Άρθρο Localit 03 Σεπτεμβρίου, 2012

Ν. Δένδιας: Με βάση την πρόταση Καμίνη ο νόμος για τις διαδηλώσεις

Η πρόταση νόμου του δημάρχου Αθηναίων για τις «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις»  θα αποτελέσει τη βάση για το υπό εκπόνηση νομοσχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης που θα αφορά στον περιορισμό των διαδηλώσεων στο Κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας  σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή»,   το υπουργείο σχεδιάζει «μία νέου τύπου διαχείριση, με τη ρίψη νερού».

Στο ερώτημα δε αν θα καταργηθούν τα χημικά ο κ. Δένδιας απάντησε: «Το να καταργηθούν είναι μια μεγάλη λέξη. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι θα ελαχιστοποιηθούν. Ταυτόχρονα προχωράμε στην εκπόνηση νομοθετήματος με βάση την πρόταση του Δήμου Αθηναίων για τις προϋποθέσεις των συγκεντρώσεων στο Κέντρο και με σεβασμό στο δικαίωμα της διαμαρτυρίας. Δεν μπορούν 100 άτομα να κλείνουν την Πανεπιστημίου και την πλατεία Συντάγματος και η πόλη να ασφυκτιά».

Η πρόταση του Δήμου Αθηναίων για τις συγκεντρώσεις στο Κέντρο

Με βάση την πρόταση νόμου που έχει δώσει στη δημοσιότητα ο δήμαρχος Αθηναίων, ο οργανωτής μιας δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης έχει την υποχρέωση να ειδοποιεί εγγράφως και 24 , τουλάχιστον, ώρες πριν από την πραγματοποίησή της την Αστυνομία και τις αρμόδιες αρχές.

Αν ο οργανωτής δεν προβεί στην γνωστοποίηση δεν θα μπορεί να καταλογίσει στην αρμόδια αστυνομική και κάθε άλλη αρχή ότι παρέλειψε να διασφαλίσει την απρόσκοπτη διεξαγωγή της δημόσιας συνάθροισης.

Επίσης ο οργανωτής οφείλει να μεριμνά για την ειρηνική πραγματοποίηση της συγκέντρωσης, λαμβάνοντας κάθε αναγκαίο μέτρο, όπως η απομάκρυνση προσώπων που φέρουν όπλα ή άλλα αντικείμενα για την άσκηση βίας και η εν γένει περιφρούρησή της.

Μάλιστα, αυτή η υποχρέωση ειδοποίησης και περιφρούρησης της συνάθροισης συνδέεται με ευθύνη του οργανωτή σε περίπτωση που προκύψουν ζημιές.  Δηλαδή ο οργανωτής έχει την ευθύνη για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας από τους συμμετέχοντες στη διαδήλωση, ενώ απαλλάσσεται αυτής εφόσον έχει εγκαίρως γνωστοποιήσει της διεξαγωγή της συνάθροισης, είχε ζητήσει την παρουσία εισαγγελέα και αποδείξει ότι είχε λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την πρόληψη και αποτροπή της ζημιάς.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει ακόμη τη δυνατότητα απαγόρευσης επικείμενης δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης, εφόσον πιθανολογείται ότι η διεξαγωγή της θα διαταράξει δυσανάλογα την κοινωνικοοικονομική ζωή της συγκεκριμένης περιοχής.

Επίσης  μπορεί να επιβληθούν περιορισμοί στην διεξαγωγή συγκέντρωσης, που βρίσκεται σε εξέλιξη, εάν η διεξαγωγή της προκαλεί δυσανάλογα μεγάλη διατάραξη την κοινωνικοοικονομική ζωή της περιοχής. Ενώ μπορεί ακόμη και  να διαταχθεί η διάλυσή της , εάν οι συμμετέχοντες δεν συμμορφώνονται με τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν, ή τελούν αξιόποινες πράξεις βίας κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιτότητας, της ιδιοκτησίας και της πολιτειακής εξουσίας και οι οργανωτές αδυνατούν να αποτρέψουν τη συνέχιση ή επανάληψη της διάπραξής τους. Αρμόδιος για την απαγόρευση επικείμενης συγκέντρωσης είναι ο κατά τόπο αρμόδιος Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής, με σύμφωνη γνώμη του οικείου Προέδρου Πρωτοδικών και απλή  του Δημάρχου. Ενώ για τη διάλυση συγκέντρωσης είναι η αστυνομική αρχή που παρίσταται σε αυτήν, με σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου εισαγγελέα, εφόσον παρίσταται.
Λόγω της σοβαρότητας του μέτρου καθιερώνεται αρμοδιότητα του Συμβουλίου της Επικρατείας ώστε να υπάρχει δικαστική προστασία. Ο οργανωτής διαδήλωσης, η οποία απαγορεύθηκε, δικαιούται να ζητήσει την αναστολή της εκτέλεσης της σχετικής απόφασης από την επιτροπή αναστολών του ΣτΕ χωρίς να χρειάζεται να υποβάλει ταυτοχρόνως αίτηση ακυρώσεως.

 

Απαγόρευση χρήσης χημικών από την Αστυνομία
Σύμφωνα με την πρόταση του κ. Καμίνη «δεν επιτρέπεται η χρήση χημικών μέσων για τον περιορισμό, την απαγόρευση ή τη διάλυση δημόσιων». υπαίθριων συναθροίσεων. Τα μέσα που η παριστάμενη αστυνομική αρχή μπορεί να χρησιμοποιήσει, αυτά « πρέπει να είναι πρόσφορα, αναγκαία και ανάλογα σε σχέση με τις περιστάσεις, λαμβανομένων υπόψη του είδους της συνάθροισης, του αριθμού των συμμετεχόντων και των αξιόποινων πράξεων που τελούνται ή που η τέλεσή τους πιθανολογείται σοβαρά».

Ολόκληρη η πρόταση νόμου του Δήμου Αθηναίων

 

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 26 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δωρεάν rapid test σε δύο σημεία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης Covid – 19 (Rapid Test) θα πραγματοποιηθούν για όσους επιθυμούν σε…

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ζίτσας: Δωρεάν rapid tests στην Ελεούσα

Δωρεά ελέγχους ταχείας ανίχνευσης κορονοϊού (rapid test Covid-19) πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή (26/03/2021) στην…

Ρεπορτάζ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόταση Δήμου Δελφών για έργο ψηφιακής περιήγησης σε δύο Δημοτικά Μουσεία

Πρόταση προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για το έργο «Ψηφιακή περιήγηση σε δύο Δημοτικά…