Άρθρο Localit 28 Μαρτίου, 2012

Δήμος Ηρακλείου Αττικής: «Ένας γέρος που διάβαζε ιστορίες αγάπης» στη Λέσχη Ανάγνωσης

Με το μαγικό κόσμο του μυθιστορήματος του σπουδαίου Χιλιανού συγγραφέα Λουίς Σεπούλβεδα (Luis Sepúlveda) «Ένας γέρος που διάβαζε ιστορίες αγάπης» (1993) συνεχίστηκαν οι συναντήσεις της Λέσχης Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής στις 21 Μαρτίου 2012, μία συνάντηση που συνέπεσε με την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

Πολυβραβευμένο και πολυμεταφρασμένο, το μυθιστόρημα μας μεταφέρει σε ένα μικρό χωριό στα όρια της ζούγκλας του Αμαζονίου με πρωταγωνιστές έποικους και χρυσοθήρες, ιθαγενείς και γκρίνγκο και κεντρικό ήρωα τον Αντόνιο Χοσέ Μπολίβαρ Προάνιο, ένα σοφό γέρο, βαθύ γνώστη του δάσους και της ζούγκλας, που του αρέσει να διαβάζει ιστορίες αγάπης.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην τέχνη, τη δομή και το ρυθμό της αφήγησης, στο πλούσιο και πολυδουλεμένο λεξιλόγιο, με εικόνες ενίοτε ενός σκληρού ρεαλισμού, καθώς επίσης και στον τόπο της δράσης που, απέχοντας κατά πολύ από έναν τροπικό παράδεισο, αποδεικνύεται τόπος μίας ωμής, αδυσώπητης και βίαιης πραγματικότητας.

Επιπλέον, η συζήτηση περιστράφηκε στη σκιαγράφηση των χαρακτήρων και ειδικότερα στη σκιαγράφηση του πορτρέτου του γέρου, έτσι όπως αυτή ξετυλίγεται και αναπτύσσεται μέσα από σημαντικές αναδρομές στο παρελθόν και καθόλη την εξέλιξη της δράσης και της αφήγησης. Δόθηκε έμφαση στα σημεία-κλειδιά της ζωής του γέρου επισημαίνοντας τη συμβολική διάσταση μίας ανοδικής πορείας προς τη Γνώση μέσα από τρία καθοριστικά στάδια μύησης: τη συζυγική ζωή του όταν ήταν πολύ νέος, τη ζωή του κοντά στους ινδιάνους Σουάρ όντας ενήλικας και, γέρος πια, τη ζωή μέσα από τον κόσμο των βιβλίων. Αντίδοτο στην αϋπνία, στη μοναξιά, στα γηρατειά και τελικά στο θάνατο, όπως και ο έρωτας, το βιβλίο οδηγεί σε ένα άνοιγμα προς άλλους, άγνωστους κόσμους με τη δύναμη της φαντασίας.

Αναλύθηκαν επίσης καίρια θέματα του μυθιστορήματος όπως, μεταξύ άλλων, η βία, η αντιπαλότητα και η σύγκρουση, καθώς αυτές διατρέχουν την αφήγηση πολυμορφικές και πολυεπίπεδες, η εξουσία, όπως αυτή ενσαρκώνεται στο πρόσωπο ιδιαίτερα του δημάρχου, η αγάπη κι ο έρωτας, το περιβάλλον και ο άνθρωπος απέναντι σε αυτό, η ζούγκλα και οι νόμοι της, η ζωή των ιθαγενών.

Τέλος, η συζήτηση εστιάστηκε στην κορυφαία σκηνή του τέλους, στην τελική αναμέτρηση του γέρου και του οσελότου, μίας «μάχης» χωρίς πραγματικό νικητή, ένα συγκινητικό τέλος με συμβολική διάσταση.

Το έργο αυτό του Λουίς Σεπούλβεδα, διαποτισμένο από προσωπικά βιώματα του ίδιου του συγγραφέα κοντά στους Σουάρ, γοητεύει όσες φορές και να το διαβάσεις. Αποτελεί έναν ύμνο στους πολιτισμούς αυτούς που χάνονται από τη βαρβαρότητα του σύγχρονου ανθρώπου, έναν ύμνο στην ελευθερία, στον έρωτα, στο βιβλίο και στη φιλαναγνωσία. Μία συγκλονιστική γραφή από την αρχή μέχρι το τέλος που σε ταξιδεύει και σε μαγεύει…

Επισημαίνεται ότι τα μέλη της Λέσχης είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μέσα στη βιβλιοθήκη, μετά τη συζήτηση, την κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος «Ένας γέρος που διάβαζε ιστορίες αγάπης» (2000) σε σκηνοθεσία του Rolf de Heer με τους Timothy Spall, Richard Dreyfuss. Η αντίστοιχη ταινία αποτελεί χορηγία της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών. Τα μέλη της Λέσχης θα ήθελαν να ευχαριστήσουν το Διευθυντή της κ. Ιωάννη Σαπουντζή καθώς και  το Διευθυντή του 3ου Λυκείου κ. Νεόφυτο Χαριλάου για τη διάθεση του προτζέκτορα.

Επίσης τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης παρακολούθησαν στις 8 Μαρτίου τη θεατρική παράσταση “Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού” του νομπελίστα συγγραφέα Ντάριο Φο (Dario Fo), στο θέατρο “Αλέκος Αλεξανδράκης” από το θίασο του Σπύρου Παπαδόπουλου σε σκηνοθεσία του ιδίου.

Κλείνοντας, σημειώνεται ότι η επόμενη συνάντηση της Λέσχης θα πραγματοποιηθεί στις 25 Απριλίου 2012 και το βιβλίο που έχει επιλεγεί είναι «Η ανταρσία των αγγέλων» του Γάλλου νομπελίστα   Ανατόλ Φρανς (Anatole France).

 

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 26 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δωρεάν rapid test σε δύο σημεία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης Covid – 19 (Rapid Test) θα πραγματοποιηθούν για όσους επιθυμούν σε…

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ζίτσας: Δωρεάν rapid tests στην Ελεούσα

Δωρεά ελέγχους ταχείας ανίχνευσης κορονοϊού (rapid test Covid-19) πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή (26/03/2021) στην…

Ρεπορτάζ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόταση Δήμου Δελφών για έργο ψηφιακής περιήγησης σε δύο Δημοτικά Μουσεία

Πρόταση προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για το έργο «Ψηφιακή περιήγηση σε δύο Δημοτικά…