Άρθρο Localit 08 Μαρτίου, 2012

Λάρισα: Παραχώρηση έκτασης δημοτικού λαχανόκηπου σε ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Μια μικρή αλλά άμεσα προσβάσιμη και πολυλειτουργική έκταση στο δημοτικό λαχανόκηπο, παραχώρησε ο δήμος Λάρισας, στην ερευνητική Ομάδα Βιοτεχνολογίας Φυτών και Περιβάλλοντος, του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.  Το τμήμα αναπτύσσει ερευνητικές δραστηριότητες, οι οποίες βρίσκουν εφαρμογή στην ολοκληρωμένη καλλιέργεια, τη βιολογική γεωργία και την παραγωγή προϊόντων ποιότητας.  

Στόχος, όπως είπε η επίκουρος καθηγήτρια Βιοτεχνολογίας  Φυτών στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Καλλιόπη Παπαδοπούλου, είναι ο χώρος αυτός να χρησιμοποιηθεί κυρίως για εφαρμοσμένη και στοχευμένη, μικρής κλίμακας έρευνα, που θα αφορά σε αλληλεπιδράσεις φυτών (κηπευτικά) με ωφέλιμους μικροοργανισμούς τους εδάφους και την αξιολόγηση τους στον αγρό. Οι μικροοργανισμοί αυτοί προάγουν την ανάπτυξη των φυτών και έχουν εντυπωσιακές φυτοπροστατευτικές ιδιότητες. Για παράδειγμα ένας μύκητας που αναπτύσσεται ενδοφυτικά και προάγει την άμυνα των φυτών και την ανάπτυξη σε φτωχά θρεπτικά υποστρώματα και ορισμένα στελέχη μυκορριζών, που έχει απομονωθεί από βιολογικής καλλιέργειας οικοσυστήματα,  και για τα οποία έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν τη θρέψη των φυτών και προσφέρουν αντοχή στην υδατική καταπόνηση (ξηρασία). Η σημασία τέτοιων μικροοργανισμών για την αειφορική, καινοτόμο γεωργία αναγνωρίζεται πλέον ευρέως.

Η εφαρμοσμένη έρευνα στον τομέα αυτό, που στηρίζεται στην κατανόηση των αλληλεπιδράσεων φυτών μικροοργανισμών, υποστηρίζεται από την ΕΕ και έχει οδηγήσει και σε μια ολόκληρη καινούργια κατηγορία γεωργικών προϊόντων/εφοδίων. Τους τελευταίους μήνες προχωρά με ταχύ ρυθμό η αναθεώρηση του κανονισμού του 2003 για τα λιπάσματα στην ΕΕ, με κύριο στόχο να καθοριστεί και να περιληφθεί η διογκούμενη νέα κατηγορία προϊόντων, όπως οι «βιοδιεγέρτες» (biostimulants) μικροβιακής και μη φύσεως. Συγχρόνως, η δραστηριοποίηση αυτή μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία επαφής των πολιτών, που καλλιεργούν παραδίπλα τα δικά τους λαχανικά,  με τους φοιτητές και τους ερευνητές.

 Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Άρης Γαλάτος τόνισε ότι ο δήμος εξασφαλίζει μιας μορφής συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που συνεπάγεται και μεταφορά της τεχνογνωσίας στους δικαιούχους των κηπαρίων στο λαχανόκηπο. Ταυτόχρονα ανοίγεται και το ενδεχόμενο ανάπτυξης επιχειρηματικών ευκαιριών για τους δικαιούχους.

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 26 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δωρεάν rapid test σε δύο σημεία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης Covid – 19 (Rapid Test) θα πραγματοποιηθούν για όσους επιθυμούν σε…

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ζίτσας: Δωρεάν rapid tests στην Ελεούσα

Δωρεά ελέγχους ταχείας ανίχνευσης κορονοϊού (rapid test Covid-19) πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή (26/03/2021) στην…

Ρεπορτάζ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόταση Δήμου Δελφών για έργο ψηφιακής περιήγησης σε δύο Δημοτικά Μουσεία

Πρόταση προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για το έργο «Ψηφιακή περιήγηση σε δύο Δημοτικά…