Άρθρο Localit 05 Σεπτεμβρίου, 2012

Ηράκλειο:Ζωντανεύει η Πύλη Ιησού

Η Πύλη Ιησού, ένα   από τα σημαντικότερα μνημεία του Βενετσιάνικου Χάνδακα, με μοναδικό ίσως αρχιτεκτονικό και ιστορικό ενδιαφέρον για την πόλη θα αποκατασταθεί, στατικά, αρχιτεκτονικά και στο εσωτερικό της θα εγκατασταθεί η μόνιμη έκθεση Νίκου Καζαντζάκη.

Τη σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου, προϋπολογισμού  3.479.802,15 ευρώ, υπέγραψε ο δήμαρχος Ηρακλείου Γ. Κουράκης. Το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και ο χρόνος εκτέλεσης του ορίζεται σε 18 μήνες.   

Όπως επισημαίνει ο δήμος της πόλης,  παράλληλα, με το έργο αυτό σηματοδοτείται η έναρξη  του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Αστικής Ανάπλασης, «Ηράκλειο κάθε βήμα … ένα ταξίδι στην ιστορία»  του Δήμου Ηρακλείου που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό πρόγραμμα  Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007 – 2013.

 Ο δήμαρχος Ηρακλείου μετά την υπογραφή της σύμβασης,  σημείωσε ότι η αποκατάσταση της Πύλης Ιησού, είναι ιδιαίτερα σημαντική  για την πόλη ,γιατί είναι από τις σπουδαιότερες  Βενετσιάνικες πύλες  που ήδη έχει ενταχθεί στις πολιτιστικές διαδρομές της πόλης και  στην οποία  θα φιλοξενηθεί η  έκθεση για τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη καθώς βρίσκεται και  σε μικρή απόσταση από τον τάφο του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα το Μαρτινέγκο.

Στόχος αλλά και προτεραιότητα της δημοτικής Αρχής, όπως επεσήμανε, παραμένει η αποκατάσταση και ανάδειξη όλων των  μνημείων  και κυρίως του μεγαλύτερου οχυρωματικού έργου της Μεσογείου, τα Ενετικά Τείχη ώστε να αποδοθούν στους δημότες και τους επισκέπτες καθώς αναδεικνύουν τον ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο του Ηρακλείου.

Μάλιστα τόνισε ότι το επόμενο διάστημα θα δημοπρατηθεί και το έργο της ανάδειξης και της τελευταίας Πύλης της Πύλης Σαμπιονάρα 

Ιστορικό-Τι περιλαμβάνει το έργο

 Η Πύλη Ιησού ένωνε το εσωτερικό της τότε πόλης – Candia- με τις νότιες επαρχίες και αποτελείται από μια κεντρική θολωτή διάβαση (διάδρομος) πλαισιωμένη από δύο παράπλευρες θολωτές αίθουσες.

Η κεντρική θολωτή διάβαση διαπερνά κάθετα το τείχος. Οι παράπλευρες αίθουσες χρησίμευαν ως χώροι αποθήκευσης όπλων και πολεμοφοδίων καθώς και προσωρινής διαμονής της φρουράς της πύλης. Επικοινωνούσαν με τον κεντρικό διάδρομο μέσω τοξωτών ανοιγμάτων έχοντας η κάθε μια ανεξάρτητη είσοδο από την πλευρά της πόλης. Για τον αερισμό των αιθουσών έχουν κατασκευαστεί στην οροφή αεραγωγοί των οποίων η απόληξη βρίσκεται στο πλάτωμα.

Η ονομασία της ως Πύλη Ιησού σύμφωνα με την παράδοση οφείλεται σε Ιερό Ναό του Ιησού Χριστού που βρισκόταν εκεί εξωτερικά της οχύρωσης.

 Το έργο περιλαμβάνει την αναστήλωση του μετώπου της βενετσιάνικης Πύλης Ιησού, έργο του Μικέλε Σανμικέλι που αποτελεί ένα από τα ωραιότερα δείγματα αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής της πόλης. Η πρόσοψη της πύλης προς την πόλη ξεχωρίζει ιδιαίτερα και είναι επενδεδυμένη και διακοσμημένη με λαξευμένους λίθους, ιδιαίτερης καλλιτεχνικής αξίας σε διάταξη που προσδίδουν μεγαλοπρέπεια τόσο σε μορφή όσο και σε μέγεθος. Επίσης προβλέπονται εργασίες στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης της όψης της. Συγκεκριμένα θα καθαιρεθούν τμήματα του μετώπου, ενώ στα παραμένοντα τμήματα θα γίνει αντικατάσταση-συμπλήρωση μεμονωμένων ή κατακερματισμένων τμημάτων λίθων καθώς και στερέωσή τους.

Η ανάδειξη του μνημείου θα ολοκληρωθεί με την τοποθέτηση κατάλληλου φωτισμού ανάδειξης στις όψεις του.

Οι χώροι των αιθουσών θα φιλοξενήσουν τη μόνιμη έκθεση για την ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Κατά μήκος της κεντρικής αίθουσας θα αναπτυχθούν οι αναφορές στα έργα του και στους σταθμούς της δημιουργίας του Ηρακλειώτη διανοητή. Η δεξιά αίθουσα περιλαμβάνει το κυρίως βιογραφικό σκέλος με χώρο παράλληλων εκδηλώσεων και μικρό πωλητήριο ενθυμίων.

 Η αριστερή αίθουσα ονομάζεται «Οδύσσεια» ώστε να παραπέμπει στο ταξίδι της ζωής του .

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 26 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δωρεάν rapid test σε δύο σημεία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης Covid – 19 (Rapid Test) θα πραγματοποιηθούν για όσους επιθυμούν σε…

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ζίτσας: Δωρεάν rapid tests στην Ελεούσα

Δωρεά ελέγχους ταχείας ανίχνευσης κορονοϊού (rapid test Covid-19) πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή (26/03/2021) στην…

Ρεπορτάζ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόταση Δήμου Δελφών για έργο ψηφιακής περιήγησης σε δύο Δημοτικά Μουσεία

Πρόταση προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για το έργο «Ψηφιακή περιήγηση σε δύο Δημοτικά…