Άρθρο Localit 18 Δεκεμβρίου, 2013

Απορρίπτει ο δήμος Αθηναίων τη “μελέτη Γρηγοράκου” – ζητεί να πάρουν θέση βουλευτές, ΚΕΔΕ και ΠΕΔΑ

dimos-athineonTη σύγκληση έκτακτων Διοικητικών Συμβουλίων στην ΚΕΔΕ και την ΠΕΔΑ θα ζητήσει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης  προκειμένου να ληφθεί συγκεκριμένη απόφαση για τη “μελέτη Γρηγοράκου”. Στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου διατυπώθηκε η άποψη να μην κλείσει ο δήμος εν μέσω εορτών και να πραγματοποιηθεί νέα έκτακτη συνεδρίαση στην οποία και θα προσκληθούν και οι βουλευτές που εκλέγονται στην Αθήνα προκειμένου να διατυπώσουν τη θέση τους. Στο πλαίσιο της εισήγησης του ο Γιώργος Καμίνης επισήμανε ότι παρέλαβε το δήμο με 12.500 υπαλλήλους, ενώ σήμερα οι εργαζόμενοι αριθμούν στους 7.300. Επιπλέον υπάρχουν  1.100, οι οποίοι εργάζονται με δικαστικές αποφάσεις. Από τον Ιανουάριο του 2012 ο δήμος μείωσε τις οργανικές μονάδες κατά 30%, κατάργησε νομικά πρόσωπα τα οποία δεν επιτελούσαν κανένα σκοπό και προχώρησε  σε ευρείες συγχωνεύσεις άλλων νομικών προσώπων. Ο Γ. Καμίνης έκανε λόγο για προχειρότητα στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, η οποία δημιουργεί αναστάτωση στους εργαζόμενους και προκαλεί παραλυσία στην πόλη και τις υπηρεσίες προς τον πολίτη.

Ο γενικός γραμματέας Θεόδωρος Λιβάνιος, κατά τη έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου παρουσίασε τα παρακάτω στοιχεία:

«Η ονομαζόμενη μελέτη συντίθεται από πλήθος αυθαίρετων στοιχείων και παραδοχών:

1)   ομαδοποιεί και βάζει σε ένα τσουβάλι όλους τους Δήμους άνω των 100.000 κατοίκων. Δηλαδή θεωρεί ότι τις δομές του δήμου Αθηναίων χρησιμοποιούν μόνο οι δημότες του και ως εκ τούτου οφείλει να έχει ίδια αναλογία υπαλλήλων ανά 1000 κατοίκους.

2)  Μοριοδοτεί αυθαίρετα τους δήμους με κριτήρια τα οποία δήθεν στηρίζονται στην πραγματικότητα: Επιβραβεύει τους δήμους που προέκυψαν στον Καλλικράτη με συνένωση πάνω  των 6 δήμων όταν προφανώς από συγχωνεύσεις δήμων δημιουργούνται οικονομίες κλίμακας στο θέμα του ανθρώπινου δυναμικού. Προσέξτε το παράλογο:

Για να είναι ο τεκμαρτός υπολογισμός με βάση των οποίων θα γίνει ο υπολογισμός της αναλογίας πληθυσμού ανά αριθμού των εργαζομένων ίδιος με τον πραγματικό πληθυσμό ενός δήμου θα πρέπει ο δήμος αυτός: Να έχει έκταση πάνω από 600 τ.χλμ, να είναι έδρα νομού, να είναι ορεινός και νησιωτικός, και να έχει προέλθει από συνένωση πάνω των 6 δήμων. Ξέρετε πόσοι είναι οι δήμοι που παίρνουν το 100% στο κριτήριο αυτό; Κανένας!

3)  Η «μελέτη» ξέχασε ότι ο δήμος Αθηναίων είναι πρωτεύουσα νομού, καθώς και ότι παρέχει διοικητική υποστήριξη από 1/1/2011 σε όμορους δήμους.

4)  Ο αλγόριθμος που χρησιμοποιείται στην επιστολή του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, κ. Γρηγοράκου, οδηγεί στα εξής παράδοξα:

Α) Αν για παράδειγμα από τον Ιούνιο που έχει στοιχεία η υποτιθέμενη μελέτη στους δήμους άνω των 100.000, έχει αποχωρήσει λόγω συνταξιοδότητης, το 30% του προσωπικού (ακραίο υποθετικό παράδειγμα) τότε και πάλι από το δήμο Αθηναίων, των υποτιθέμενων 4.500 και όχι 7.000 υπαλλήλων τότε το πλεονάζον προσωπικό είναι και πάλι 667 υπάλληλοι.

