Άρθρο Localit 31 Δεκεμβρίου, 2013

Δήμος Ηρακλείου: Επίτιμος δημότης Ηρακλείου ο κινέζος πρέσβης

Έπειτα από πρόταση του Δημάρχου Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη, που ενέκρινε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο  απονεμήθηκε ο τίτλος του Επίτιμου Δημότη Ηρακλείου , στον πρέσβη της Λαικής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα Du Qi wen.

 

Η  εκδήλωση απονομής έγινε στο Δημαρχείο Ηρακλείου παρουσία του κ. Du Qiwen ο οποίος εξέφρασε τη συγκίνηση του για την τιμή προς το πρόσωπό του, ευχαριστώντας το Δήμαρχο και τονίζοντας τους δεσμούς φιλίας που συνδέουν τις δύο Χώρες.

    Ο  Δήμαρχος κ. Γιάννης Κουράκης  στην προσφώνησή του  κατά τη διάρκεια της τελετής τόνισε μεταξύ άλλων ότι , ο Πρέσβης κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να ενισχύσει και να προαγάγει τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας της μεγάλης Κινεζικής Δημοκρατίας με την Ελλάδα, σε σημαντικούς τομείς όπως ο Τουρισμός, ο Πρωτογενής, αλλά και ο Δευτερογενής τομέας.

 

Επίσης ο κ. Κουράκης επεσήμανε ότι ο κ.  Du Qiwen απέδειξε ότι είναι ένας πνευματικός άνθρωπος, ένθερμος θαυμαστής του μεγάλου μας διανοητή Νίκου Καζαντζάκη και λάτρης του Καζαντζακικού λόγου.

 

Γι’ αυτό όπως είπε, και επισκεπτόταν συχνά το Ηράκλειο αποτίοντας φόρο τιμής στο μεγάλο Κρητικό  για τον οποίο μπροστά στον Τάφο του στον Προμαχώνα Μαρτινέγκο είχε δηλώσει:

 

« Τιμούμε το μεγάλο τέκνο της Κρήτης και της Ελλάδας και σεβόμαστε το πνευματικό – συγγραφικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη που είναι ένας από του σημαντικότερους συγγραφείς στον κόσμο ενώ στο βιβλίο επισκεπτών του Μουσείου Καζαντζάκη είχε γράψει: «Αιώνια δόξα στο Νίκο Καζαντζάκη, ένα μεγάλο άνδρα, ένα διαπρεπή γιο της Κρήτης και ένα καλό φίλο του Κινεζικού λαού».

    Ο  Δήμαρχος  αναφέρθηκε και στους Πανάρχαιους Πολιτισμούς  της Ελλάδας και της Κίνας λέγοντας ότι έχουν αρκετά κοινά σημεία σύμφωνα και με το Καζαντζάκη  τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η  Δικαιοσύνη, η Μεγαλοψυχία, η Ευγένεια, η Φρόνηση, και η Πίστη στο Χρέος, εθεωρούντο ανώτατες αρετές στον αρχαίο Κινέζικο Πολιτισμό.

 

«Οι ίδιες περίπου αρετές, συνέχισε, συναντιώνται στον πολιτισμό που άνθισε στα χώματα μας, τον περίφημο Μινωικό Πολιτισμό, πρόγονο του Ελληνικού και, μαζί με κείνον, μίτρα του σημερινού Ευρωπαϊκού Πολιτισμού».

Τη στενή αυτή σχέση των πολιτισμών μας είπε ο κ. Κουράκης την συνόψισε εύστοχα ο Νίκος Καζαντζάκης σε μια μόνο φράση:

 

“Ο Κομφούκιος και ο Σωκράτης είναι δυό μάσκες που σκεπάζουν το ίδιο πρόσωπο:

Το φωτεινό πρόσωπο της ανθρώπινης λογικής”.

 

«Της αρετής που περισσότερο ίσως από κάθε άλλη φορά, έχει ανάγκη σήμερα ο  χρηματοκεντρικός μας κόσμος, που υπέταξε τα πάντα στις “αγορές” και θεοποίησε την οικονομία» κατέληξε στην ομιλία του ο Δήμαρχος .

 

 

 

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 26 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δωρεάν rapid test σε δύο σημεία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης Covid – 19 (Rapid Test) θα πραγματοποιηθούν για όσους επιθυμούν σε…

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ζίτσας: Δωρεάν rapid tests στην Ελεούσα

Δωρεά ελέγχους ταχείας ανίχνευσης κορονοϊού (rapid test Covid-19) πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή (26/03/2021) στην…

Ρεπορτάζ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόταση Δήμου Δελφών για έργο ψηφιακής περιήγησης σε δύο Δημοτικά Μουσεία

Πρόταση προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για το έργο «Ψηφιακή περιήγηση σε δύο Δημοτικά…