Άρθρο Localit 01 Ιουλίου, 2012

Μελιτζάzz 2012 στο Λεωνίδιο

Ένα τετραήμερο «ταξίδι» με τοπικούς και μακρινούς χορούς και μουσικές, με ντόπιες και ξενόφερτες μελιτζανογεύσεις, επιφυλάσσει φέτος η  μελιτζάzz , η γιορτή μελιτζάνας, στο Λεωνίδιο τον Ιούλιο.

Από τις 12 έως τις 15 Ιουλίου η μελιτζάzz 2012  που διοργανώνει ο δήμος Νότιας Κυνουρίας, η Αναπτυξιακή Εταιρεία Πάρνωνα και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα είναι ένα ethno-jazz ταξίδι στη Μεσόγειο.

Κάτοικοι αλλά και επισκέπτες της  θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν στην καρδιά της Τσακωνιάς, στο Λεωνίδιο:

Μαζί λαούτο και καχόν, τσακώνικος χορός και flamenco, ταραντέλα και απτάλικο. Μαζί πολυφωνικά της Μακεδονίας και σεφαραδίτικα της Ισπανίας, γκρεκάνικα της κάτω Ιταλίας και jazz manouche/ gypsy swing της Γαλλίας, παραδοσιακά σμυρναίικα και ανδαλουσιανές bulerias.

Τα συστατικά της μελιτζάzz καταγράφουν οι διοργανωτές και τα μοιράζουν απλόχερα:

Κρατάμε τον πολιτισμό μας, την παράδοσή μας, τη γαστρονομία μας, εμπνεόμαστε, δημιουργούμε και συνεχίζουμε. Η πολυφωνία των πολιτισμών της Μεσογείου, η ατμόσφαιρα στα σοκάκια του Λεωνιδίου, οι jazz μελιτζανογεύσεις μας και έτοιμο το τσακώνικο ταξίδι μας στη Μεσογειακή μουσική κουζίνα μελιτζάzz.

 Και φυσικά αποκωδικοποιώντας την μελιτζάzz  σημειώνουν :

μελιτζάzz, η [ουσ.]: [1] το είδος μουσικής jazz που παίζεται μόνο στο Λεωνίδιο Αρκαδίας και συνοδεύεται απαραίτητα από εκλεκτούς μεζέδες και εδέσματα της πραγματικής τσακώνικης μελιτζάνας Λεωνιδίου, [2] η πολύ ιδιαίτερη jazz αίσθηση που αφήνει στον ουρανίσκο η γλυκιά σαν μέλι τσακώνικη μελιτζάνα, είτε μαγειρεμένη ή ως γλυκό μελιτζανάκι.

Πρόγραμμα φεστιβάλ μελιτζάzz 2012

 Πέμπτη 12/7/2012

20:00 Πύργος Τσικαλιώτη, «Μια αδύνατη μελιτζάνα.. το καλοκαίρι». Παιδικό διαδραστική αφήγηση-παρουσίαση του παραμυθιού και δημιουργικό εργαστήρι με κατασκευές, βασισμένα στο ομώνυμο παραμύθι της Ι. Σκαρλάτου.

 Παρασκευή 13/7/2012     

19:30 Πύργος Τσικαλιώτη, «Ο μοντελισμός στη ναυπηγική». Εισήγηση-παρουσίαση για τα μυστικά και τις τεχνικές του μοντελισμού στη ναυπηγική.

20:30 Πλατεία Μητρόπολης, Τσακώνικη παράδοση. Δρώμενο με τσακώνικα τραγούδια και χορούς. Επίσημη έναρξη του φεστιβάλ.

21:30 Πλατεία Μερικάκη, Carousel. Μουσικό ταξίδι στη Δυτική Μεσόγειο, με γνώριμα ακούσματα από τη γραικάνικη Κάτω Ιταλία αλλά και από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

23:00 Πλατεία Ρολογιού, Smyrna orchestra. Μουσικό ταξίδι στην Ανατολική Μεσόγειο, από τη Μακεδονία, τη Θράκη και το Αιγαίο, μέχρι τη Σμύρνη και την Καππαδοκία. Διαχρονικοί οικείοι ήχοι, από το παραδοσιακό πολυφωνικό ως το σμυρναίικο και το ρεμπέτικο.

 Σάββατο 14/7/2012

19:30 Πύργος Τσικαλιώτη, «Ο μοντελισμός στη ναυπηγική». Εισήγηση-παρουσίαση για τα μυστικά και τις τεχνικές του μοντελισμού στη ναυπηγική.

21:00 Πλατεία 25ης Μαρτίου, Sentimientos flamenco grupo. Μουσικό ταξίδι στις γειτονιές της Ανδαλουσίας του σήμερα, με αυθεντικό χορό flamenco από την Ισαβέλλα Γαλαίου.

21:30-24:00 Πλατεία Ηρώου, Στον αστερισμό της τσακώνικης μελιτζάνας. Αστροπαρατήρηση και ουρανογραφία του μεσογειακού ουρανού του Λεωνιδίου, με τον εξοπλισμό και την καθοδήγηση της Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης ΔΙΟΣ ΚΟΥΡΟΙ.

23:00 Πλατεία 28ης Οκτωβρίου, Night and Day. Gypsy swing jazz, από τις μουσικές των τσιγγάνων της νότιας Ευρώπης, τη jazz manouche του Django Reinhardt της Γαλλίας του ’30 ως τη swing jazz, το bolero και τη jazz του σήμερα.

 Κυριακή 15/7/2012

12:00 Πλάκα Λεωνιδίου, Κοιτώντας κατάματα το άστρο της ημέρας. H Αστρονομική Ένωση Σπάρτης ΔΙΟΣ ΚΟΥΡΟΙ θα μας ξεναγήσει στα μυστικά του Ήλιου με τηλεσκόπια και ειδικά προστατευτικά φίλτρα.

20:00 Πάρκο Δημαρχείου, Τσακώνικο παιχνίδι και παιδικές δραστηριότητες.

21:00 Πλατεία Ουράνη, «Α γρούσσα νάμου». Προβολή ταινίας ντοκιμαντέρ για την τσακώνικη γλώσσα και την Τσακωνιά.

 Όλες τις ημέρες

19:00-22:00 Πύργος Τσικαλιώτη, Έκθεση μικροναυπηγικής. Μοντελισμός από τη σχολή Αρχαίας και Νεότερης Ναυπηγικής Λεωνιδίου του Δ. Παναγιωτίδη

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 26 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δωρεάν rapid test σε δύο σημεία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης Covid – 19 (Rapid Test) θα πραγματοποιηθούν για όσους επιθυμούν σε…

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ζίτσας: Δωρεάν rapid tests στην Ελεούσα

Δωρεά ελέγχους ταχείας ανίχνευσης κορονοϊού (rapid test Covid-19) πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή (26/03/2021) στην…

Ρεπορτάζ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόταση Δήμου Δελφών για έργο ψηφιακής περιήγησης σε δύο Δημοτικά Μουσεία

Πρόταση προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για το έργο «Ψηφιακή περιήγηση σε δύο Δημοτικά…