Άρθρο Localit 07 Φεβρουαρίου, 2012

Δήμος Ευρώτα: Άδικη η επιβολή ΦΠΑ στην κατανάλωση νερού

Ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Ευρώτα, κ. Παναγιωτακάκος κατέθεσε στη ΠΕΔ Πελοποννήσου, την Τρίτη 24/01/2012 ψήφισμα, που έγινε ομόφωνα αποδεκτό για την κατάργηση της διάταξης ν.4002/2011 και αφορά στην επιβολή Φ.Π.Α. στην ύδρευση, άρδευση και αποχέτευση. Ακολουθεί το περιεχόμενο του ψηφίσματος. 

 

ΑΔΙΚΗ Η ΕΠΙΒΟΛΗ ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΝΕΡΟΥ 

 

 Η επιβολή ΦΠΑ στην κατανάλωση νερού, αλλά και στην χρήση αποχέτευσης κλπ είναι ένα επί πλέον άδικο χτύπημα στα νοικοκυριά που βρίσκονται στο διαρκές τούνελ της εξαθλίωσης. 

 

Συγκεκριμένα με διάταξη στο ν.4002/2011 καταργείται η απαλλαγή της υπαγωγής σε ΦΠΑ στην παροχή μη εμφιαλωμένου νερού και των υπηρεσιών άρδευσης και αποχέτευσης που πραγματοποιούνται, απ’ ευθείας από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης(ΟΤΑ). 

 

Η επιβολή ΦΠΑ 13% στην κατανάλωση νερού και ΦΠΑ 23% σε όλα τα υπόλοιπα έσοδα, όπως η χρήση αποχέτευσης κλπ. είναι εντελώς άδικη και απαράδεκτη.Η ετεροχρονισμένη διαδικασία εφαρμογής της συγκεκριμένης διάταξης από τον Αύγουστο 2011 αγγίζει τα όρια του παραλόγου, επιτείνοντας το οικονομικό αδιέξοδο της πλειοψηφίας των πολιτών.

Καλούμε τον υπουργό Οικονομικών για άμεση απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης, γιατί πρέπει να γνωρίζει ότι το ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΘΟ και ΟΧΙ ΠΡΟΪΟΝ , που πρέπει να έχει πρόσβαση ο κάθε πολίτης.

Επίσης οι Δήμοι δεν μπορεί και δεν πρέπει να μετατραπούν σε φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, όπου η εφαρμογή αυτού του μέτρου θα υπονομεύσει οικονομικά την βιωσιμότητα των υπηρεσιών ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης. 

 

Επίσης η εφαρμογή ΦΠΑ στην άρδευση θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το κόστος των αγροτικών προϊόντων, πλήττοντας την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων σε μια περίοδο όπου η αγροτική παραγωγή καλείται να γίνει ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας. Πως άραγε θα κλείσει η ψαλίδα στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών, αν η ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία δεν αποκτήσουν εξαγωγικό προσανατολισμό? 

 

Ως Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Πελοποννήσου εκφράζουμε την αγανάκτηση μας, θεωρούμε την διάταξη αυτή προσθήκη στην οικονομική εξάντληση του Έλληνα καταναλωτή, που είτε ασχολείται με την ζωική είτε φυτική παραγωγή, αλλά και με την οικιακή κατανάλωση, την θεωρούμε ένα ακόμα κτύπημα στον ήδη ισχνό οικογενειακό του, προϋπολογισμό, μια αφαίμαξη, που η κυβέρνηση συνεχίζει να πράττει, χωρίς ίχνος κοινωνικής ευαισθησίας, παρά τις διακηρύξεις της, ότι σέβεται «τον ιδρώτα του ελληνικού λαού».   

 

 

 

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 26 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δωρεάν rapid test σε δύο σημεία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης Covid – 19 (Rapid Test) θα πραγματοποιηθούν για όσους επιθυμούν σε…

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ζίτσας: Δωρεάν rapid tests στην Ελεούσα

Δωρεά ελέγχους ταχείας ανίχνευσης κορονοϊού (rapid test Covid-19) πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή (26/03/2021) στην…

Ρεπορτάζ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόταση Δήμου Δελφών για έργο ψηφιακής περιήγησης σε δύο Δημοτικά Μουσεία

Πρόταση προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για το έργο «Ψηφιακή περιήγηση σε δύο Δημοτικά…