Άρθρο Localit 19 Αυγούστου, 2012

Δήμος Παλαμά: Σώστε τις βαμβακοκαλλιέργειες από το πράσινο σκουλήκι

Αλλεπάλληλες εκκλήσεις προς τους αρμόδιους υπουργούς και φορείς απευθύνει ο δήμος Παλαμά. Η περιοχή έχει πληγεί από το πράσινο σκουλήκι το οποίο προκαλεί τεράστιες καταστροφές στης βαμβακοκαλλιέργειες. Με επιστολές του ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Πατσιαλής, προς τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμο Χαρακόπουλο, με κοινοποίηση προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τον ΕΛΓΑ, κάνει γνωστό το πρόβλημα και τις ζημίες που υπέστησαν οι βαμβακοκαλλιέργειες από την επιδρομή του πράσινου σκουληκιού. Ζητεί την άμεση ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού για την αποζημίωση των βαμβακοπαραγωγών.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Παλαμά ενημερώνει τον υπουργό και τον ΕΛΓΑ, ότι:

«Μετά από επιτόπιους ελέγχους των γεωπόνων του Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Παλαμά διαπιστώθηκαν σημαντικότατες και εκτεταμένες ζημιές στις φυτείες βαμβακιού από το πράσινο σκουλήκι στο σύνολο του αγροκτήματος του Καλλικρατικού Δήμου. Οι οχλήσεις των παραγωγών είναι συνεχείς γιατί παρά την έγκαιρη επέμβασή τους, με τη χρήση των εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων και σύμφωνα με τις οδηγίες των τοπικών γεωπόνων, δεν κατέστη δυνατός ο έλεγχος των προσβολών από το πράσινο σκουλήκι κάτω από το οικονομικό επίπεδο ζημιάς προξενώντας μεγάλες και μη αναστρέψιμες καταστροφές στις καλλιέργειες.Πολλοί από τους πληγέντες παραγωγούς του Δήμου Παλαμά αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της προσβολής των καλλιεργειών τους από το πράσινο σκουλήκι για τρίτη συνεχή χρονιά με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν, πλέον, με οικονομική καταστροφή. Παράλληλα, ορατός είναι ο κίνδυνος να χαθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι εφόσον δεν αναληφθεί πρωτοβουλία για την άρση του πλαφόν παραγωγής. Η πολιτεία οφείλει να σταθεί, εμπράκτως, στο πλευρό τους και να μεριμνήσει για την άμεση και δίκαιη αποζημίωσή τους για τις απώλειες στη φετινή τους παραγωγή.»

Μετά την σχετική επιστολή ο δήμαρχος Παλαμά Πατσιαλής, ζητάει από τον Μ. Χαρακόπουλο, να μεριμνήσει για την άμεση ενεργοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να γίνουν επιτόπιοι έλεγχοι από τον ΕΛΓΑ για την διαπίστωση της ζημιάς, να δρομολογηθεί διαδικασία για την αποζημίωση των βαμβακοπαραγωγών και να γίνει άρση του πλαφόν παραγωγής για την είσπραξη της συνδεδεμένη ενίσχυσης στο βαμβάκι.

 

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 26 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δωρεάν rapid test σε δύο σημεία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης Covid – 19 (Rapid Test) θα πραγματοποιηθούν για όσους επιθυμούν σε…

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ζίτσας: Δωρεάν rapid tests στην Ελεούσα

Δωρεά ελέγχους ταχείας ανίχνευσης κορονοϊού (rapid test Covid-19) πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή (26/03/2021) στην…

Ρεπορτάζ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόταση Δήμου Δελφών για έργο ψηφιακής περιήγησης σε δύο Δημοτικά Μουσεία

Πρόταση προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για το έργο «Ψηφιακή περιήγηση σε δύο Δημοτικά…