Άρθρο Localit 19 Νοεμβρίου, 2013

Δήμος Κιλκίς: Βιβλιοπαρουσίαση: “ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ”

Παρουσίαση του βιβλίου “ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ” (1995-2011), από τον θεσμό του Πανελλήνιου Ποιητικού Διαγωνισμού “Κούρος Ευρωπού” της ΤΕΧΝΗΣ Κιλκίς διοργανώνουν το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013, στις 8μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο του Κιλκίς, η ΤΕΧΝΗ και ο Δήμος Κιλκίς.

Το βιβλίο επιμελήθηκε η Μαρία Λιτσαρδάκη, επίκουρη καθηγήτρια στο ΑΠΘ και τα σχέδια φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Νικόλας Μπλιάτκας, ενώ την  παρουσίασή του έχουν αναλάβει η Ζωή Σαμαρά, ομότιμη καθηγήτρια ΑΠΘ, ο Δημήτρης Γουνελάς, Ελληνιστής, η Μαρία Λιτσαρδάκη και η Ευτυχία -Αλεξάνδρα Λουκίδου, ποιήτρια.

Η βιβλιοπαρουσίαση διοργανώνεται με την ευκαιρία συμπλήρωσης 100 χρόνων από την απελευθέρωση του Κιλκίς και είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα εκδηλώσεων τιμής και μνήμης των Πολιούχων του Κιλκίς Πεντεκαίδεκα Μαρτύρων.

Οι εκδηλώσεις που έγιναν για να τιμηθούν τα 100 χρόνια του Κιλκίς ήταν πολλές και σημαντικές. Αποτέλεσαν ένας είδος καταγραφής του πολιτιστικού “γίγνεσθαι” της πόλης: Ιστορικό Συνέδριο, βιβλιοπαρουσιάσεις, συναυλίες, εικαστικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, παραδοσιακοί χοροί, κ.α.

Ο καταξιωμένος θεσμός του Πανελλήνιου Ποιητικού Διαγωνισμού “Κούρος Ευρωπού” της ΤΕΧΝΗΣ και η παρουσίαση του βιβλίου των ποιητών που βραβεύθηκαν στα 16 πρώτα χρόνια του θεσμού, συμπληρώνουν το κενό που υπήρχε στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια ελεύθερου Κιλκίς, αυτό του χώρου της ποίησης, της σημαντικότερης ίσως μορφής τέχνης και επιβεβαιώνουν τον Παναγιώτη Καποδίστρια (ποιητής από τη Ζάκυνθο που τιμήθηκε με αριστείο), ο οποίος χαρακτήρισε την πόλη του Κιλκίς ως “πόλη της Ποίησης”.

Η παρουσίαση του βιβλίου πρέπει να θεωρείται κορυφαίος σταθμός στην πορεία του θεσμού, αλλά και των 100 χρόνων ελεύθερου Κιλκίς, καθ’ όσον προβάλλει την πόλη του Κιλκίς στο πανελλήνιο. Η σημαντικότητα της εκδήλωσης παίρνει ακόμη μεγαλύτερη διάσταση, αν σκεφθεί κάποιος, ότι δικαιώνονται και τιμώνται με αυτήν ο αείμνηστος συμπολίτης μας Δημήτρης Καρέλης, που είχε την ιδέα του θεσμού, ο επίσης αείμνηστος συμπολίτης μας Παναγιώτης Μουλάς που ήταν Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής τα δύο πρώτα χρόνια του θεσμού, η Ζωή Σαμαρά πρόεδρος εν συνεχεία επί 16ετία της εκάστοτε κριτικής επιτροπής του Διαγωνισμού, που ανέδειξε τον θεσμό σε κορυφαίο ανά την χώρα, η Μαρία Λιτσαρδάκη που επιμελήθηκε την έκδοση, όλοι όσοι κατά καιρούς χρημάτισαν μέλη της κριτικής επιτροπής και συνέβαλαν στο να διατηρηθεί ο θεσμός ακμαίος και σοβαρός, η ΑΝΚΙ που συνέδραμε στην έκδοση αυτή και στην καλή πορεία του Διαγωνισμού και όλοι όσοι στήριξαν τον Διαγωνισμό “Κούρος Ευρωπού” καθ’ οιονδήποτε τρόπο.

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 26 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δωρεάν rapid test σε δύο σημεία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης Covid – 19 (Rapid Test) θα πραγματοποιηθούν για όσους επιθυμούν σε…

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ζίτσας: Δωρεάν rapid tests στην Ελεούσα

Δωρεά ελέγχους ταχείας ανίχνευσης κορονοϊού (rapid test Covid-19) πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή (26/03/2021) στην…

Ρεπορτάζ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόταση Δήμου Δελφών για έργο ψηφιακής περιήγησης σε δύο Δημοτικά Μουσεία

Πρόταση προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για το έργο «Ψηφιακή περιήγηση σε δύο Δημοτικά…