Άρθρο Localit 28 Δεκεμβρίου, 2011

Ηλιούπολη: Λειτουργία κοινωνικού παντοπωλείου

Μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών, το Κοινωνικό Παντοπωλείο Ηλιούπολης, ξεκίνησε τη λειτουργία του στην οδό Ποσειδώνος 49 στη στάση Νησάκι. Αγώνας, μεράκι, κοινωνική ευαισθησία, και κυρίως σεβασμός των αναγκών των πολιτών, είναι τα κύρια συστατικά για τη δημιουργία  του, και η ανακούφιση τους ο μοναδικός σκοπός του. Δύο  οι κατηγορίες των δικαιούχων του με βάση κοινωνικοοικονομικά κριτήρια, δύο  και οι κάρτες- μια κόκκινου και μια κίτρινου χρώματος-που   εξασφαλίζουν την πρόσβαση τους εντελώς δωρεάν ή με σημαντική έκπτωση  20-30%. Στο κοινωνικό παντοπωλείο όμως μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους  σε οικονομικές τιμές και όλοι  οι πολίτες της Ηλιούπολης ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση, και η συμμετοχή τους θα είναι καθοριστική για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος. Όλα τα λειτουργικά έξοδα του Κοινωνικού Παντοπωλείου Ηλιούπολης, καλύπτονται από το 20% των κρατήσεων από τους μισθούς του δημάρχου και των αντιδημάρχων, και ο δήμος δεν επιβαρύνεται ούτε  ένα ευρώ. 

Σε ποιους απευθύνεται

Προκειμένου η προσπάθεια να ευοδωθεί και να στηρίξει όσους έχουν ανάγκη, προσδιορίστηκαν συγκεκριμένα κριτήρια για την έκδοση της κάρτας του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Δικαιούχοι της συγκεκριμένης κάρτας όπως τονίζεται σε ανακοίνωση,  είναι όλοι δημότες Ηλιούπολης που είναι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, άποροι , πολύτεκνοι, άτομα με ειδικές ανάγκες, μονογονεϊκές οικογένειες, άνεργοι (κάτοχοι κάρτας ανεργίας ΟΑΕΔ).

Δικαιούχοι με κόκκινη και με κίτρινη κάρτα

Ανάλογα με την αναγκαιότητα της βοήθειας προβλέπονται δύο κατηγορίες δικαιούχων κάρτας, βασισμένες σε κοινωνικοοικονομικά κριτήρια που θεσπίστηκαν  από την Κοινωνική υπηρεσία του Δήμου:
Η πρώτη κατηγορία αφορά σε άτομα με πλήρη οικονομική αδυναμία:
Οι δικαιούχοι αυτής της κατηγορίας προμηθεύονται εντελώς δωρεάν μία ποσότητα τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, με την επίδειξη μιας ειδικής κάρτας κόκκινου χρώματος.
Η δεύτερη κατηγορία αφορά σε άτομα με μερική οικονομική αδυναμία:
Οι δικαιούχοι αυτής της κατηγορίας προμηθεύονται τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης με μεγάλη έκπτωση 20-30%, με την επίδειξη μιας ειδικής κάρτας κίτρινου χρώματος.
Από το Κοινωνικό Παντοπωλείο μπορούν βεβαίως να κάνουν τις αγορές τους σε οικονομικές τιμές, όλοι οι Ηλιουπολίτες, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση. Από την ενεργό συμμετοχή όσων επιλέξουν να κάνουν τις αγορές τους από το Κοινωνικό Παντοπωλείο της πόλης, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και η επιτυχία  της πρωτοβουλίας.

Έτσι ενισχύεται η προσπάθεια  αφού το επιπλέον κέρδος από την πώληση των προϊόντων θα επανεπενδύεται για αγορά τροφίμων, τα οποία θα διατίθενται στους δικαιούχους της κάρτας συμπολίτες μας, με στόχο την αύξηση των ποσοτήτων των παρεχομένων ειδών. Από τα έσοδα θα καλύπτεται επίσης και η μισθοδοσία των υπαλλήλων του Παντοπωλείου.
Σημειώνεται  ότι η μοναδικότητα του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Ηλιούπολης έγκειται στο ότι δεν πρόκειται για ένα ακόμη Παντοπωλείο, αλλά για ένα Παραδοσιακό Παντοπωλείο το οποίο θα προσφέρει στο κοινό προϊόντα από όλη την Ελλάδα σε προσιτές τιμές. Καλαμάτα, Κρήτη, Λιβαδειά, Σέρρες είναι μερικές μόνο από τις περιοχές που εκπροσωπούνται με προϊόντα τους στα ράφια του Παντοπωλείου. Τα προϊόντα που διατίθενται  είναι όλα επώνυμα, καταξιωμένων εταιριών και με όλες τις απαιτούμενες ποιοτικές προδιαγραφές και τις προδιαγραφές ασφαλείας που προβλέπει η νομοθεσία (όχι διαλογής, όχι ληξιπρόθεσμα).

Επιθυμία του δήμου είναι η σταδιακή αύξηση του αριθμού των επωφελούμενων από την κόκκινη και κίτρινη κάρτα.

 

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 26 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δωρεάν rapid test σε δύο σημεία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης Covid – 19 (Rapid Test) θα πραγματοποιηθούν για όσους επιθυμούν σε…

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ζίτσας: Δωρεάν rapid tests στην Ελεούσα

Δωρεά ελέγχους ταχείας ανίχνευσης κορονοϊού (rapid test Covid-19) πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή (26/03/2021) στην…

Ρεπορτάζ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόταση Δήμου Δελφών για έργο ψηφιακής περιήγησης σε δύο Δημοτικά Μουσεία

Πρόταση προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για το έργο «Ψηφιακή περιήγηση σε δύο Δημοτικά…