Άρθρο Localit 26 Μαρτίου, 2012

Πάρος: Μέσω ΕΣΠΑ η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς

Το τρίτο σε μέγεθος νησί των Kυκλάδων, με ιστορία από το τέλος της νεολιθικής εποχής, έχει ξεκινήσει ανάλογη προσπάθεια με αυτή της Νάξου προκειμένου να αναδείξει τα αρχαία μνημεία της χαρακτηρίζοντας ολόκληρες περιοχές της “Αρχαιολογικά Πάρκα”. Σε πρώτη φάση σκοπός της Αυτοδιοίκησης και των φορέων του νησιού είναι να οργανωθούν με τη βοήθεια του ΕΣΠΑ αρχαιολογικές διαδρομές, οι οποίες θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην πολιτιστική κληρονομιά του νησιού.

Το Συμπόσιο Γλυπτικής Πάρου, που οργάνωσε ο δήμος το καλοκαίρι στον περιβάλλοντα χώρο των αρχαίων λατομείων, είχε μεγάλη συμμετοχή, ενώ οι αιτήσεις για συμμετοχή το φετινό καλοκαίρι φτάνουν από κάθε άκρη της γης. Τα αρχαία λατομεία άλλωστε παραμένουν ανεκμετάλλευτα και η οργανωμένη ανάδειξή τους σκοντάφτει στο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με το Δεσποτικό, ένα διάσπαρτο από αρχαία νησάκι, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει ανοιχτό μουσείο (έχει συζητηθεί σχετική μελέτη στο ΚΑΣ), όπως η Δήλος για τη Μύκονο ή το Ακρωτήρι για τη Σαντορίνη. Το παριανό μάρμαρο έκανε την Πάρο ξακουστή σε όλες τις ιστορικές περιόδους. Ο λυχνίτης, όπως ήταν γνωστός (γιατί η διαδικασία εξόρυξης γινόταν με το φως των λύχνων σε στοές μεγάλου βάθους), θα μπορούσε να είναι κεφάλαιο στην τουριστική αξιοποίηση του νησιού. Από αυτόν άλλωστε δημιουργήθηκαν η Αφροδίτη της Μήλου, ο Ερμής του Πραξιτέλη, οι Κόρες της Ακρόπολης και πόσα ακόμη σπουδαία μνημεία.

Στόχος της δημοτικής αρχής είναι να δημιουργηθεί ένα πάρκο γλυπτών, στα λατομεία. Η ένταξή τους στο ΕΣΠΑ θα μπορούσε να δώσει πολλές λύσεις για την αξιοποίησή τους.

Στην Πάρο άλλωστε με το που θα φτάσει ο επισκέπτης στην Παροικιά συναντά αρχαιότητες από όλες τις χρονικές περιόδους σε κάθε του βήμα. Ο ναός της Αθηνάς, το αρχαίο νεκροταφείο -σαν ένας μικρός Κεραμεικός-, τα εργαστήρια κεραμικής, το φράγκικο κάστρο, οι 40 μεταβυζαντινές εκκλησίες, οι κρήνες από το 1777, η Καταπολιανή, δεκάδες οθωμανικά και βενετσιάνικα μνημεία σου κλέβουν την καρδιά. Το 1990 δόθηκαν χρήματα από το υπουργείο Αιγαίου, αλλά οι νέες ανασκαφές έφεραν κι άλλα ευρήματα στο φως.

Στον λόφο του Δηλίου στο λιμάνι βρίσκεται ιερό αφιερωμένο στον Δήλιο Απόλλωνα και την ΄Αρτεμη, στον Κούναδο ο επισκέπτης μαθαίνει για την Ειληθυία, θεά του τοκετού, στα Μάρμαρα οι διάσπαρτοι σπόνδυλοι από δωρικό ναό της κλασικής περιόδου τον γαληνεύουν. Στον Παλαιόπυργο στον Αμπελά, ο κυκλικός πύργος της ελληνιστικής εποχής και στους Αγίους Αναργύρους ο τετράγωνος με θέα την Παροικιά σε κάνουν να θέλεις να μάθεις περισσότερα, όπως τα χαράγματα στην παραλία του Δυρού όπου παίζουν τα παιδιά.

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 26 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δωρεάν rapid test σε δύο σημεία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης Covid – 19 (Rapid Test) θα πραγματοποιηθούν για όσους επιθυμούν σε…

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ζίτσας: Δωρεάν rapid tests στην Ελεούσα

Δωρεά ελέγχους ταχείας ανίχνευσης κορονοϊού (rapid test Covid-19) πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή (26/03/2021) στην…

Ρεπορτάζ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόταση Δήμου Δελφών για έργο ψηφιακής περιήγησης σε δύο Δημοτικά Μουσεία

Πρόταση προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για το έργο «Ψηφιακή περιήγηση σε δύο Δημοτικά…