Άρθρο Localit 20 Φεβρουαρίου, 2012

Μηδενική η κρατική επιχορήγηση στο Ηράκλειο Αττικής

Μηδενική  διάθεση χρημάτων στο δήμο Ηρακλείου Αττικής προβλέπει η κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων από το υπουργείο Εσωτερικών. Ο δήμαρχος της πόλης Παντελής Βλασσόπουλος με ανακοίνωσή του  δηλώνει ότι η ενέργεια αυτή καταδικάζει το δήμο του σε οικονομική ασφυξία, θέτοντας σε κίνδυνο την παροχή των στοιχειωδών υπηρεσιών, για τις οποίες η ίδια η κυβέρνηση έχει επιφορτίσει τους δήμους.

 Π. Βλασσόπουλος: «Η κυβέρνηση καταδικάζει τους δήμους σε πτώχευση» 

Σύμφωνα με τον κ. Βλασσόπουλο, αιτία που προκάλεσε αυτήν την ενέργεια εκ μέρους του υπουργείου Εσωτερικών είναι «ο αυθαίρετος τρόπος με τον οποίο αφενός υπολογίζει τις οικονομικές υποχρεώσεις του Δήμου, που παρακρατούνται στην πηγή, αλλά και η πρωτοφανής, σε μέγεθος, παρακράτηση ποσών από εγγυήσεις, που προσέφεραν αλόγιστα οι προηγούμενες δημοτικές αρχές σε δάνεια Δημοτικών Επιχειρήσεων».

Στην δήλωσή του ο δήμαρχος Ηρακλείου τονίζει ότι το υπουργείο Εσωτερικών, δεν έλαβε υπόψη τα επικαιροποιημένα στοιχεία που ο δήμος έχει καταθέσει για τον όγκο των αποκομισθέντων απορριμμάτων για το 2011 και επιβάλλοντας αυθαίρετες αυξήσεις, τον υποχρεώνει να καταβάλλει, από τους ΚΑΠ Ιανουαρίου, αυτόματα, στον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής, που διαχειρίζεται τον ΧΥΤΑ, Άνω Λιοσίων το ποσό των 128.446 ευρώ. Επιπλέον, τον υποχρεώνει «κατά παράβαση κάθε οικονομικού κανόνα σε καταβολές ύψους 200.189,09 για εγγυήσεις δανείων Δημοτικών Επιχειρήσεων, που είχαν ληφθεί πριν αναλάβουμε τη διοίκηση του δήμου. Κι αυτό την ώρα που η πληρωμή αυτή, όπως έχουμε επανειλημμένα ζητήσει θα μπορούσε να έχει ισοκατανεμηθεί σε διαδοχικές δόσεις, χωρίς να αποστερεί το δήμο μας από την αναγκαία ρευστότητα.

Τα ποσά αυτά, που προστίθενται σε πάγιες υποχρεώσεις, λόγων δανεισμού και καταβολών στα ασφαλιστικά ταμεία, στραγγαλίζουν το Δήμο και θέτουν σε κίνδυνο την κάλυψη για τους δημότες των βασικών αναγκών π.χ. καθαριότητας. Προστίθενται μάλιστα στην αυθαίρετη οριζόντια απομείωση κατά 15% των πόρων που προβλέπει ο Καλλικράτης για τους ΟΤΑ, κατά παράβαση του ίδιου του Ν. 3852/ 2010».

«Είναι ξεκάθαρο, καταλήγει ο δήμαρχος  Π. Βλασσόπουλος,  ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους δήμους, τους οποίους έχει επιφορτίσει με σειρά αρμοδιοτήτων, ως ένα «κουμπαρά» απ΄  όπου κατά το δοκούν και χωρίς ίχνος νομιμότητας αντλεί ρευστότητα για να ικανοποιήσει τις επιταγές του μνημονίου και να διασφαλίσει ταμειακά διαθέσιμα.

Στις αυθαιρεσίες αυτές είμαστε αποφασισμένοι να αντιδράσουμε. Καταδικάζουμε τη λογική  που ισοπεδώνει εισοδήματα, αλλά και τη διοίκηση. Με κάθε τρόπο θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε ζωντανό το δήμο, αλλά και να διεκδικήσουμε τα κονδύλια εκείνα που είναι απαραίτητα για την υποστήριξη του ρόλου με τον οποίο το Σύνταγμα μας έχει επιφορτίσει».

 

 

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 26 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δωρεάν rapid test σε δύο σημεία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης Covid – 19 (Rapid Test) θα πραγματοποιηθούν για όσους επιθυμούν σε…

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ζίτσας: Δωρεάν rapid tests στην Ελεούσα

Δωρεά ελέγχους ταχείας ανίχνευσης κορονοϊού (rapid test Covid-19) πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή (26/03/2021) στην…

Ρεπορτάζ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόταση Δήμου Δελφών για έργο ψηφιακής περιήγησης σε δύο Δημοτικά Μουσεία

Πρόταση προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για το έργο «Ψηφιακή περιήγηση σε δύο Δημοτικά…