Άρθρο Localit 23 Μαΐου, 2012

Δήμος Γόρτυνας: Αποκαλυπτήρια του Ηρώου πεσόντων Μεγάλης Βρύσης

Με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα πραγματοποιηθήκαν τα αποκαλυπτήρια του Ηρώου πεσόντων της Μεγάλης Βρύσης τη Δευτέρα 21 Μαΐου 2012, όπου σύσσωμη η τοπική κοινωνία τίμησε τα παιδιά της, τους εθνομάρτυρές της περιόδου 1912-1944, τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και τους είκοσι ανώνυμους εθελοντές , που σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους το έτος 1830 στο χώρο του ιερού ναού του Αγ. Κωνσταντίνου.

Παρόντες ήταν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας , εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κρήτης, ο Δήμαρχος Γόρτυνας, Αντιδήμαρχοι , Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των  Ενόπλων Δυνάμεων, εκπρόσωποι των Τοπικών φορέων και πλήθος κόσμου.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γόρτυνας κ. Καραπαναγιώτης Ανδρέας όπου και ανέφερε  τα παρακάτω:

«Η Μεγάλη Βρύση εκπληρώνει ένα υπέρτατο χρέος, έστω και καθυστερημένα. Δήμος, εκκλησία, φορείς και όλοι εμείς που βρισκόμαστε εδώ αποδίδουμε το ύψιστο χρέος τιμής στους ηρωικούς προγόνους μας που με τη θυσία τους το αίμα τους και τους αγώνες τους ρίζωσαν και βλάστησαν το δένδρο της δικής μας λευτεριάς.

Ανείπνωτοι, ανυπόταχτοι και χωρίς συμβιβασμούς , θυσιάστηκαν οι ευγενικές αυτές μορφές για την πατρίδα και αυτό είναι το μεγάλο μήνυμα της θυσίας τους.

Δεκαενία (19) παλικάρια, νεκρούς εθνομάρτυρες στα πεδία των μαχών, πρόσφερε η Μ.Βρύση στο βωμό της λευτεριάς και η προσφορά της στους αγώνες της εθνικής αντίστασης είναι τεράστια. Εκτός από τους συγχωριανούς μας  αγωνιστές τιμούμε και αναδεικνύουμε, για πρώτη φορά, ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης, είκοσι (20) ανώνυμους εθελοντές εθνομάρτυρες  , που ήρθαν στη Κρήτη από την άλλη Ελλάδα , το έτος 1830, για να βοηθήσουν την Κρητική επανάσταση και σφαγιάστηκαν στο χώρο αυτό από τους Τούρκους κατακτητές.

Το γεγονός επιβεβαιώνει ο συγχωριανός και συμπολεμιστής του Μιχ. Κόρακα, Αναγνώστης Ζαχαριάδης στο έργο του «Μιχαήλ Κόρακας» και   μαρτυρίες ηλικιωμένων κατοίκων του χωριού μας που θυμούνται τις διηγήσεις των παππούδων τους για το γεγονός αυτό καθώς επίσης και τους τάφους τους που υπήρχαν στον αύλειο χώρο του Αγίου Κωνσταντίνου.

Αναγνωρίζοντας τη θυσία τους, σκύβοντας ευλαβικά το γόνυ , συμπεριλάβαμε στο ηρώο μας εκτός από τους αγωνιστές της εθνικής αντίστασης  και αυτό το γεγονός , αυτή τη θυσία , την οποία και έχουμε αποτυπώσει στη μαρμάρινη πλάκα , ανεβαίνοντας δεξιά του ηρώου που αναφέρει: «Διαβάτη να θυμάσαι  πως με το αίμα των συγχωριανών μας και των είκοσι ανώνυμων εθελοντών του 1830 – που σφαγιάστηκαν στο χώρο αυτό- αλλά και τις θυσίες των αγωνιστών της εθνικής αντίστασης , φύτρωσε και βλάστησε το δένδρο της  δικής σου λευτεριάς.»  ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ.

Τα παλικάρια μας  όταν έφευγαν για να εκπληρώσουν το χρέος προς την πατρίδα, στα πρόσωπά τους ήταν ζωγραφισμένη η χαρά και η υπερηφάνεια . Μεγαλείο ψυχής , κανένας  δε δείλιασε , κανένας δε γόγγυσε .

Αργότερα όταν έφταναν οι ειδήσεις της θυσίας τους όλο το χωριό θρηνούσε.  Κηδείες χωρίς λείψανα , μνημόσυνα χωρίς τάφους , αφού τα λείψανα των εθνομαρτύρων μας δεν έφτασαν ποτέ στο χωριό. Ακόμα και σήμερα τα λείψανά τους βρίσκονται εκτός Κρήτης.

Μπροστά στο μνημείο αυτό της  ελευθερίας είναι ανάγκη να αναρωτηθούμε όλοι μας , πως είναι δυνατόν  να φανούμε άξιοι των ηρώων μας σε αυτά τα δίσεκτα  χρόνια που μας δόθηκαν να σηκώσουμε στους ώμους μας την ιερή κιβωτό του ελληνισμού .

Η λύση αγαπητοί μου, είναι μία : ΕΝΟΤΗΤΑ

Την ενότητα αποκαλύπτει η θυσία, όχι μόνο των ντόπιων ηρώων, αλλά και εκείνων από την υπόλοιπη Ελλάδα, που άφησαν τον τόπο τους για  να ’ρθουν στην Κρήτη να βοηθήσουν τους αγωνιζόμενους αδερφούς τους .

Πιστοί στα μηνύματα των ηρώων μας, με άγρυπνη τη συνείδηση της ενότητας οφείλουμε να πλησιάσουμε τους ιερούς τάφους και μέσα σε δάσος  από δάφνες , που έθρεψε πρόθυμο αίμα , να ξανακούσουμε τη λαλιά της ελληνικής ψυχής για ελευθερία , να στοχαστούμε πως θα γίνουμε άξιοί τους και να τους ευχαριστήσουμε θερμά.

Χρέος μας να τους θυμόμαστε πάντα και στο εξής να τους τιμούμε κάθε χρόνο , την ίδια μέρα , στον ίδιο τόπο.

Σεβάσμιοι , αθάνατοι εθνομάρτυρες, αγωνιστές της λευτεριάς:

Σας ευχαριστούμε και σας ευγνωμονούμε μέσα από την καρδιά μας.

Υπόσχεση και όρκος τιμής εμάς των μεταγενέστερων

ΔΕ ΘΑ ΣΑΣ  ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ!!!»

 

 

 

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 26 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δωρεάν rapid test σε δύο σημεία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης Covid – 19 (Rapid Test) θα πραγματοποιηθούν για όσους επιθυμούν σε…

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ζίτσας: Δωρεάν rapid tests στην Ελεούσα

Δωρεά ελέγχους ταχείας ανίχνευσης κορονοϊού (rapid test Covid-19) πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή (26/03/2021) στην…

Ρεπορτάζ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόταση Δήμου Δελφών για έργο ψηφιακής περιήγησης σε δύο Δημοτικά Μουσεία

Πρόταση προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για το έργο «Ψηφιακή περιήγηση σε δύο Δημοτικά…