Άρθρο Localit 21 Νοεμβρίου, 2013

Δήμος Παλλήνης: «Δήμος Πρότυπο στην ανακύκλωση» για τα ελληνικά δεδομένα ο Δήμος Παλλήνης

Ως πρότυπο Δήμου που λειτουργεί με ευρωπαϊκά δεδομένα στην ανακύκλωση και την κομποστοποίηση, χαρακτηρίσθηκε ο Δήμος Παλλήνης στην Ημερίδα για την «Οικιακή Κομποστοποίηση», που έγινε την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για τον περιορισμό των απορριμμάτων.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα οφέλη της κομποστοποίησης ως μέθοδος στη μείωση των απορριμμάτων, τόσο σε επίπεδο οικογενειακό όσο και σε επίπεδο Δήμου.

«Η οικιακή κομποστοποίηση οργανικών απορριμμάτων είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος διαχείρισης την οποία μπορεί να εφαρμόσει καθένας στον χώρο του. Τα οργανικά απορρίμματα μέσα από μια ειδική διαδικασία μετατρέπονται σε χρήσιμο λίπασμα με διπλό όφελος.

Η ποσότητα σκουπιδιών προς τους Χ.Υ.Τ.Α. είναι πολύ μικρότερη και οι κάδοι στους δρόμους είναι άοσμοι», δήλωσε ο Δήμαρχος Παλλήνης κ.Αθανάσιος Ζούτσος. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και τα λόγια του ο κ.Φίλιππος Κυρκίτσος, Πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, ο οποίος εξήρε το έργο του Δήμου Παλλήνης στην ανακύκλωση, την οικιακή κομποστοποίηση, αλλά και την προσπάθεια για μείωση του κόστους των απορριμμάτων, ενώ χαρακτήρισε το Δήμο ως «Δήμο πρότυπο για τα ελληνικά δεδομένα, που εφαρμόζει το πρόγραμμα ανακύκλωσης με ευρωπαϊκές προδιαγραφές».

Για την ενημέρωση των δημοτών που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, προβλήθηκε η ταινία μικρού μήκους, με θέμα «Κομποστοποίηση στην Ευρώπη», ενώ στο βήμα ανέβηκε και η εκπαιδευτικός κα.Κατερίνα Γούργουλη, προκειμένου να παρουσιάσει την «Σχολική κομποστοποίηση του 3ου Γυμνασίου Παλλήνης».

Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Παλλήνης, μόλις ολοκλήρωσε μία ακόμα διαδικασία παράδοσης κομποστοποιητών, φθάνοντας τους 1300 κάδους που έχουν διατεθεί στους δημότες και καθιστώντας το Δήμο ως ένα από τους πρωτοπόρους στην Οικιακή Κομποστοποίηση.

Το εν λόγω πρόγραμμα Οικιακής Κομποστοποίησης συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, και οι δημότες μπορούν να καταθέτουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά, μέσα από το site του Δήμου Παλλήνης, www.pallini.gr.

Να θυμίσουμε ότι:

Κομποστοποίηση είναι η βιολογική, αερόβια, θερμόφιλη και ελεγχόμενη διεργασία μερικής αποσύνθεσης των οργανικών αποβλήτων που οδηγεί στην παραγωγή κομπόστ, δηλ. ενός οργανικού εδαφοβελτιωτικού που προσομοιάζει στο χούμους του εδάφους και προωθεί την ανάπτυξη των φυτών. Μια πληθώρα οργανικών αποβλήτων μπορούν με την κατάλληλη επεξεργασία να μετατραπούν σε ένα πλούσιο φυτόχωμα, το κομπόστ, το οποίο μπορεί να βρει πολλές εφαρμογές στη γεωργία, στα πάρκα, και στην ανάπλαση και αναδάσωση προβληματικών εκτάσεων (εγκαταλειμμένα λατομεία, πρανή δρόμων κλπ).

Η κομποστοποίηση μιμείται και επιταχύνει τις διεργασίες αποδόμησης των οργανικών που συμβαίνουν αυθόρμητα στη φύση. Στην ημερίδα παρευρέθησαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Πόπη Ζινέλλη, Σταύρος Δρούγκας, και ο Γιώργος Μερτζάνος

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 26 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δωρεάν rapid test σε δύο σημεία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης Covid – 19 (Rapid Test) θα πραγματοποιηθούν για όσους επιθυμούν σε…

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ζίτσας: Δωρεάν rapid tests στην Ελεούσα

Δωρεά ελέγχους ταχείας ανίχνευσης κορονοϊού (rapid test Covid-19) πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή (26/03/2021) στην…

Ρεπορτάζ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόταση Δήμου Δελφών για έργο ψηφιακής περιήγησης σε δύο Δημοτικά Μουσεία

Πρόταση προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για το έργο «Ψηφιακή περιήγηση σε δύο Δημοτικά…