Άρθρο Localit 30 Απριλίου, 2012

Κοζάνη: Συστράτευση δήμου και πολιτών για τη συντήρηση του δημοτικού κήπου

Θύμα των μεγάλων  περικοπών των εσόδων των δήμων ήταν και ο δημοτικός κήπος Κοζάνης.  Ωστόσο ο δήμος καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης και βελτίωσης των υποδομών και να παραμείνει η εικόνα του κήπου αξιοπρεπής.

Ως εκ τούτου ο δήμος ανακοίνωσε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνει η κουρά του χλοοτάπητα και η λίπανσή του, το κλάδεμα θάμνων και ο προληπτικός ψεκασμός ορισμένων δένδρων με την εθελοντική συνεργασία επαγγελματία πρασίνου.  Επίσης θα φυτευτούν με λουλούδια της άνοιξης και διάφορα παρτέρια. Παράλληλα δρομολογούνται οι διαδικασίες της συντήρησής του για ολόκληρο το έτος 2012. 

Ωστόσο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο δήμος Κοζάνης, με δεδομένο ότι φαίνεται να υπάρχει διάθεση από μερίδα δημοτών μας να προσφέρουν βοήθεια και επειδή ένας τέτοιος χώρος προσφέρεται για δράσεις ομάδων, «επιθυμούμε να παραθέσουμε συνοπτικά τις εργασίες –εξειδικευμένες και μη που απαιτεί ένας τέτοιος χώρος ετησίως:

 • Καθαρισμός των μαρμάρινων στοιχείων, πινακίδων και των τοίχων από τα γκράφιτι με ειδικό υγρό.
 • Βαφή των εσωτερικών και εξωτερικών τοιχίων για κάλυψη των ανεξίτηλων γκράφιτι και πιθανών αποχρωματισμών από τα χιόνια και τις υγρασίες. Συχνά απαιτείται και άλλη επεξεργασία πριν όπως ξύσιμο, στοκάρισμα κ.λπ.
 • Κοπή των άγριων χόρτων, με χορτοκοπτικό μηχάνημα (μεσινέζα), στους αδιαμόρφωτους χώρους μέχρι το Υπαίθριο Θέατρο, στα παρτέρια των εισόδων και πέριξ των παρτεριών με χλοοτάπητα όπου δεν μπορούν να κοπούν από τη χλοοκοπτική μηχανή.
 • Σκάλισμα των βραχόκηπων και συστάδων με θάμνους και λουλούδια προκειμένου να απομακρυνθούν τα αγριόχορτα, συλλογή και απόρριψή τους.
 • Κλάδεμα των θάμνων για διαμόρφωση σε διάφορες εποχές ανάλογα με το είδος και το σκοπό. Το κλάδεμα των μπορντούρων γίνεται με ειδικό βενζινοκίνητο ψαλίδι, αλλά τα υπολείμματα της κουράς συγκεντρώνονται με το χέρι προκειμένου να καθαρίσει ο χώρος και να απομακρυνθούν.
 • Κούρεμα του χλοοτάπητα με χλοοκοπτικό τρακτερ και χλοοκοπτικές μηχανές, συλλογή και απόρριψη των υπολειμμάτων κουράς.
 • Διαμόρφωση χωμάτων στα παρτέρια όπου φυτεύονται λουλούδια και φύτευση λουλουδιών την άνοιξη και το φθινόπωρο στον Δ. Κήπο και στην αυλή του Δ. Ωδείου.
 • Νέες φυτεύσεις θάμνων για αντικατάσταση χαλασμένων ή διαμορφώσεις μικρών χώρων που έμειναν ανεκμετάλλευτες.
 • Ψεκασμοί όταν υπάρχουν ασθένειες σε δένδρα και θάμνους και λίπανση του χλοοτάπητα και των φυτών.
 • Έλεγχος του αρδευτικού δικτύου και αποκατάσταση ζημιών σε μπεκ , σωλήνες κ.λπ.
 • Πότισμα με λάστιχο, βυτίο ή κουβάδες σε παρτέρια και φυτά όπου δεν υπάρχει εγκατεστημένο αυτόματο αρδευτικό σύστημα ή αυτό δεν είναι επαρκές για τις νέες φυτεύσεις π.χ. γύρω από την παιδική χαρά.
 • Πλήρωση των κενών των διαδρόμων με το ειδικό ασβεστολιθικό υλικό και πάτημα με μικρό οδοστρωτήρα.
 • Καθαρισμός των φρεατίων των διαδρόμων από σκουπίδια και φερτά υλικά, ώστε να λειτουργεί σωστά το σταγγιστήριο που υπάρχει από κάτω. 

«Όπως είναι φανερό, κάποιες από τις εργασίες αυτές απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις και τεχνικές και άλλες όχι. Επιπλέον, ανάλογα με την εποχή και τις δραστηριότητες η ένταση και η συχνότητα των εργασιών αυτών ποικίλλει. O Δήμος Κοζάνης είναι πάντοτε πρόθυμος να συζητήσει οποιαδήποτε ιδέα ή προσφορά δραστηριοτήτων από πλευράς εθελοντών ή άλλων επαγγελματιών και σε συνεργασία με τους υπηρεσιακούς παράγοντες να υποστηρίξει τις σχετικές δράσεις και εναλλακτικές ιδέες που θα βοηθήσουν στην ευρύτερη χρήση του Πάρκου και την προστασία του», καταλήγει η ανακοίνωση του δήμου Κοζάνης.

 

 

 

 

 

 

 

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 26 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δωρεάν rapid test σε δύο σημεία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης Covid – 19 (Rapid Test) θα πραγματοποιηθούν για όσους επιθυμούν σε…

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ζίτσας: Δωρεάν rapid tests στην Ελεούσα

Δωρεά ελέγχους ταχείας ανίχνευσης κορονοϊού (rapid test Covid-19) πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή (26/03/2021) στην…

Ρεπορτάζ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόταση Δήμου Δελφών για έργο ψηφιακής περιήγησης σε δύο Δημοτικά Μουσεία

Πρόταση προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για το έργο «Ψηφιακή περιήγηση σε δύο Δημοτικά…