Άρθρο Localit 18 Δεκεμβρίου, 2013

Δήμος Θεσσαλονίκης: Νέα επιχείριση «σκούπα» κατά των κυκλωμάτων πειρατείας των μπλε κάδων

Μία ακόμη μεγάλης κλίμακας επιχείρηση-σκούπα κατά των κυκλωμάτων πειρατείας των μπλε κάδων διενήργησε ο  Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία χθες, Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013, κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, στην 4η Δημοτική Κοινότητα.

Συγκεκριμένα μετά από αναφορές των εποπτών καθαριότητας και καταγγελιών δημοτών, κατόπιν  ειδικού σχεδιασμού με την ΕΛ.ΑΣ  έγινε εξόρμηση σε ημιυπόγειο διαμέρισμα και ακολούθως σε ημιυπόγειο κατάστημα, της οδού Τρικάλων 10. Στην επιχείρηση που διενεργήθηκε παρουσία Εισαγγελικής Αρχής στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του φαινομένου  της «πειρατείας» των υλικών ανακύκλωσης καθώς και της καθαριότητας-ευταξίας οικιών ή άλλων χώρων που μετατρέπονται σε ανθυγιεινές εστίες  αποθήκευσης και παράνομης διαμονής  συμμετείχαν κλιμάκιο της Ελληνικής Αστυνομίας, και το Τμήμα Καθαριότητας (Γραφείο Καθαριότητας της 4ης Δημοτικής Κοινότητας και του Γραφείου Ογκωδών).

Κατά τη διάρκειά της διενεργήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ  έλεγχος στοιχείων και έρευνες στους χώρους, όπου διέμεναν Ρομά (Βουλγαρικής καταγωγής). Εντοπίστηκαν συγκεντρωμένα σε 32 σακούλες αστικών απορριμμάτων, μεγάλες ποσότητες ανακυκλώσιμων και άλλων αδρανών υλικών καθώς και  πλήθος αντικειμένων από είδη ένδυσης έως είδη υγιεινής. Όπως διαπιστώθηκε τα υλικά ήταν προϊόντα κλοπής από τα διπλά καλαθάκια μικροαπορριμμάτων,  του Δήμου Θεσσαλονίκης. Από τους χώρους περισυλλέχτηκαν επίσης, 12 τροχήλατες ιδιοκατασκευές -τα γνωστά καροτσάκια- με ποσότητες ανακυκλώσιμων και απορριμμάτων προϊόντα κλοπής από τους μπλε και πράσινους κάδους.

Σε παρακείμενη οδό οι αλλοδαποί είχαν σταθμεύσει δύο ΙΧ αυτοκίνητα, τα όπου χρησιμοποιούσαν για αποθηκευτικούς χώρους όπου εντοπίστηκαν μεγάλες ποσότητες υλικών, ενώ και στους δύο χώρους διαμονής-αποθήκευσης (ημιυπόγειο κατάστημα και αποθήκη) διαπιστώθηκαν ελλιπείς συνθήκες καθαριότητας και διαβίωσης  με έντονη δυσοσμία που αποτελούσαν  άμεσο κίνδυνο για την δημόσια υγεία.

Μετά τις διαδικασίες ελέγχου από την ΕΛ.ΑΣ συνελήφθησαν συνολικά δέκα  άτομα (επτά άντρες – τρεις γυναίκες), σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις Υγειονομικού Κανονισμού και Υγειονομικών Διατάξεων και αναμένεται να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Ειδικά συνεργεία του Δήμου Θεσσαλονίκης προχώρησαν σε γενική καθαριότητα των χώρων και απομάκρυνση όλων των υλικών με δύο δορυφορικά φορτηγά. Τα υλικά θα καταστραφούν στο σπαστήρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ τα ανακυκλώσιμα υλικά θα οδηγηθούν προς ανακύκλωση.

«Με την συνδρομή των Εισαγγελικών Αρχών και της ΕΛ.ΑΣ συνεχίζεται η προσπάθεια του  Δήμου Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση της απαράδεκτης κατάστασης που εμφανίζεται σε όλη την πόλη με τα γνωστά προβλήματα», δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης και Πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, Θανάσης Παππάς. Επιπλέον πρόσθεσε: «Η επαγγελματοποίηση, η συστηματοποίηση και η εφευρετικότητα αυτών των κυκλωμάτων ανακαλύπτεται καθημερινά όπως διαφαίνεται και από την κλοπή των σακουλών από τα καλαθάκια μικροαπορριμμάτων για την αποθήκευση των κλοπιμαίων.

Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε και με την σημερινή επιχείρηση, η ευθύνη των ιδιοκτητών τέτοιων χώρων είναι μεγάλη, διότι εν γνώσει τους παραχωρούν προς εκμετάλλευση διαμερίσματα ή αποθήκες στους συγκεκριμένους αλλοδαπούς δίνοντας τους την δυνατότητα να πραγματοποιούν αυτές τις παράνομες ενέργειες. Σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, με νομικές ή άλλες πρωτοβουλίες θα αντιμετωπίσουμε συνολικά αυτές τις παραβατικές συμπεριφορές, που είναι εις βάρος του Δήμου, των δημοτών και του κοινωνικού συνόλου».

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 26 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δωρεάν rapid test σε δύο σημεία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης Covid – 19 (Rapid Test) θα πραγματοποιηθούν για όσους επιθυμούν σε…

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ζίτσας: Δωρεάν rapid tests στην Ελεούσα

Δωρεά ελέγχους ταχείας ανίχνευσης κορονοϊού (rapid test Covid-19) πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή (26/03/2021) στην…

Ρεπορτάζ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόταση Δήμου Δελφών για έργο ψηφιακής περιήγησης σε δύο Δημοτικά Μουσεία

Πρόταση προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για το έργο «Ψηφιακή περιήγηση σε δύο Δημοτικά…