Άρθρο Localit 20 Ιανουαρίου, 2014

Δήμος Μαλεβιζίου: Συνεργασία με Γ.Α.Κ για τη διάσωση ιστορικών αρχείων

GAKΣυνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους αναπτύσσει ο Δήμος Μαλεβιζίου, με στόχο τον εντοπισμό, τη συγκέντρωση και  τη διάσωση του ιστορικού αρχείου του συνόλου των οικισμών του Δήμου, το οποίο μέχρι σήμερα βρίσκεται διασκορπισμένο.

Το αρχείο των κοινοτήτων του Δήμου, αποτελείται από εκατοντάδες φακέλους εγγράφων και βιβλία, που χρονολογούνται από τα μέσα του 19ου αιώνα. Περιλαμβάνει παλαιά δημοτολόγια, ληξιαρχικές πράξεις, αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων, διοικητικά έγγραφα, στοιχεία της οικονομικής διαχείρισης, του σχεδιασμού και της πραγματοποίησης δημοτικών έργων κλπ.

Για την υλοποίηση του σχετικού προγράμματος, το οποίο στοχεύει αφενός μεν στην προστασία του αρχείου και αφετέρου στην ανάδειξή του, πραγματοποιήθηκε συνάντηση ανάμεσα στο δήμαρχο Μαλεβιζίου Κ. Μαμουλάκη και τον προϊστάμενο των Γενικών Αρχείων του Κράτους Νομού Ηρακλείου δρ. Μ. Δρακάκη.

Στο πλαίσιο αυτό ορίστηκε επιτροπή με επικεφαλής τον γεν. γραμματέα του Δήμου Γ. Μανουσάκη και τον ειδικό σύμβουλο, αρχαιολόγο Γ. Τζωράκη, η οποία σε συνεργασία με τον κ. Δρακάκη θα επιμεληθεί τον εντοπισμό και τη συγκέντρωση του ιστορικού αρχείου από τις κατά τόπους κοινότητες, την καταλογογράφηση των σχετικών φακέλων και την τελική παράδοσή τους στα Γενικά Αρχεία του Κράτους Νομού Ηρακλείου.

Παράλληλα συζητήθηκε και η δυνατότητα αναπαραγωγής του εν λόγω αρχείου σε ψηφιακή μορφή και θα ξεκινήσει άμεσα η προετοιμασία των σχετικών φακέλων για την ένταξη του έργου σε αντίστοιχο πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Ο δήμαρχος Κώστας Μαμουλάκης, τόνισε τη σημασία της προστασία των αρχείων για την ιστορία και τον πολιτισμό του δήμου σημειώνοντας ότι «Πρόκειται για ένα πολύτιμο ιστορικό υλικό, το οποίο μέχρι σήμερα κινδύνευε, αποθηκευμένο συχνά σε ακατάλληλους χώρους φύλαξης και πλέον διασώζεται οριστικά. Αποτελεί μια τεράστια συλλογή μοναδικών τεκμήριων της ιστορίας του τόπου μας και είχαμε υποχρέωση να τα αντιμετωπίσουμε με τον δέοντα σεβασμό. Παράλληλα ξεκινάει η αναζήτηση χρηματοδοτικού προγράμματος, με το οποίο το σύνολο του αρχείου θα ψηφιοποιηθεί και θα καταστεί προσιτό για τους ερευνητές της ιστορίας. Για τη δημοτική αρχή αποτελεί προγραμματική δέσμευση η ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού του Μαλεβιζίου και το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί μια ακόμη σημαντική δράση προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο Προϊστάμενος των Γενικών Αρχείων  Μ. Δρακάκης αναφερόμενος στην υλοποίηση του προγράμματος επεσήμανε ότι: «Από τον περασμένο χρόνο, έχει ξεκινήσει μια υποδειγματική συνεργασία των Γενικών Αρχείων του Κράτους με τον δήμο, σε δύο τουλάχιστον επίπεδα: της από κοινού καταγραφής και εκκαθάρισης ανενεργών αρχείων των υπηρεσιών του δήμου και της καταγραφής και παράδοσης στην Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους στο νομό Ηρακλείου, των αρχείων των κοινοτήτων του σημερινού δήμου Μαλεβιζίου, για τη διαφύλαξή τους στο διηνεκές. Αυτά τα τοπικά αρχεία με πολύ σεβασμό στους τόπους και τους ανθρώπους που τα παρήγαγαν και για τόσα χρόνια τα διαφύλαξαν, θέλουμε σε συνεργασία με τον δήμο να τα διασώσουμε, να τα μελετήσουμε και να τα αναδείξουμε, επιστρέφοντάς τα με νέα μορφή στις τοπικές μας κοινωνίες».

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 26 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δωρεάν rapid test σε δύο σημεία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης Covid – 19 (Rapid Test) θα πραγματοποιηθούν για όσους επιθυμούν σε…

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ζίτσας: Δωρεάν rapid tests στην Ελεούσα

Δωρεά ελέγχους ταχείας ανίχνευσης κορονοϊού (rapid test Covid-19) πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή (26/03/2021) στην…

Ρεπορτάζ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόταση Δήμου Δελφών για έργο ψηφιακής περιήγησης σε δύο Δημοτικά Μουσεία

Πρόταση προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για το έργο «Ψηφιακή περιήγηση σε δύο Δημοτικά…