Άρθρο Localit 16 Φεβρουαρίου, 2012

Μέτρα υπέρ των πληγέντων στο κέντρο της Αθήνας από Περιφέρεια και Δήμο

Με 10 εκατομμύρια ευρώ ενισχύει η περιφέρεια Αττικής τους πληγέντες καταστηματάρχες του κέντρου της Αθήνας, ενώ ο δήμος Αθηναίων προχωρεί στη μείωση έως και 100% των δημοτικών τελών τους. Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή του ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός κάνει γνωστή τη πρόθεση του να διατεθούν 10 εκατομμύρια ευρώ από το ταμείο  της Περιφέρειας Αττικής για την άμεση ανακούφιση των επιχειρήσεων και των καταστημάτων που καταστράφηκαν στους πρόσφατους βανδαλισμούς.

Η πρόταση αυτή συζητήθηκε και στη διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο και τους συναρμόδιους υπουργούς και φορείς.  Στη συνάντηση ο Γιάννης Σγουρός, τόνισε ότι θα «εισηγηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο να λάβει άμεσα τη σχετική απόφαση. Η ενίσχυση αυτή θα δοθεί μετά τον αναγκαίο έλεγχο των ζημιών». 

Σε αντίστοιχα μέτρα προσανατολίζεται και ο δήμος Αθηναίων, ο οποίος προσανατολίζεται, εκτός από την άμεση μείωση των ανταποδοτικών τελών έχει εισηγηθεί στην κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη επτά μέτρων ανακούφισης για τους πληγέντες. Μεταξύ άλλων ο δήμος προσανατολίζεται στην απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για 1 έτος των ιδιοκτητών που προβαίνουν σε εργασίες επισκευής. Επίσης εξετάζει τη μείωση κατά 50% των ισχυόντων τελών κατάληψης πεζοδρομίων για σκαλωσιές και  οικοδομικά υλικά κατά την εκτέλεση των εργασιών επισκευής στα συγκεκριμένα κτίρια.

Σε συνολικό επίπεδο έχει προταθεί να μειωθούν κατά 50% τα δημοτικά τα τέλη σε όλα τα ακίνητα επί των οδών Πανεπιστημίου, Σταδίου, Εμμ. Μπενάκη (από Σταδίου έως Ακαδημίας), Πλ. Κοραή, Αθηνάς (από Μοναστηράκι έως Βύσσης) και Ερμού.  

 Τα μέτρα που προτείνει ο δήμος στην Κυβέρνηση  

 Ο Δήμος Αθηναίων έχει καταθέσει  σχετικό πακέτο προτάσεων και προς την Κυβέρνηση, οι οποίες κινούνται στους εξής προαναφερόμενους  άξονες: 

 1. Δημιουργία μηχανισμού για την έκδοση οικοδομικών αδειών εντός 3 ημερών  (ONE STOP SHOP) για εργασίες επισκευής – αποκατάστασης πληγέντων κτιρίων. Να εγκατασταθεί στην πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων ειδικό κλιμάκιο υπαλλήλων από όλους τους συναρμόδιους φορείς που θα ελέγχουν και θα θεωρούν τις αντίστοιχές μελέτες, και θα φροντίζουν άμεσα για τυχόν ελλείψεις και συμπληρώσεις των αδειών.

2. Μείωση κατά 50% των αμοιβών των μηχανικών που θα συντάξουν τις σχετικές μελέτες και των αντίστοιχων εισφορών (Τ.Ε.Ε. Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. κ.λπ.) για την έκδοση των οικοδομικών αδειών εκτέλεσης των εργασιών επισκευής των συγκεκριμένων κτιρίων σε συνεργασία με τους φορείς και τα επιμελητήρια. 

3. Επιδότηση με χρηματοδότηση Ε.Σ.Π.Α., σε ποσοστό 50%, των δαπανών επισκευής, με διαδικασία πιστοποίησης δαπανών όπως ισχύει για τις επιδοτήσεις του αναπτυξιακού νόμου.

4. Παροχή δυνατότητας (και σε Α’ φάση θέσπιση συγκεκριμένου ποσοστού π.χ 15%) μείωσης των παλαιών υψηλών ενοικίων ακινήτων του εμπορικού κέντρου που ανήκουν σε Ιδρύματα, Φορείς του δημοσίου κ.λ.π

 5. Αξιοποίηση σχολαζόντων κτηρίων του Εμπορικού Κέντρου, ανεξαρτήτως ιδιοκτησιακού καθεστώτος, με ενέργειες και παρεμβάσεις του  Δήμου Αθηναίων.

6. Χρηματοδότηση του Δήμου με ποσό 8 εκατ. ΕΥΡΩ για την εκτέλεση των αναγκαίων εργασιών αποκατάστασης – επισκευής των κοινοχρήστων χώρων (πλατειών , πεζοδρομίων , εγκαταστάσεων κ.λ.π) που υπέστησαν  καταστροφές, και υπογειοποίησης των κάδων απορριμμάτων

 7. Ενίσχυση τεχνικών υπηρεσιών Δήμου για υποστήριξη σχετικών διαδικασιών, με αποσπάσεις – μετατάξεις έμπειρου και εξειδικευμένου  στο συγκεκριμένο αντικείμενο, προσωπικού, από Υπηρεσίες του Δημόσιου Τομέα με συναφές αντικείμενο (Ο.Σ.Κ., Ο.Ε.Κ. κ.λπ.)

Τέλος,  ο δήμος Αθηναίων  υποστηρίζει το αίτημα  της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου για την ισχύ του άρθρου 73 του Νόμου 3746/2009 που εφαρμόστηκε για τις καταστροφές του Δεκεμβρίου του 2008. Στο συγκεκριμένο άρθρο είχε αποφασιστεί : άμεση οικονομική ενίσχυση ύψους €10.000, έμμεση οικονομική ενίσχυση από €10.000 έως €200.000, με το 50% να καταβάλλεται αμέσως και το υπόλοιπο 50%, μέσω δανειοδότησης με ευνοϊκούς όρους και πλήρη επιδότηση επιτοκίου, χορήγηση κεφαλαίων κίνησης έως το 35% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης, χορήγηση δανείων 15ετούς διάρκειας για την αποκατάσταση των ζημιών στα κτίρια με πλήρη επιδότηση επιτοκίου και 3μηνη αναστολή πληρωμών δόσεων, ληξιπρόθεσμων και μη.

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 26 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δωρεάν rapid test σε δύο σημεία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης Covid – 19 (Rapid Test) θα πραγματοποιηθούν για όσους επιθυμούν σε…

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ζίτσας: Δωρεάν rapid tests στην Ελεούσα

Δωρεά ελέγχους ταχείας ανίχνευσης κορονοϊού (rapid test Covid-19) πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή (26/03/2021) στην…

Ρεπορτάζ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόταση Δήμου Δελφών για έργο ψηφιακής περιήγησης σε δύο Δημοτικά Μουσεία

Πρόταση προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για το έργο «Ψηφιακή περιήγηση σε δύο Δημοτικά…