Άρθρο Localit 10 Απριλίου, 2012

Δήμος Δράμας: Εγκαίνια έκθεσης «πρόσφυγες του ’22 στη Δράμα και στην Αττική»

7 Απριλίου μέχρι 12 Μαΐου στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου

      Ο Δήμος Δράμας σε συνεργασία με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, τη ΔΕΚΠΟΤΑ και τα Προσφυγικά Σωματεία του Δήμου μας πραγματοποίησαν τα εγκαίνια της έκθεσης «πρόσφυγες του ’22 στη Δράμα και στην Αττική» την Παρασκευή 06 Απριλίου. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 12 Μαΐου και φιλοξενείται στους χώρους του Αρχαιολογικού Μουσείου. 

      Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες, έργα τέχνης, κειμήλια, χάρτες και επίσημα έγγραφα της εποχής που αποτυπώνουν το πολιτικό, κοινωνικό πλαίσιο στη Δράμα και στην Αττική.

      Φωτίζει προσωπικές ιστορίες προσφύγων που προσπάθησαν με πολλά προβλήματα να ενταχθούν στην κοινωνία κάτι που τελικά το κατάφεραν χάρη στην ικανότητα, το φιλότιμο και την εργατικότητά τους και μάλιστα προσφέροντας τα μέγιστα στην οικονομική και πολιτισμική ανάπτυξη του τόπου.

      Τα εγκαίνια τίμησαν με την παρουσία τους ο δόκτωρ Αθανάσιος Παπαιωάννου Γενικός Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων και ο καθηγητής πανεπιστημίου Αθηνών Ευάνθης Χατζηβασιλείου μέλος της επιστημονικής επιτροπής του ιδρύματος της Βουλής.

      Παράλληλα με την έκθεση και στην προσπάθεια να φωτιστεί ακόμη περισσότερο η ζωή των προσφύγων στη Δράμα, μια που η Δράμα είναι μία πόλη με δυναμική προσφυγική παρουσία, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η μία από τις 2 επιστημονικές συναντήσεις, στο Δημοτικό Ωδείο, που περιλάμβαναν διαλέξεις πανεπιστημιακών καθηγητών και ιστορικών αλλά και προβολή ντοκιμαντέρ του Omer Asan για τους πρόσφυγες του ’22.

      Σε δηλώσεις του για την έκθεση ο Δήμαρχος Δράμας Κυριάκος Χαρακίδης τόνισε: «Σήμερα εκτός από την έκθεση εγκαινιάζουμε και την συνεργασία μας με την Βουλή των Ελλήνων και η οποία ελπίζουμε ότι θα είναι συνεχείς και αδιάλειπτη. Η έκθεση καταδεικνύει  το πώς η  χώρα μας  προσπάθησε να διαχειριστεί το πρωτόγνωρο  κύμα των Ελλήνων που ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες  και εγκαταστάθηκαν  στην Δράμα, την Μακεδονία, την Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα. Ο Δήμος Δράμας φιλοξενώντας την έκθεση δίνει την ευκαιρία όχι μόνο στους σημερινούς απογόνους του προσφυγικού Ελληνισμού και της καταστροφής του ‘22 αλλά και σε κάθε συμπολίτη μας να γνωρίσει καλύτερα  την ιστορία του τόπου μας».

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 26 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δωρεάν rapid test σε δύο σημεία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης Covid – 19 (Rapid Test) θα πραγματοποιηθούν για όσους επιθυμούν σε…

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ζίτσας: Δωρεάν rapid tests στην Ελεούσα

Δωρεά ελέγχους ταχείας ανίχνευσης κορονοϊού (rapid test Covid-19) πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή (26/03/2021) στην…

Ρεπορτάζ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόταση Δήμου Δελφών για έργο ψηφιακής περιήγησης σε δύο Δημοτικά Μουσεία

Πρόταση προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για το έργο «Ψηφιακή περιήγηση σε δύο Δημοτικά…