Άρθρο Localit 11 Ιουλίου, 2012

O 18μηνος απολογισμός και οι νέοι στόχοι του Δημάρχου Αθηναίων

Τη λειτουργία του Κόμβου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το σχεδιασμό Κέντρων Ένταξης Τοξικοεξαρτημένων και την υλοποίηση προγράμματος Κοινόχρηστων Ποδηλάτων και Ποδηλατοδρόμων στην Αθήνα, προανήγγειλε ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012.

Στη διάρκειά της ο  Γ. Καμίνης,  έκανε τον απολογισμό   των 18 μηνών της νέας δημοτικής αρχής, ενώ  ανέπτυξε  τον άμεσο και μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό, για «να γίνει η Αθήνα πόλη κοινωνικής αλληλεγγύης και συνάμα πρωτεύουσα στην ανάπτυξη».

Ο δήμαρχος Αθηναίων, σημείωσε ότι  η πολύπλευρη κρίση επέβαλε στον Δήμο να αναπροσδιορίσει όχι μόνο τις προτεραιότητές του αλλά και να υπερβεί πολλές φορές τον ρόλο του για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κρίσης και τις νέες ανάγκες των πολιτών. Να αντιμετωπίσει επίσης, ασκώντας πίεση, με νέες ιδέες και προτάσεις, την έλλειψη κρατικών υποδομών και πολιτικών σε όλα τα επίπεδα, κυρίως όμως σε αυτά που έχουν να κάνουν με τις καθημερινές κοινωνικές ανάγκες.

Κατέστησε σαφές  προς κάθε κατεύθυνση ότι : η ανυπαρξία υποδομών αλλά και επεξεργασμένης πολιτικής στους τομείς της ασφάλειας και της πρόνοιας, σε συνδυασμό με την αναποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, ώστε να αποτραπεί η παράνομη μετανάστευση και το λαθρεμπόριο, δεν επιτρέπουν την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε καθημερινά.

Επεσήμανε την πεποίθηση του ότι  είναι μία μεγάλη ευκαιρία ο δήμος να διαδραματίσει τον θεσμικό του ρόλο ως κοινωνικός πυρήνας, ως κεντρικός συνεκτικός ιστός ολόκληρης της πόλης, ως μία μεγάλη ομπρέλα για τις δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης και αρωγής για τους αδύναμους συμπολίτες μας.

Αφήνοντας αιχμές για τις προηγούμενες δημοτικές αρχές, σημείωσε ότι  ο δήμος δεν ήταν έτοιμος διοικητικά, οργανωτικά και οικονομικά να αντιμετωπίσει μια τέτοια κρίση. Έκανε λόγο για απηρχαιωμένες δομές, διοικητικές  στρεβλώσεις, αδιαφάνεια, σπατάλη, αδυναμία πρόβλεψης για αυτά που έρχονται,  οι οποίες συνέτειναν στο να επικεντρωθούν τους τελευταίους  18 μήνες οι  δυνάμεις, στην προσπάθεια να  ξυπνήσει ένας αποκοιμισμένος-από τη σπατάλη και το λήθαργο του ένδοξου παρελθόντος- γίγαντα.

Ο δήμαρχος Αθηναίων ανέφερε πως η Αθήνα σήμερα χρειάζεται ολοκληρωμένες λύσεις. Έχει ανάγκη από ένα μεγάλο σχέδιο για την ανασυγκρότησή της. Ολοκληρωμένο σχέδιο που απαιτεί  χρήματα.

Ως πρώτο βήμα για το σκοπό αυτό αναφέρθηκε στο Σύμφωνο συνεργασίας που υπογράφηκε  με τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Εργασίας  για την αξιοποίηση και τη διαχείριση πόρων του ΕΣΠΑ. Η ευθύνη της διαχείρισης είναι του δήμου, με την αναβάθμιση της Αναπτυξιακής Εταιρίας του Δήμου σε “Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης Έργων”. Ο αρχικός προϋπολογισμός του αναπτυξιακού αυτού προγράμματος είναι 120εκ ευρώ.

Το πρόγραμμα θα αναπτυχθεί στους εξής 5 άξονες :

•             Ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας,

•             Αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της πόλης,

•             Αναζωογόνηση (Regeneration) του αστικού ιστού,

•             Διαχείριση της κοινωνικής κρίσης,

•             Διασφάλιση της εφαρμογής και βιωσιμότητας του Προγράμματος.

Ο κ. Καμίνης επεσήμανε επίσης  τον στόχο η  Αθήνα να ενισχυθεί με πόρους και δομές μητροπολιτικού χαρακτήρα, ώστε να ωριμάσει προς υλοποίηση ένα 10ετές Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και να επιτευχθεί η χρηματοδότηση της Πρωτεύουσας, απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με πόρους ύψους €1,5 δις για την επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ (2014 – 2020).

