Άρθρο Localit 07 Δεκεμβρίου, 2011

Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου:Διαδημοτικό μέτωπο κατά της ακρίβειας

Με θέμα την «ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗΣΗ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΤΙΜΩΝ» και με αίτημα «ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΣΤΑ ΕΙΔΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΔΕΚΟ» πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο Κορδελιού Ευόσμου με πρωτοβουλία του Δημάρχου Κορδελιού Ευόσμου Στάθη Λαφαζανίδη, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως π. Π. Κωστούλας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης  Π. Αβραμόπουλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης της Μείζονος αντιπολίτευσης  Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Π. Τσαραμπουλίδης, ο Πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών Νίκος Τσεμπερλίδης, η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καρκινοπαθών Ελλάδος Περσεφόνη Μήττα και ο Υπεύθυνος Θεσσαλονίκης της Οργάνωσης «ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» Αλέξανδρος Φτίκας.

Πριν από την σύγκλιση της σύσκεψης προηγήθηκε επιστολή του κ. Λαφαζανίδη στον Πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο και στον Υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλο, στην οποία μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου ζητά ρύθμιση του κόστους ζωής στα νέα  μειωμένα εισοδήματα των Ελλήνων, μείωση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ και εξισορρόπηση των τιμών διατροφής ανάλογες με τις μειώσεις των μισθών.

Ομόφωνα αποδεκτή έγινε η πρόταση του Πρόεδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης κ. Παν. Αβραμόπουλου, ο οποίος  πρότεινε η πολύ θετική πρωτοβουλία του Δημάρχου Κορδελιού Ευόσμου να λάβει διαδημοτικό χαρακτήρα με τη συμμετοχή όλων των Δημάρχων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης και όλων των Φορέων της πόλης, με την σύγκλιση νέας σύσκεψης στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης και συντονισμό των περαιτέρω ενεργειών για την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας και της αισχροκέρδειας στην αγορά.

 Ο εκπρόσωπος της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Θεσσαλονίκης   Βενιαμίν Καρακωστάνογλου ζήτησε την αντιστοίχηση μισθών και τιμών, μίλησε για την δεινή θέση μισθωτών και  συνταξιούχων και επεσήμανε τον καθοριστικό ρόλο που έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο να ενημερώσει τους καταναλωτές αλλά και στο να πιέσει την κεντρική εξουσία να λάβει τα απαραίτητα και αναγκαία μέτρα.

Ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως π. Π. Κωστούλας αναφέρθηκε στον τιτάνιο αγώνα  που κάνει η Ιερά Μητρόπολη με στόχο να μην πεινάσει κανείς, στις 2500 μερίδες φαγητού που προσφέρει καθημερινά και στο πρωινό γεύμα που προσφέρει σε 70 μαθητές.

Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Π. Τσαραμπουλίδης, τόνισε ότι καθημερινά γίνεται αποδέκτης των αυξημένων προβλημάτων ανεργίας από την συνεχιζόμενη αποβιομηχάνιση και τα λουκέτα στην πόλη αλλά και της απόγνωσης των εργαζόμενων εξαιτίας και της ακρίβειας στην αγορά, η οποία όπως είπε χαρακτηριστικά έχει «γονατίζει» τα νοικοκυριά.

Ο Πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών Νίκος Τσεμπερλίδης, δήλωσε ότι στην Ελλάδα δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός λόγω των καρτέλ στην αγορά, ζήτησε από την Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία των εταιριών που έχουν συγκροτήσει καρτέλ, απευθύνοντας έκκληση στους καταναλωτές να δώσουν το σωστό μήνυμα στις εταιρίες, αλλάζοντας τις καταναλωτικές τους συνήθειες.

Η Πρόεδρος  της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καρκινοπαθών Ελλάδος Περσεφόνη Μήττα μίλησε για τα αυξημένα προβλήματα των καρκινοπαθών, εστιάζοντας το πρόβλημα στις αυξήσεις των τιμών των φαρμάκων και των περικοπών στις εξετάσεις.

Ο Υπεύθυνος του γραφείου Θεσσαλονίκης της Οργάνωσης «ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» κ. Αλέξανδρος Φτίκας αναφέρθηκε στην προσέλευση των 1000 των ανέργων και ανασφάλιστων Ελλήνων που προσήλθαν στο ιατρείο της οργάνωσης τον μήνα Οκτώβριο, στους οποίους δόθηκαν δωρεάν  τα φάρμακα, και στις εκκλήσεις που έχουν για διάθεση τροφίμων και ρούχων.

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη κατέληξαν στο κάτωθι ψήφισμα:

ΨΗΦΙΣΜΑ

– Επιβολή τιμών διατίμησης των βασικών ειδών διατροφής  

-Μείωση στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ 

– Άμεση παρέμβαση του κράτους στις εταιρίες που έχουν συγκροτήσει καρτέλ  

-Εντατικοποίηση ελέγχων της αγοράς και δημοσιοποίηση των παραβάσεων και ονόματα των παραβατών 

-Αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών στην Ελλάδα

 

 

 

 

 

 

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 26 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δωρεάν rapid test σε δύο σημεία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης Covid – 19 (Rapid Test) θα πραγματοποιηθούν για όσους επιθυμούν σε…

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ζίτσας: Δωρεάν rapid tests στην Ελεούσα

Δωρεά ελέγχους ταχείας ανίχνευσης κορονοϊού (rapid test Covid-19) πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή (26/03/2021) στην…

Ρεπορτάζ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόταση Δήμου Δελφών για έργο ψηφιακής περιήγησης σε δύο Δημοτικά Μουσεία

Πρόταση προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για το έργο «Ψηφιακή περιήγηση σε δύο Δημοτικά…