Άρθρο Localit 24 Απριλίου, 2012

ΔΕΥΑΜΒ: Πιλοτική εφαρμογή συστήματος επεξεργασίας λυμάτων στον Άγιο Λαυρέντιο

Την πιλοτική εφαρμογή εξειδικευμένης τεχνολογίας συλλογής, μεταφοράς και επεξεργασίας λυμάτων στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου, εξετάζει η  Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Μείζονος Περιοχής Βόλου ( ΔΕΥΑΜΒ).

 Παράλληλα και στο πλαίσιο της  περιβαλλοντικής πολιτικής που υλοποιεί η διοίκηση της , εξετάζεται και η δυνατότητα αποκεντρωμένης διαχείρισης των αστικών υγρών αποβλήτων, στους απομακρυσμένους οικισμούς του νέου Δήμου Βόλου. 

Η πιλοτική εφαρμογή θα αφορά αρχικά μια ομάδα 20 – 30 οικιών του Αγίου Λαυρεντίου, τα οποία θα επιλεγούν σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες και την Τοπική Κοινότητα. 

 Η τεχνολογία που έχει επιλεγεί εκμεταλλεύεται τα υφιστάμενα στεγανά φρεάτια και τους απορροφητικούς βόθρους (οι οποίοι θα στεγανοποιηθούν) για την πρωτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων, προκειμένου να επιτευχθεί ένας σημαντικός διαχωρισμός των αιωρούμενων στερεών από τα υγρά απόβλητα καθώς και, σε κάποιο βαθμό, αναερόβια επεξεργασία του οργανικού φορτίου.  

Στη συνέχεια, η υπερχείλιση της υγρής φάσης των αποβλήτων οδηγείται μέσω αγωγών μικρής διαμέτρου (περίπου 10 εκ.) και μικρού βάθους σε μονάδα φυσικής επεξεργασίας Τεχνητού Υγροτόπου (Constructed Wetland). 

 Με τον τρόπο αυτό μειώνεται σημαντικά το κόστος κατασκευής και λειτουργίας του δικτύου αποχέτευσης και της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων, αποφεύγεται η μεταφορά τους στην κεντρική μονάδα που βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση, ενώ τα επεξεργασμένα απόβλητα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν για αρδευτικούς σκοπούς, ενισχύοντας έτσι τον περιβαλλοντικό χαρακτήρα του έργου.
 Όπως σημειώνει ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ της Επιχείρησης, Λ. Μαυρογιάννης, η ΔΕΥΑΜΒ θα προχωρήσει σύντομα στη σύνταξη της σχετικής μελέτης, από την οποία θα προκύψει ο προϋπολογισμός του έργου. «Από τα αποτελέσματα και την εμπειρία της πιλοτικής εφαρμογής, η δημοτική επιχείρηση θα εξετάσει στη συνέχεια την εφαρμογή της συγκεκριμένης τεχνολογίας και σε άλλους οικισμούς στα όρια της αρμοδιότητάς της», είπε χαρακτηριστικά.  

Στο πλαίσιο  της  συγκεκριμένης εφαρμογής,   πραγματοποιήθηκε στον Άγιο Λαυρέντιο,  συνάντηση αντιπροσωπείας της ΔΕΥΑΜΒ,  με τον πρωτοπόρο σε τέτοιες τεχνολογίες Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Βερολίνου A. Grohman και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας  Γ. Αγαπητό , κατά την οποία έγινε ενημέρωση για τη νέα τεχνολογία ενώ εξετάστηκε η περιοχή του χωριού  η οποία προσφέρεται για να ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή.

 

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 26 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δωρεάν rapid test σε δύο σημεία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης Covid – 19 (Rapid Test) θα πραγματοποιηθούν για όσους επιθυμούν σε…

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ζίτσας: Δωρεάν rapid tests στην Ελεούσα

Δωρεά ελέγχους ταχείας ανίχνευσης κορονοϊού (rapid test Covid-19) πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή (26/03/2021) στην…

Ρεπορτάζ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόταση Δήμου Δελφών για έργο ψηφιακής περιήγησης σε δύο Δημοτικά Μουσεία

Πρόταση προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για το έργο «Ψηφιακή περιήγηση σε δύο Δημοτικά…