Ήδη έως το τέλος του έτους θα έχουν δημοπρατηθεί τεχνικά έργα ύψους 72 εκ ευρώ, που υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσουν 1.000 θέσεις εργασίας. Εντός του μήνα δημοπρατούνται έργα ύψους 30 εκ. ευρώ.

Ανακοίνωσε ότι μέσα στον Ιούλιο ξεκινά, η  λειτουργία του Κόμβου Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Πρόκειται για έναν συστηματοποιημένο μηχανισμό, με τη λειτουργία τηλεφωνικού κέντρου,  ο οποίος θα καταγράφει την προσφορά και την ζήτηση και κατόπιν θα διανέμει αγαθά  πρώτης ανάγκης, από τρόφιμα, έως κουβέρτες και είδη ρουχισμού, σε εκείνους που το έχουν ανάγκη, και συνεχώς αυξάνονται. Ο Κόμβος Κοινωνικής Αλληλεγγύης στήθηκε σε χρόνο ρεκόρ στο κτίριο του παλαιού Φρουραρχείου, στο Σταθμό Λαρίσης, με τη συνδρομή και αρκετών εθελοντών.

Στον προγραμματισμό του δήμου, είναι και η προετοιμασία δημιουργίας  “Κέντρων Προένταξης”, δηλαδή τη δημιουργία μονάδων, οι οποίες θα λειτουργούν ως προθάλαμοι για τις κοινότητες απεξάρτησης (π.χ. ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, 18 άνω), οι οποίες θα παίρνουν τον χρήστη από το πεζοδρόμιο, θα τον ενημερώνουν και θα τον βοηθούν, εξασφαλίζοντας εν τω μεταξύ, την κατά το δυνατό μείωση της βλάβης από την χρήση και τη διαφύλαξη  της προσωπικής του αξιοπρέπειας.

Ο κ. Καμίνης αναφερόμενος στις έως τώρα δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων, είπε:

Μόλις πέρυσι παρείχαμε 1.000 – σήμερα δίνουμε πια περίπου 2.000 – γεύματα την ημέρα, σε αδύναμους συμπολίτες μας

  • 200 οικογένειες προμηθεύονται προϊόντα από το “Κοινωνικό Παντοπωλείο” του Δήμου
  • 160 άστεγοι και άποροι  στεγάζονται στους ξενώνες του δήμου και σε λίγο θα προστεθούν άλλες 60 θέσεις στους ξενώνες μας. Πρέπει να σας πω εδώ ότι όλες οι θέσεις στην Αττική από όλους στους φορείς εκτιμάται ότι είναι μόλις 600 και από αυτές οι 220 είναι στο Δήμο Αθηναίων.
  • Ικανοποιούμε τα αιτήματα πρώτης ανάγκης για εκατοντάδες ανθρώπους, που προσέρχονται στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης (ΚΥΑΔΑ).
  • Τον χειμώνα που πέρασε σε συνεργασία με 9 εθελοντικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που έχουν σχέση με την παροχή βοήθειας στους αστέγους (“PRAXIS”, “Γιατροί του Κόσμου”, “Κλίμακα”, “ΚΕΘΕΑ Εξέλιξις”, “Αποστολή”, “Αρσις”, “Δίκτυο για το Δικαίωμα στη Στέγη”, “Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, “Κάριτας”) ανοίξαμε και λειτουργήσαμε εκ περιτροπής 7 διαφορετικούς χώρους ως καταφύγια στο κέντρο της Αθήνας, σε 4 διαδοχικά κύματα έντονης κακοκαιρίας και ακραίων καιρικών φαινομένων.

Τέλος  χαρακτήρισε   έργο πνοής τη λειτουργία συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων στην Αθήνα, και τους ποδηλατοδρόμους, και στρατηγικής σημασίας  την έναρξη της αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Αθήνας, που έχει να ενημερωθεί από το 1988.

Ετικέτες:

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 26 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δωρεάν rapid test σε δύο σημεία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης Covid – 19 (Rapid Test) θα πραγματοποιηθούν για όσους επιθυμούν σε…

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ζίτσας: Δωρεάν rapid tests στην Ελεούσα

Δωρεά ελέγχους ταχείας ανίχνευσης κορονοϊού (rapid test Covid-19) πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή (26/03/2021) στην…

Ρεπορτάζ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόταση Δήμου Δελφών για έργο ψηφιακής περιήγησης σε δύο Δημοτικά Μουσεία

Πρόταση προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για το έργο «Ψηφιακή περιήγηση σε δύο Δημοτικά…