Β) Ακόμα και αν επικαιροποιήσουμε τα στοιχεία με βάση τη πραγματική δύναμη του δήμου στο δήμο και στα ΝΠΔΔ.

ΜΟΝ ΙΔΑΧ ΑΣΦ ΙΔΟΧ/ΣΜΕ
ΔΑ 3584 488 719 122 4913
ΔΒΑ 443 328 156 927
ΟΠΑΝΔΑ 427 274 147 848
ΣΥΝΟΛΟ 4454 1090 1022 122 6688

 

Απόκλιση δύναμης σε σχέση με τη «μελέτη» μόνο 834 άτομα!Ο αλγόριθμος βγάζει πάλι 667 άτομα!

Γ) Αν, ως καλοπροαίρετοι, και παρόλο που δεν το ζητά ο αλγόριθμος του υπουργού, συμπεριλαμβάνουμε και τα ΝΠΙΔ ακόμα και τους εργαζόμενους του ΕΣΠΑ του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών, που πληρώνονται αποκλειστικά από ευρωπαϊκά προγράμματα, με συνολικό αριθμό εργαζομένων 7.249  και πάλι ο αλγόριθμος βγάζει 667 άτομα!

5) Είναι απαράδεκτο να επιμερίζει σε υποτιθέμενους ανύπαρκτους και υπαρκτούς κλάδους το υποτιθέμενο πλεονάζον προσωπικό χρησιμοποιώντας μάλιστα την απλή μέθοδο των τριών. Αν στους 6.068 υπαλλήλους οι φύλακες είναι 395, τότε στους 667 που αποχωρούν ο  άγνωστος Χ είναι 46. Επίσης αξίζουν  Όσκαρ για την ανακάλυψη νέων κλάδων όπως του ΥΕ Διοικητικού – Οικονομολόγου, του Μηχανικού ΔΕ.

6) Ως έκτακτους υπαλλήλους ορίζει ακόμη και τους συμβασιούχους με ασφαλιστικά μέτρα, των οποίων η απόφαση επί της κύριας αγωγής μπορεί να εκδοθεί από ημέρα σε ημέρα, το εποχιακό προσωπικό της Κατασκήνωσης, ακόμα και τον Δήμαρχο και τον Γενικό Γραμματέα.

7) Αν είναι αρνητική η κρίση του δικαστηρίου για τους συμβασιούχους τότε αυτός ο αλγόριθμος – εφεύρεση θεωρεί ότι ο δήμος Αθηναίων έχει 509 άτομα ελλείπον προσωπικό. Δηλαδή θα φύγουν σε κινητικότητα οι 667 και μπορεί σε δέκα ημέρα να θέλει να πάρει 800 άτομα.

8) Είμαστε ένας οργανισμός που εξορθολογήσαμε τη λειτουργία μειώνοντας, εδώ και 2 χρόνια, τα νομικά πρόσωπα από 18 σε 12, τις διευθύνσεις κατά 33%.

9) Η συντριπτική πλειονότητα των δήμων έχουν πλεονάζον προσωπικό. Ιδίως στο νομό Αττικής. Απορώ που θα απορροφηθούν, αν ποτέ εφαρμοζόταν, οι 667 υπάλληλοι του δήμου Αθηναίων. Σχεδόν όλοι θα αναγκαζόντουσαν ή να απολυθούν ή να μεταναστεύσουν εσωτερικά».

 

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 26 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δωρεάν rapid test σε δύο σημεία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης Covid – 19 (Rapid Test) θα πραγματοποιηθούν για όσους επιθυμούν σε…

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ζίτσας: Δωρεάν rapid tests στην Ελεούσα

Δωρεά ελέγχους ταχείας ανίχνευσης κορονοϊού (rapid test Covid-19) πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή (26/03/2021) στην…

Ρεπορτάζ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόταση Δήμου Δελφών για έργο ψηφιακής περιήγησης σε δύο Δημοτικά Μουσεία

Πρόταση προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για το έργο «Ψηφιακή περιήγηση σε δύο Δημοτικά…