Άρθρο Localit 10 Ιουλίου, 2012

ΚΕΔΕ: Παράνομη και προσβλητική για τη διοικητική αυτοτέλεια των δήμων η σύλληψη του δημάρχου Ηλιούπολης

Συνελήφθη το μεσημέρι της Τρίτης, 10 Ιουλίου, ο δήμαρχος Ηλιούπολης, Βασίλης Βαλασόπουλος, την ώρα που μαζί με αντιδημάρχους περιέφραζαν  δημόσιο κτήμα στην οδό Λέσβου.

Η ΚΕΔΕ με αφορμή την πρωτοφανή σύλληψη  του δημάρχου κατά τη διάρκεια  άσκησης των καθηκόντων του και συγκεκριμένα την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας  εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Ο δήμαρχος Ηλιούπολης Βασίλης Βαλασόπουλος μαζί με αντιδημάρχους προσπάθησαν σήμερα το πρωί να περιφράξουν  οικόπεδο,  το οποίο είναι  καταγεγραμμένο από την Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου ως δημόσιο κτήμα,  προκειμένου να αποτρέψουν την καταπάτησή του από φερόμενη ως ιδιοκτήτρια οικοπέδου.

Παρά το γεγονός ότι  υποβλήθηκαν  αμοιβαίες μηνύσεις,  με εντολή εισαγγελέα ο δήμαρχος  Ηλιούπολης κρατείται το Αστυνομικό Τμήμα Ηλιούπολης, προκειμένου να παραπεμφθεί με την αυτόφωρη διαδικασία.

Ωστόσο θα πρέπει να τονιστεί ότι με ρητή διάταξη του άρθρου 235 του Ν.3852 τα πλημμελήματα των δημάρχων που διαπράττονται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους δεν εκδικάζονται με την αυτόφωρη διαδικασία, αλλά παραπέμπονται σε τακτική.

 Επομένως η κράτηση του δημάρχου Ηλιούπολης με εντολή εισαγγελέα είναι παράνομη, αντίκειται ευθέως στις διατάξεις του νόμου, προσβάλει την αρχή της διοικητικής αυτοτέλειας των δήμων και μάλιστα όταν το αδίκημα – πλημμέλημα  σχετίζεται με την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος  και τη διαφύλαξη της δημόσιας  περιουσίας.

Η ΚΕΔΕ καταδικάζει τέτοιου είδους ενέργειες που προσβάλλουν την  αρχή της διοικητικής αυτοτέλειας των δήμων, διερωτάται ποιο άραγε είναι το μήνυμα που εκπέμπουν προς την κοινωνία και καλεί την κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα και να σταματήσει την κατάφορη παραβίαση του νόμου.

 

Σημειώνεται ότι  ο Νάστος εδώ και δεκαετίες διεκδικεί εκτάσεις του δημοσίου σε Ηλιούπολη, Αργυρούπολη και Άλιμο. Τη δεκαετία του ’80, οι εκτάσεις καταχωρήθηκαν ως δημόσιες και μάλιστα σε αρκετές από αυτές χτίστηκαν σχολεία, νηπιαγωγεία και άλλα.
 
Εδώ και χρόνια, όμως, έχει ξεκινήσει αντιδικία μεταξύ των κληρονόμων του Νάστου και των τριών δήμων.

 

 

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 26 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δωρεάν rapid test σε δύο σημεία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης Covid – 19 (Rapid Test) θα πραγματοποιηθούν για όσους επιθυμούν σε…

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ζίτσας: Δωρεάν rapid tests στην Ελεούσα

Δωρεά ελέγχους ταχείας ανίχνευσης κορονοϊού (rapid test Covid-19) πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή (26/03/2021) στην…

Ρεπορτάζ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόταση Δήμου Δελφών για έργο ψηφιακής περιήγησης σε δύο Δημοτικά Μουσεία

Πρόταση προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για το έργο «Ψηφιακή περιήγηση σε δύο Δημοτικά…