Άρθρο Localit 30 Ιουλίου, 2012

Δράμα: Είκοσι χρόνια Διεθνές Παραδοσιακό Φεστιβάλ Ξηροποτάμου

Τα είκοσι χρόνια του συμπληρώνει αισίως το Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών “ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟΣ 2012”, το οποίο συνεπές στο όραμα του, επιστρέφει και φέτος σε εορταστικούς επετειακούς  τόνους, για να φέρει τον αέρα του πολιτισμού και της παράδοσης στον όμορφο Ξηροπόταμο και στην ευρύτερη περιοχή του νομού Δράμας. Το Φεστιβάλ, που διοργανώνει με ζέση εδώ και δύο δεκαετίες ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ξηροποτάμου, θα πραγματοποιηθεί στις 4 και 5 Αυγούστου με την συμμετοχή κορυφαίων ερμηνευτών και παραδοσιακών χορευτικών ομάδων από όλη την Ελλάδα.  

Η αυλαία του Φεστιβάλ ανοίγει το Σάββατο 4 Αυγούστου με πλούσιες μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχουν χορευτικά συγκροτήματα από το Ισραήλ, την Κίνα, καθώς επίσης και τεσσάρες  ελληνικές παραδοσιακές χορευτικές ομάδες. Οι:

-Ομάδα Ελληνικού Λαϊκού Χορού Δήμου Καλλιθέας.

-Πολιτιστικός Σύλλογος Παραδοσιακών Χορών “Ο Έβρος”.

-Πολιτιστικό Σωματείο “Χοροστάτες”.

-Λύκειο των Ελληνίδων Δράμας. 

Το πρόγραμμα κορυφώνεται την Κυριακή 5 Αυγούστου με μια μοναδική συναυλία με τραγούδια από όλη τη Ρωμιοσύνη που θα ερμηνεύσει ο Δραμινός τραγουδιστής Πέτρος Γαϊτάνος, παρέα με τον Χρόνη Αϊδονίδη, την Αρετή Κετιμέ και τον Βασίλη Σερμπέζη.

Ο Πέτρος Γαϊτάνος εμφανίζεται για δεύτερη χρονιά στο φεστιβάλ Ξηροποτάμου με ένα διαφορετικό πρόγραμμα φέτος το οποίο κάτω από τον εύγλωττο τίτλο «Με καράβι την Ελλάδα» περιλαμβάνει παραδοσιακά τραγούδια από όλη την ελληνική  επικράτεια. Η περσινή συναυλία του σημείωσε μεγάλη επιτυχία και την παρακολούθησαν χιλιάδες ακροατές.

Αυτή τη φορά ο Πέτρος Γαϊτάνος έχει στο πλευρό του τρεις  αξιόλογους ερμηνευτές-καλλιτέχνες. Πρόκειται για τον κορυφαίο ερμηνευτή και δάσκαλο Χρόνη Αηδονίδη, ο οποίος θα τραγουδήσει τραγούδια από τη Θράκη, την ιδιαίτερη πατρίδα του, όπως και τραγούδια από την Πόλη και τη Μικρά Ασία, την νέα και ταλαντούχα τραγουδίστρια Αρετή Κετιμέ, η οποία  θα παίξει με το σαντούρι της και θα τραγουδήσει, τον αξιόλογο ερμηνευτή της παραδοσιακής μουσικής και καθηγητή πανεπιστημίου Βασίλη Σερμπέζη, που  θα ερμηνεύσει τραγούδια της Ηπείρου, της Ρούμελης, του Μοριά και Σαρακατσάνικα.  

Ο Πέτρος Γαϊτάνος θα αγκαλιάσει ερμηνευτικά όλες τις περιοχές της Ελλάδας και θα τραγουδήσει παραδοσιακά τραγούδια από τη Μακεδονία, τη Μικρά Ασία, τον Πόντο, Κρητικά και νησιώτικα.

Η ορχήστρα θα αποτελείται από  έξι σπουδαίους παραδοσιακούς μουσικούς – σολίστες , που θα παίξουν: βιολί, κλαρίνο, νέϊ, φλογέρες, σουραύλι, λαούτο, ακουστικό μπάσο, σαντούρι και παραδοσιακά κρουστά. Στο τέλος όλοι οι συντελεστές μαζί, μουσικοί και τραγουδιστές επί σκηνής μετατρέψουν την βραδιά σ’ ένα ξέφρενο μελωδικό παραδοσιακό προσεγμένο πανηγύρι.

Θα ακουστούν τραγούδια Μικρασιάτικα, Νησιώτικα, Κρητικά, Πελοποννησιακά, Μακεδονίτικα, Θρακιώτικα, Σμυρναίικα, Ποντιακά, Κωνσταντινουπολίτικα, Ηπειρώτικα, αλλά και ντόπια του Ξηροποτάμου.  

Τη σκηνοθεσία και την διεύθυνση παραγωγής της συναυλίας θα έχει ο Πέτρος Γαϊτάνος.

 Όλες οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ πραγματοποιούνται στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου Ξηροποτάμου. Έναρξη 20:30 με γενική είσοδο 5€. 

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 26 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δωρεάν rapid test σε δύο σημεία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης Covid – 19 (Rapid Test) θα πραγματοποιηθούν για όσους επιθυμούν σε…

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ζίτσας: Δωρεάν rapid tests στην Ελεούσα

Δωρεά ελέγχους ταχείας ανίχνευσης κορονοϊού (rapid test Covid-19) πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή (26/03/2021) στην…

Ρεπορτάζ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόταση Δήμου Δελφών για έργο ψηφιακής περιήγησης σε δύο Δημοτικά Μουσεία

Πρόταση προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για το έργο «Ψηφιακή περιήγηση σε δύο Δημοτικά…