Άρθρο Localit 15 Μαρτίου, 2012

“Ενεργειακοί Επιθεωρητές- junior” αναλαμβάνουν δράση στο δήμο Χερσονήσου

«Ενεργειακοί Επιθεωρητές» junior  σηκώνουν τα μανίκια και αναλαμβάνουν δράση στο δήμο Χερσονήσου.  Μαθητές της Α΄ τάξης του Λυκείου Γουβών στο πλαίσιο ερευνητικής εργασίας  με θέμα  τις  «Δράσεις Βιώσιμης Ενέργειας: Μείωση Ενεργειακής Κατανάλωσης και Χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», μετρούν τα εμβαδά τοίχων και ανοιγμάτων  τριών κτιρίων,  του σχολείου τους, του δημαρχείου και της βιβλιοθήκης. Καταγράφουν τις ηλεκτρικές καταναλώσεις τους και τις μετατρέπουν σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα με πρότυπους τύπους από την Παγκόσμια Επιτροπή κατά της Κλιματικής Αλλαγής (IPCC). Ακολούθως, θα μελετήσουν τα αποτελέσματα με τη βοήθεια ενεργειακού επιθεωρητή και θα προτείνουν μεθόδους για μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στο σχολείο.

Σκοπός της ερευνητικής εργασίας των μαθητών του Λυκείου Γουβών, είναι η μελέτη της κλιματικής αλλαγής και η σχέση της ενεργειακής κατανάλωσης με την αύξηση του αερίου του θερμοκηπίου, του διοξειδίου του άνθρακα. Επιπροσθέτως, θα γίνει διερεύνηση μεθόδων μείωσης ενεργειακής κατανάλωσης και χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.  Στο πλαίσιο της εργασίας τους οι μαθητές θα επισκεφθούν βιοκλιματικό σπίτι στην περιοχή του δήμου Χερσονήσου, φωτοβολταϊκό  πάρκο παραγωγής ενέργειας, όπου  θα συνομιλήσουν με τους κατασκευαστές του πάρκου για την παραγωγή «καθαρής» ενέργειας. Παράλληλα,  ενημερώνονται για την ελληνική νομοθεσία στον τομέα της ενέργειας και το νέο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ).

Η Ερευνητική Εργασία, το 2012, θεσπίστηκε  ως διδακτική ενότητα στο σχολικό πρόγραμμα της Α΄ Λυκείου. Η  επιλογή του συγκεκριμένου θέματος  για την ερευνητική εργασία των μαθητών της Α΄ Τάξης  από το Λύκειο Γουβών, και η συνεργασία σχολείου-δήμου,  προέκυψε  μετά από σχετική πρόταση του δήμου Χερσονήσου,  στο πλαίσιο εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών και ιδιαιτέρως των νέων πολιτών.

 Η ανάπτυξη της βιωματικής γνώσης του θέματος, θα συμβάλλει στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και στην ενεργή δράση των μαθητών, οι οποίοι παράλληλα γνωρίζουν νέα πεδία δράσης των επιστημόνων, διερευνούν τα δεδομένα και εξάγουν συμπεράσματα, μαθαίνουν νέες τεχνολογίες (φωτοβολταϊκά συστήματα), ενώ η αποκτώμενη γνώση τους βοηθά στον επαγγελματικό προσανατολισμό τους.  

Ο δήμος Χερσονήσου συμμετέχει στην πρωτοβουλία Ευρωπαϊκών Πόλεων «Σύμφωνο των Δημάρχων» ( Covenant of Mayors) από τον Απρίλιο του 2011, με κοινό σκοπό την εισαγωγή και την προώθηση αειφόρων πολιτικών ώστε να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα τουλάχιστον κατά 20% έως το 2020 στις Ευρωπαϊκές πόλεις –μέλη του Συμφώνου.

Στο πλαίσιο εκπόνησης σχεδίου βιώσιμης ενέργειας, καταγράφει τις ηλεκτρικές καταναλώσεις των δημοτικών κτιρίων, συμπεριλαμβανομένων και των σχολείων. 

 

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 26 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δωρεάν rapid test σε δύο σημεία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης Covid – 19 (Rapid Test) θα πραγματοποιηθούν για όσους επιθυμούν σε…

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ζίτσας: Δωρεάν rapid tests στην Ελεούσα

Δωρεά ελέγχους ταχείας ανίχνευσης κορονοϊού (rapid test Covid-19) πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή (26/03/2021) στην…

Ρεπορτάζ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόταση Δήμου Δελφών για έργο ψηφιακής περιήγησης σε δύο Δημοτικά Μουσεία

Πρόταση προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για το έργο «Ψηφιακή περιήγηση σε δύο Δημοτικά…