Άρθρο Localit 28 Μαρτίου, 2012

Δήμος Κοζάνης: « Άθως· Επέκεινα των ορίων του χρόνου»

Ο Δήμος Κοζάνης, η Κοβεντάρειος  Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης και η Αγιορείτικη  Εστία διοργανώνουν έκθεση φωτογραφίας  του Αγιορείτη Μοναχού Γαβριήλ Φιλοθεϊτη  με θέμα :

“Άθως· Επέκεινα των ορίων του χρόνου” 

Η  Έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά, και Σαββατοκύριακο, από 1 έως 12 Απριλίου 2012 τις ώρες 10:00π.μ -2:00μ.μ. και 5:00μμ-8:00μμ στη Δημοτική Χαρτοθήκη Κοζάνης. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 1 Απριλίου  στις 11.30π.μ.

Προλογίζει  ο ιατρός Κωνσταντίνος Κουτσογεωργόπουλος. 

«Η φωτογένεια του Αγίου Όρους  είναι αναμφισβήτητη. Ο φωτογραφικός φακός  στα χέρια επιδέξιων χειριστών  υπήρξε τα τελευταία 150 χρόνια το μέσο για την παραγωγή απείρων απεικονίσεων του ιερού αυτού χώρου.

Ο  μοναχός – φωτογράφος Γαβριήλ είναι μέλος της Μοναστικής Αδελφότητος της Ιεράς Μονής Φιλοθέου Αγίου Όρους. Η απαρχή της ενασχολήσεως του με την φωτογραφία είναι συγκυριακή. Συμπίπτει με την διακονία του στη Μονή ως ξυλογλύπτου, με τη δημιουργία έργων εκκλησιαστικής τέχνης. Η  φωτογραφική μηχανή ήταν το απαραίτητο εργαλείο απεικόνισης και αρχειοθέτησης των έργων του. Γρήγορα όμως, ο περιβάλλων χώρος, τα πρόσωπα και η εν γένει ζωή του Αγίου Όρους τον έκαναν να στρέψει προς τα εκεί τον φακό του, απεικονίζοντας με επιμονή, υπομονή και εφευρετικότητα , στιγμιότυπα από τη ζωή στο μοναδικό αυτόν τόπο. Έργο καθόλου εύκολο, κατά το μέτρο ανοχής του περιβάλλοντός του.

Το επιβλητικό τοπίο, τα μοναστηριακά συγκροτήματα, οι θησαυροί της βυζαντινής τέχνης, οι μορφές των μοναχών , η τέλεση των λειτουργικών τους καθηκόντων και οι καθημερινές τους ασχολίες δημιουργούν πολλές και μοναδικές εικόνες στην οπτική αντίληψη, καθώς  και την ταυτόχρονη επιθυμία  να διαφυλαχτούν ανεξίτηλες στη μνήμη.

Μέρος  της φωτογραφικής του συγκομιδής, παρουσιάστηκε σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και σε λευκώματα».

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 26 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δωρεάν rapid test σε δύο σημεία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης Covid – 19 (Rapid Test) θα πραγματοποιηθούν για όσους επιθυμούν σε…

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ζίτσας: Δωρεάν rapid tests στην Ελεούσα

Δωρεά ελέγχους ταχείας ανίχνευσης κορονοϊού (rapid test Covid-19) πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή (26/03/2021) στην…

Ρεπορτάζ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόταση Δήμου Δελφών για έργο ψηφιακής περιήγησης σε δύο Δημοτικά Μουσεία

Πρόταση προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για το έργο «Ψηφιακή περιήγηση σε δύο Δημοτικά…