Άρθρο Localit 16 Νοεμβρίου, 2013

Μεσολόγγι: Δωρεάν εξετάσεις μνήμης στο Κοινωνικό Ιατρείο

τεστ μνήμηςΔωρεάν εξετάσεις μνήμης για τον εντοπισμό ασθενών που πάσχουν από άνοια, θα πραγματοποιηθούν στο Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, από 18 έως και 22 Νοεμβρίου 2013 και ώρα από 9.00 π.μ έως 2.00μ.μ.

Πιο συγκεκριμένα, οι εξετάσεις θα γίνουν :

  •  Τη Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη 18,19 και 20 Νοεμβρίου, στο Κοινωνικό Ιατρείο του Δήμου στο Μεσολόγγι
  • Την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου, στο δημοτικό κατάστημα Αιτωλικού
  • Την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, στο δημοτικό κατάστημα Νεοχωρίου

Οι ημέρες μνήμης διοργανώνονται από το Πανελλήνιο Ινστιτούτο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων και υποστηρίζονται από τον Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου μέσω του Κοινωνικού Ιατρείου και απευθύνεται σε άτομα άνω των 60 ετών.

Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται με τη χρήση τεστ, με εικόνες και απλές ασκήσεις μνήμης και διενεργούνται από εξειδικευμένους ψυχολόγους στο Κοινωνικό Ιατρείο του Δήμου μας. Η εξέταση διαρκεί μόλις 15 με 20 λεπτά.

Σε περίπτωση που η αρχική εξέταση είναι θετική ,τότε ο εξεταζόμενος παραπέμπεται για περαιτέρω ιατρικές εξετάσεις, ώστε να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια της πάθησής του και να του χορηγηθεί η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Η εμφάνιση της άνοιας εκδηλώνεται κυρίως με την απώλεια μνήμης και συνδυάζεται με άλλα φαινόμενα, όπως προβλήματα στην ομιλία, δυσκολία στην εκτέλεση απλών καθημερινών δραστηριοτήτων, δυσκολία αναγνώρισης προσώπων και αποπροσανατολισμό. Ακόμα και αλλαγές στη διάθεση ή την προσωπικότητα μπορούν να αποτελούν συμπτώματα εκδήλωσης της πάθησης. Συνήθως εμφανίζεται μετά την ηλικία των 60 ετών, ενώ η συχνότητα εμφάνισης αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία.

Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή σχεδόν 160.000 άνθρωποι πάσχουν από άνοια στην Ελλάδα, ενώ μόνο 75.000 από αυτούς είναι διαγνωσμένοι. Η συχνότητα εμφάνισης είναι περίπου 10% στις ηλικίες ενώ των 70 ετών, ενώ μπορεί να φθάσει και στο 35-40% στις ηλικίες άνω των 85 ετών.

Κάποιες από τις μορφές άνοιας είναι αναστρέψιμες και οφείλονται σε παθολογικά ή περιβαλλοντικά αίτια, ενώ πολλές φορές έχουν να κάνουν με τον τρόπο ζωής του πάσχοντα(υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ).

Με την έγκαιρη διάγνωση και εφόσον αποκλεισθούν παθολογικά αίτια (όπως όγκοι, αγγειακές  ή ορμονικές διαταραχές),τα συμπτώματα μπορούν να αναστραφούν με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Έτσι, ο πάσχοντας θα κερδίσει και πάλι τον έλεγχο της σκέψης του και της μνήμης του, βελτιώνοντας τόσο την ποιότητα της ζωής όσο και των οικείων του.

 

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 26 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δωρεάν rapid test σε δύο σημεία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης Covid – 19 (Rapid Test) θα πραγματοποιηθούν για όσους επιθυμούν σε…

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ζίτσας: Δωρεάν rapid tests στην Ελεούσα

Δωρεά ελέγχους ταχείας ανίχνευσης κορονοϊού (rapid test Covid-19) πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή (26/03/2021) στην…

Ρεπορτάζ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόταση Δήμου Δελφών για έργο ψηφιακής περιήγησης σε δύο Δημοτικά Μουσεία

Πρόταση προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για το έργο «Ψηφιακή περιήγηση σε δύο Δημοτικά…