Άρθρο Localit 23 Απριλίου, 2012

Δήμος Ηλιούπολης: Συλλέγουμε τα άχρηστα φάρμακα

Να φέρουν τα φάρμακα που τους έχουν περισσέψει, καλεί τους πολίτες , ο δήμος Ηλιούπολης.  

Την Κυριακή 29 Απριλίου 2012, από τις 11 π.μ. έως και τις 2 μ.μ. τα άχρηστα φάρμακα, θα συλλέγονται στην Πλατεία Ανεξαρτησίας, στην Αγία Μαρίνου, υπό την επίβλεψη φαρμακοποιών και στη συνέχεια,  θα προωθούνται για καταστροφή, με τον ενδεδειγμένο επιστημονικό τρόπο.  

Παράλληλα  την ίδια ημέρα και στο ίδιο σημείο, θα πραγματοποιηθεί  εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, για τις βλαβερές συνέπειες που προκαλεί στο περιβάλλον και τη δημόσια  υγεία, η απόρριψη στα σκουπίδια, των φαρμάκων που δεν χρησιμοποιούνται καθώς και για το  σωστό τρόπο διαχείρισης τους.  

 Όπως σημειώνεται σχετικά, πετώντας τα οικιακής χρήσεως ληγμένα φάρμακα, χρησιμοποιημένα και μη  στα σκουπίδια, στο νεροχύτη ή στη  λεκάνη της τουαλέτας, αυτά καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής ή στις αποχετεύσεις, προκαλώντας βλαβερές συνέπειες λόγω αθροιστικού αποτελέσματος, στην ατομική και δημόσια υγεία, καθώς  οι φαρμακευτικές ουσίες που περιέχουν επιστρέφουν στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της τροφικής αλυσίδας.
Για την αντιμετώπιση των ολέθριων αποτελεσμάτων αυτής της χρόνιας πρακτικής, εκδόθηκε η υπ’ αρ. ΔΥΓ3α/οικ.2464/9-01-2012 υγειονομική διάταξη του Υπουργείου  Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, και υλοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας «Σύστημα συλλογής, μεταφοράς,  προσωρινής φύλαξης διαχείρισης, καθώς και καταστροφής φαρμακευτικών σκευασμάτων και υπολειμμάτων φαρμάκων οικιακής χρήσεως».
Σε εφαρμογή της παραπάνω υγειονομικής διάταξης, τοποθετήθηκαν στα φαρμακεία όλης της επικράτειας  περιέκτες ειδικών προδιαγραφών, στους οποίους συλλέγονται τα άχρηστα φάρμακα, και εν συνεχεία αποστέλλονται για ορθολογική καταστροφή, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διεθνείς επιστημονικές προδιαγραφές, σε πιστοποιημένη μονάδα καταστροφής, με  ευθύνη της ΙΦΕΤ Α.Ε., υπό την εποπτεία του ΕΟΦ.  

Εταίροι στην υλοποίηση του προγράμματος είναι επιπλέον ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων και το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Το πρόγραμμα αυτό είναι απολύτως αδάπανο, αφού όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς εντάσσουν τις απαραίτητες ενέργειες στα καθήκοντά τους, χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 26 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δωρεάν rapid test σε δύο σημεία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης Covid – 19 (Rapid Test) θα πραγματοποιηθούν για όσους επιθυμούν σε…

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ζίτσας: Δωρεάν rapid tests στην Ελεούσα

Δωρεά ελέγχους ταχείας ανίχνευσης κορονοϊού (rapid test Covid-19) πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή (26/03/2021) στην…

Ρεπορτάζ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόταση Δήμου Δελφών για έργο ψηφιακής περιήγησης σε δύο Δημοτικά Μουσεία

Πρόταση προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για το έργο «Ψηφιακή περιήγηση σε δύο Δημοτικά…