Άρθρο Localit 07 Ιουνίου, 2012

Δράμα: Υπηρεσίες έξυπνης πόλης μέσω της δράσης i-scope

Τρεις υπηρεσίες «Έξυπνης πόλης»  θα  αναπτύξει  ο δήμος Δράμας, μέσω της  ευρωπαϊκής δράσης  i-scope interoperable Smart City services through an Open Platform for urban Ecosystems)  «Σύστημα ανοικτής πλατφόρμας παρακολούθησης των αστικών οικοσυστημάτων».  

Οι υπηρεσίες   αφορούν σε:

  • Υποστήριξη ηλικιωμένων ατόμων και ευπαθών ομάδων, για μια βελτιωμένη προσωπική κινητικότητα μέσα σε ένα δύσκολο και μη φιλικό αστικό περιβάλλον με τη λεπτομερή καταγραφή της ρυμοτομίας, τα χαρακτηριστικά της διαδρομής, τα εμπόδια και τις διευκολύνσεις που υπάρχουν
  • Βελτιστοποίηση της ενεργειακής κατανάλωσης μέσω μιας υπηρεσίας για την ακριβή εκτίμηση του δυναμικού της ηλιακής ενέργειας σε κτιριακό επίπεδο
  • Παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο, του περιβαλλοντικού θορύβου που θα καταγράφεται από τους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι θα ενεργούν ως διάσπαρτοι αισθητήρες σε όλη την πόλη μετρώντας τα επίπεδα θορύβου μέσω κινητών τηλεφώνων 

Το πρόγραμμα i-scope

Κύριο αντικείμενο της  δράσης i-scope, η οποία χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο  ICT PS, είναι η έρευνα εφαρμογής καινοτόμων ενεργειών, οι οποίες θα μπορούσαν να προσφέρουν νέες υπηρεσίες στους πολίτες της Δράμας, μέσω της αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας.

Το ICT PSP είναι τα αρχικά των λέξεων Πληροφορική, Επικοινωνία και Τεχνολογία  Πρόγραμμα Υποστήριξης Πολιτικών και  υποστηρίζει έξυπνα σχέδια αειφορικής και εξειδικευμένης ανάπτυξης μέσα από την χρήση καινοτόμων τεχνολογιών ψηφιακής χρήσης από τους πολίτες, το δημόσιο και τις επιχειρήσεις.

Το χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. διακρατικό  πρόγραμμα υποστηρίζει  ανάπτυξη της Ψηφιακής Ατζέντας της Ευρώπης Digital agenda for Europe.

Συντονιστής   είναι ο δήμος Τρέντο, ενώ ανάμεσα στους  εταίρους  του δήμου Δράμας, είναι  οι δήμοι Βιέννης, Βερολίνου, Γλασκόβης, Βρυξέλλες, Μαία Μάρε,  κ.λπ.

Βασικός  στόχος του προγράμματος είναι έρευνα για τη τελευταία γενιά των (UIM) τρισδιάστατων πληροφοριακών αστικών μοντέλων, που μπορούν να δημιουργηθούν από ακριβή γεωχωρικά αστικά δεδομένα.

 Με την κατάλληλη επεξεργασία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία έξυπνων διαδικτυακών υπηρεσιών βασισμένων σε γεωμετρικές, σημασιολογικές, μορφολογικές και διαρθρωτικές πληροφορίες σε αστικό επίπεδο, για να αξιοποιηθεί από τις τοπικές αρχές.

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 26 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δωρεάν rapid test σε δύο σημεία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης Covid – 19 (Rapid Test) θα πραγματοποιηθούν για όσους επιθυμούν σε…

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ζίτσας: Δωρεάν rapid tests στην Ελεούσα

Δωρεά ελέγχους ταχείας ανίχνευσης κορονοϊού (rapid test Covid-19) πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή (26/03/2021) στην…

Ρεπορτάζ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόταση Δήμου Δελφών για έργο ψηφιακής περιήγησης σε δύο Δημοτικά Μουσεία

Πρόταση προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για το έργο «Ψηφιακή περιήγηση σε δύο Δημοτικά…