Άρθρο Localit 14 Ιανουαρίου, 2014

Δήμος Καλαμάτας: Η ανάπλαση στο Νέο Κόσμο (περιοχή Μπιτσάνη) Καλαμάτας στο ΕΣΠΑ

Εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα – Πελοπόννησος – Ιόνιοι Νήσοι» του ΕΣΠΑ η Πράξη «Αστική ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων Περιοχής Νέου Κόσμου (Μπιτσάνη)» Καλαμάτας, με απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου. Σχετική πρόταση είχε υποβάλει ο Δήμος Καλαμάτας και η επιλέξιμη κατά 100% δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 340.000 ευρώ με το ΦΠΑ.

Η χρονική διάρκεια υλοποίησης της πράξης είναι 12 μήνες και αυτή αφορά στην κατασκευή ενός μικρού πάρκου δύο περίπου στρεμμάτων, μιας παιδικής χαράς και μίας μικρής πλατείας – καθιστικού στη συνοικία του Νέου Κόσμου (πρώην κτήμα Μπιτσάνη) της πόλης της Καλαμάτας, που  αναπτύσσεται ταχύτατα μετά την ένταξή της στο σχέδιο πόλης. Οι τρεις χώροι βρίσκονται σε διαφορετικά οικοδομικά τετράγωνα αλλά σε άμεση επαφή, θα τους χωρίζει μόνο η υπό διάνοιξη δημοτική οδός, γι’ αυτό θα είναι δυνατόν να αλληλοσυμπληρώνονται.

Το πάρκο οργανώνεται για να δεχθεί διαφορετικές δραστηριότητες που θα ικανοποιούν τις ανάγκες των κατοίκων της γειτονιάς. Οι παρεμβάσεις στο χώρο θα είναι ήπιες σε μια προσπάθεια να μην διαταραχθεί, στο μέτρο του δυνατού, το σημερινό φυσικό περιβάλλον από αυτοφυή χαμηλή βλάστηση, ένα φυσικό πράσινο χαλί, ελαιόδενδρα και 6 πορτοκαλιές. Για το σκοπό αυτό, στον υπό διαμόρφωση χώρο θα στρωθεί φυσικός χλοοτάπητας, θα δημιουργηθούν ανθώνες για την φύτευση εποχικών ανθέων, θα φυτευτούν διαφορετικών ειδών θαμνώδη, αρωματικά και μη φυτά. Θα φυτευτούν περιμετρικά και σε επιλεγμένα σημεία, που έχουν σχέση με τον προσανατολισμό του χώρου, πλατάνια, κυπαρίσσια και άκαρπες μουριές που θα εξασφαλίζουν την άνοιξη και τους καλοκαιρινούς μήνες ικανοποιητικές συνθήκες δροσισμού και το χειμώνα προστασία από τους ψυχρούς βόρειους ανέμους. Θα καθιστούν με αυτό τον τρόπο την παραμονή του επισκέπτη στο πάρκο ευχάριστη. Τα ελαιόδενδρα και οι πορτοκαλιές που βρίσκονται στο χώρο ο οποίος προορίζεται για γήπεδο 5×5, θα μεταφυτευτούν στον κήπο της πλατείας μπροστά στην παιδική χαρά και σε διάφορα σημεία του υπό διαμόρφωση πάρκου.

Η παιδική χαρά που θα κατασκευαστεί, διαμορφώνεται σε δυο επίπεδα λόγω μεγάλης κλίσης του εδάφους και αυτά συνδέονται μεταξύ τους με ράμπα που στόχο έχει την αποφυγή ατυχημάτων από τα παιδιά. Στο ένα επίπεδο οργανώνεται η ζώνη για παιδιά και στο δεύτερο επίπεδο για νήπια. Η παιδική χαρά θα είναι προσβάσιμη στα παιδιά και τους γονείς και από τις δυο δημοτικές οδούς που την περιβάλλουν.

 

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 26 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δωρεάν rapid test σε δύο σημεία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης Covid – 19 (Rapid Test) θα πραγματοποιηθούν για όσους επιθυμούν σε…

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ζίτσας: Δωρεάν rapid tests στην Ελεούσα

Δωρεά ελέγχους ταχείας ανίχνευσης κορονοϊού (rapid test Covid-19) πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή (26/03/2021) στην…

Ρεπορτάζ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόταση Δήμου Δελφών για έργο ψηφιακής περιήγησης σε δύο Δημοτικά Μουσεία

Πρόταση προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για το έργο «Ψηφιακή περιήγηση σε δύο Δημοτικά…