαίσιο της προσφοράς στην κοινότητα και της ανθρωπιστικής ευθύνης των ειδικών της ψυχικής υγείας.  Παγκόσμια,  σε συνθήκες μεγάλων καταστροφών και κοινωνικοπολιτικών και οικονομικών ανακατατάξεων, η δημιουργία ψυχοθεραπευτικών υποστηρικτικών ομάδων, προσθέτει, αποτελεί έναν ασφαλή και δημιουργικό χώρο, όπου τα μέλη της κοινότητας μπορούν να εκφραστούν για όσα συμβαίνουν  και τους αναστατώνουν.

Απέναντι σε μεγάλες κρίσεις  όπως αυτήν που βιώνουμε, οι άνθρωποι μπορούν να προσπαθήσουν να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους ή να ανταποκριθούν ως κοινότητες, ανάλογα με το βαθμό συσπείρωσης, ο οποίος και καθορίζει την δυνατότητα αντίδρασης στην κρίση.

Από την δική τους πλευρά, οι ειδικοί,  καταγράφουν αύξηση των περιπτώσεων ατόμων που  αδυνατώντας να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους αναζητούν ψυχολογική υποστήριξη. Η απώλεια εργασίας, η αβεβαιότητα αν θα υπάρχει αύριο δουλειά, η σημαντική μείωση εσόδων εξαιτίας των περικοπών, δημιούργησαν αίσθηση ανατροπής των πάντων, ανασφάλεια, και αδυναμία διαχείρισης της υφιστάμενης  γι’ αυτούς κατάστασης.

«Βλέπουμε άτομα εξαιρετικά ζορισμένα σε πάρα πολλά επίπεδα», σημειώνει στο localit,gr, ο ψυχίατρος ψυχοθεραπευτής κ. Φίλιππος Κουνιάκης μέλος του Ινστιτούτου που συμμετέχει εθελοντικά στο πιλοτικό πρόγραμμα. Σε αυτές τις ομάδες, τα άτομα θα μπορούν να περιγράφουν και μοιράζονται τα προβλήματά, τις ανασφάλειες, τους φόβους και τα συναισθήματά τους. Θα γίνουν συζητήσεις για το τι μπορούν να κάνουν, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση αναζητώντας νέο νόημα σε αυτό που συμβαίνει.  Οι ειδικοί  θα επιχειρήσουν με έξι βήματα, να βοηθήσουν  τους συμμετέχοντες,  να αναζητήσουν τρόπους προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα, αντιμετώπισης του ψυχολογικού τραύματος και των συναισθημάτων πίεσης αναπτύσσοντας νέες δεξιότητες, και αναζητώντας καινούργιες λύσεις. Ανάλογα με το ενδιαφέρον και την ανταπόκριση των δημοτών, κατέληξε ο κ. Κουνιάκης, το πρόγραμμα μπορεί να επαναληφθεί.

 

                                                              

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 26 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δωρεάν rapid test σε δύο σημεία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης Covid – 19 (Rapid Test) θα πραγματοποιηθούν για όσους επιθυμούν σε…

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ζίτσας: Δωρεάν rapid tests στην Ελεούσα

Δωρεά ελέγχους ταχείας ανίχνευσης κορονοϊού (rapid test Covid-19) πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή (26/03/2021) στην…

Ρεπορτάζ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόταση Δήμου Δελφών για έργο ψηφιακής περιήγησης σε δύο Δημοτικά Μουσεία

Πρόταση προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για το έργο «Ψηφιακή περιήγηση σε δύο Δημοτικά…