Άρθρο Localit 06 Απριλίου, 2012

Δήμος Καρδίτσας: Περιβαλλοντικές καινοτομίες

Στην αποκατάσταση του ΧΑΔΑ στη θέση Ξηραύλακας εφαρμόζεται η πρωτοποριακή μέθοδος του παγκοσμίου φήμης ερευνητή – μηχανικού κ. Ρόλαντ Πλόχερ, με τον οποίο συναντήθηκε την Τρίτη 3/4 ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Κων. Παπαλός

Με τον παγκοσμίου φήμης ερευνητή επιστήμονα μηχανικό κ. Ρόλαντ Πλόχερ, ο οποίος μεταξύ άλλων έχει αναπτύξει μια πρωτοποριακή εφαρμογή- μέθοδο «βιοκατάλυσης» που χρησιμοποιείται και για την ταχύτερη και την ασφαλέστερη αποδόμηση του όγκου των απορριμμάτων κατά την περιβαλλοντική αποκατάσταση χώρων διάθεσής τους, συναντήθηκε την Τρίτη 3/4 ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Κων. Παπαλός.
Ο κ. Πλόχερ επισκέπτεται την χώρα μας μαζί με ομάδα γερμανών συνεργατών του και συνοδευόμενος από τον συνεργάτη του στην Ελλάδα πολιτικό μηχανικό- περιβαλλοντολόγο κ. Νικ. Νικολαϊδη επιθεωρεί έργα, όπου εφαρμόζεται η μέθοδός του. Στο πλαίσιο αυτό επισκέφθηκε και την πόλη μας για αυτοψία στον πρώην ΧΑΔΑ του Δήμου Καρδίτσας στη θέση Ξηραύλακας που αποκαθίσταται περιβαλλοντικά με τη χρήση της μεθόδου του.
Στη συνάντηση του Δημάρχου με τον κ. Πλόχερ και τους συνεργάτες του συμμετείχαν επίσης οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Β. Ευαγγελακόπουλος και Νικ. Καραγιάννης, υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου και ο ανάδοχος του έργου της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ κ. Μυλωνάς.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η πορεία της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ, καθώς και γενικότερα ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση των υδάτων, τομέας στον οποίο ειδικεύεται ο γερμανός επιστήμονας, ο οποίος και εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψή του στην πόλη μας και ικανοποίησή του για το επίπεδο της συνεργασίας που έχει με το Δήμο μας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρώτες μετρήσεις στο χώρο του πρώην ΧΑΔΑ, όσον αφορά τη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, κρίνονται ιδιαίτερα ενθαρρυντικές.

Δήλωση Δημάρχου
Ο κ. Παπαλός αφού ευχαρίστησε τον κ. Πλόχερ για την ιδιαίτερα τιμητική επίσκεψή του, αλλά και την επιστημονική συνεισφορά του για την αντιμετώπιση ενός περιβαλλοντικού ζητήματος του Δήμου μας δήλωσε τα εξής:
«Είναι τιμή να έχουμε σήμερα στο Δήμο Καρδίτσας τον ερευνητή επιστήμονα μηχανικό κ. Πλόχερ, ο οποίος και θα αξιολογήσει το αποτέλεσμα εφαρμογής στο ΧΑΔΑ Καρδίτσας της καινοτόμου μεθόδου που ο ίδιος ανέπτυξε.

Πρόκειται για μια μέθοδο «βιοκατάλυσης» με στόχο την ταχύτερη και την ασφαλέστερη αποδόμηση του όγκου των απορριμμάτων βασισμένη στην εφαρμογή της καινοτόμου περιβαλλοντικής τεχνολογίας Πλόχερ, την οποία θα μπορούσαμε να την παρομοιάσουμε με «ομοιοπαθητικό» περιβαλλοντικό φάρμακο. Μικρές, αλλά ισχυρές δόσεις μη τοξικού υλικού «θεραπεύουν» την τοξικότητα χρησιμοποιώντας μια μέθοδο μεταφοράς της πληροφορίας της δράσης του οξυγόνου στα απορρίμματα και μετατρέποντας τις ζυμώσεις στο ΧΑΔΑ από αναερόβιες σε αερόβιες. Το κόστος του έργου αποκατάστασης ΧΑΔΑ είναι 430.000 €, ενώ οι εργασίες και το υλικό για την επίτευξη της αερόβιας ζύμωσης κόστισαν 57.000 €.
Η ένταξη και η χρηματοδότηση του έργου έγινε στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και αυτό έχει ιδιαίτερη αξία σε Περιφερειακό και Εθνικό επίπεδο, γιατί παρουσιάζεται ως μια μοναδική εισαγωγή καινοτομίας στην κατά τα άλλα κλασσική λύση αποκατάστασης των ΧΑΔΑ. Είναι αυτονόητο ότι ο Δήμος Καρδίτσας θα αξιολογήσει και θα προβάλει τα αποτελέσματα του έργου ως «βέλτιστη πρακτική», αφού η υλοποίηση του είναι αποτέλεσμα μιας άριστης συνεργασίας του Δήμου Καρδίτσας, της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, του αναδόχου του έργου και των επιστημόνων που υλοποίησαν την εφαρμογή Πλόχερ.
Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε μαζί του τόσο για την πορεία αποκατάστασης του ΧΑΔΑ, όσο και για την δυνατότητα βελτίωσης της ποιότητας του πόσιμου νερού στο Δήμου Καρδίτσας στο πλαίσιο των σχεδιαζόμενων έργων.
Θέλω στο σημείο αυτό να αναφέρω ότι ο Δήμος μας έχει υπάρξει στο παρελθόν φορέας περιβαλλοντικής καινοτομίας, με την εφαρμογή της ανακύκλωσης, την προώθηση του ποδηλάτου, την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας, την προώθηση εναλλακτικών καυσίμων όπως το πέλετ, και την υιοθέτηση της Χάρτας για το Πράσινο. Στη δύσκολη εποχή που περνάμε όλοι, θα συνεχίσουμε να στοχεύουμε στην ποιότητα και την καινοτομία. Έχουμε το προνόμιο να ζούμε σε ένα περιβάλλον με καλούς περιβαλλοντικούς δείκτες και εμείς νομίζουμε ότι αυτό είναι ένα από τα ποιο σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της Καρδίτσας που πρέπει να διαφυλαχτεί και να αναδειχθεί.
»

 

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 26 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δωρεάν rapid test σε δύο σημεία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης Covid – 19 (Rapid Test) θα πραγματοποιηθούν για όσους επιθυμούν σε…

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ζίτσας: Δωρεάν rapid tests στην Ελεούσα

Δωρεά ελέγχους ταχείας ανίχνευσης κορονοϊού (rapid test Covid-19) πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή (26/03/2021) στην…

Ρεπορτάζ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόταση Δήμου Δελφών για έργο ψηφιακής περιήγησης σε δύο Δημοτικά Μουσεία

Πρόταση προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για το έργο «Ψηφιακή περιήγηση σε δύο Δημοτικά…