Άρθρο Localit 15 Μαρτίου, 2012

Δήμος Αλίμου: Διάλεξη για τον αντιμικροβιακό χαλκό

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αλίμου, επιστημονική ομιλία του Δρ Πάνου Ευσταθίου, με θέμα: «Αντιμικροβιακός Χαλκός – Εφαρμογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για την προστασία της Δημόσιας Υγείας».  Στην εκδήλωση, που τελέστηκε υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης Χαλκού, παρουσία του Δημάρχου Αλίμου κ. Θάνου Ορφανού, παρουσιάστηκαν θέματα σχετικά με τον χαλκό και τις αντιμικροβιακές του ιδιότητες, με βάση τα αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών που πραγματοποιήθηκαν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. 

Ο Δρ Πάνος Ευσταθίου, στην επιστημονική του ομιλία, αναφέρθηκε κατ’ αρχάς στο γεγονός ότι παρότι τα νοσοκομεία έχουν αυστηρά πρωτόκολλα για το προσωπικό και τους επισκέπτες τους για την τήρηση υγιεινής στον χώρο τους, τόσο με το πλύσιμο των χεριών, όσο και με την χρήση αντιμικροβιακών σαπουνιών, ζελέ και απολυμαντικών, ωστόσο οι λοιμώξεις στους χώρους των νοσοκομείων αυξάνονται σταθερά.

Συνεχίζοντας, έδωσε το στίγμα της συμπληρωματικής συμβολής του αντιμικροβιακού χαλκού τόσο σε περιβάλλοντα νοσοκομείου αλλά και σε άλλους δημόσιους χώρους, όπως σχολεία, δημοτικά ιατρεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς και γενικά σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους, όπου έχει παρατηρηθεί μεταφορά μικροβίων, παρουσιάζοντας ως απτό παράδειγμα τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας που έγινε στην Ελλάδα στα σχολεία της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (Αρσάκειο Ψυχικού και Εκάλης), στα οποία η μείωση επικίνδυνων παθογόνων μικροβίων έφθασε το 98%.

Τέλος, αναφέρθηκε στην αρχική εκτίμηση που έγινε στο Δήμο Αλίμου, σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, όπου εντοπίσθηκαν πιθανές εστίες μικροβιακής χλωρίδας σε βρύσες, πόμολα και άλλες κοινόχρηστες επιφάνειες.  Όπως εξήγησε ο Δρ Ευσταθίου, κατόπιν του εντοπισμού των εστιών σε συγκεκριμένες επιφάνειες, ο Δήμος εκδήλωσε το ενδιαφέρον να ενημερωθούν τόσο οι δημοτικές αρχές όσο και άλλοι φορείς των τοπικών κοινωνιών, για τις αντιμικροβιακές ιδιότητες του χαλκού,  την απαραίτητη εφαρμογή του σε κοινόχρηστους χώρους, ως αποτελεσματική συμπληρωματική μέθοδος πρόληψης λοιμώξεων. 

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, επίσης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αλίμου Σοφία Κωσταμπάρη, οι αντιδήμαρχοι Ανδρέας Κονδύλης και Ευάγγελος Ευαγγελίου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Νίκος Παπανικολάου, Νίκος Τσαπάρας, Κλέα Μανωλαράκη, Άρης Τάγκαλος, Αλέξης Τσέκας και Οδυσσέας Κορακίδης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Γιάννης Μαριόλης, διευθυντές σχολικών μονάδων, υπηρεσιακοί παράγοντες του δήμου Αλίμου και των δημοτικών παιδικών σταθμών. 

 

ΠΡΟΦΙΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΧΑΛΚΟΥ 

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού (Ε.Ι.Α.Χ), είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός και μέλος του European Copper Institute (E.C.I.), που πρωταρχικό σκοπό έχει το σχεδιασμό, το συντονισμό και τη διαχείριση των πόρων για την προώθηση του χαλκού στις Ευρωπαϊκές αγορές.

Επίσης, ανήκει στο Διεθνές Δίκτυο 24 Κέντρων Χαλκού, το οποίο χρηματοδοτείται και υποστηρίζεται από τον παγκόσμιο μη κερδοσκοπικό οργανισμό International Copper Association (I.C.A.), ο οποίος ιδρύθηκε με σκοπό την προώθηση της χρήσης του χαλκού. Οι δραστηριότητες του I.C.A. υλοποιούνται από περιφερειακά κέντρα χαλκού στην Ευρώπη, τη Βόρεια και Λατινική Αμερική και την Ασία.

Η προώθηση των τελευταίων εξελίξεων, που αποδεικνύουν το ζωτικό ρόλο του χαλκού στο περιβάλλον και στην υγεία, αποτελεί σημαντική προτεραιότητα στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου.

Οι δραστηριότητες αυτές, επεκτείνονται σε έρευνες και μελέτες, με σκοπό τη δημιουργία μιας επιστημονικής πλατφόρμας πληροφοριών και δεδομένων, σε τομείς κρίσιμους για την κοινωνία και τη βιομηχανία και οι οποίες θα βοηθήσουν ώστε, οι αποφάσεις που λαμβάνονται να έχουν την απαραίτητη επιστημονική υποστήριξη.   Για τον λόγο αυτό, έχει  δημιουργηθεί τεχνική βιβλιοθήκη και ιστοσελίδα, http://www.copper.org.gr/ όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες για το χαλκό και τις εφαρμογές του.

Σκοπός του Ε.Ι.Α.Χ. είναι, η υλοποίηση ενός δυναμικού ολοκληρωμένου προγράμματος που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, όπως η ενημέρωση αρχιτεκτόνων, πολιτικών μηχανικών, σπουδαστών και τεχνικών εταιριών, η εκπαιδευτική και τεχνική υποστήριξη, η επιστημονική καθοδήγηση πάνω σε θέματα που αφορούν στο χαλκό και στα κράματά του, καθώς και η ενθάρρυνση νέων ιδεών για τις εφαρμογές αυτού του μετάλλου.

 

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 26 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δωρεάν rapid test σε δύο σημεία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης Covid – 19 (Rapid Test) θα πραγματοποιηθούν για όσους επιθυμούν σε…

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ζίτσας: Δωρεάν rapid tests στην Ελεούσα

Δωρεά ελέγχους ταχείας ανίχνευσης κορονοϊού (rapid test Covid-19) πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή (26/03/2021) στην…

Ρεπορτάζ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόταση Δήμου Δελφών για έργο ψηφιακής περιήγησης σε δύο Δημοτικά Μουσεία

Πρόταση προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για το έργο «Ψηφιακή περιήγηση σε δύο Δημοτικά…