Άρθρο Localit 02 Απριλίου, 2012

Απαγόρευση χρήσης χημικών αλλά και διαδηλώσεων – Πρόταση νόμου του δημάρχου Αθηναίων

Πρόταση  νόμου για τις διαδηλώσεις παρουσίασε ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, με στόχο να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος του συνέρχεσθαι και της ομαλής λειτουργίας της πόλης, ως κέντρου εμπορικής και κοινωνικής δραστηριότητας.

Η πρόταση νόμου αποτελείται από 16 άρθρα και ήδη ο κ. Καμίνης την έχει θέσει υπόψη των πολιτικών κομμάτων και των συνδικαλιστικών φορέων ζητώντας τους να τοποθετηθούν επ΄ αυτού.

“Ζητάμε από τα κόμματα να τολμήσουν και να ξεκινήσουμε έναν ανοικτό, ανυπόκριτο και νηφάλιο δημόσιο διάλογο” είπε ο κ. Καμίνης

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο δήμαρχος Αθηναίων το 2011 στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν  κατά μέσο όρο ημερησίως τρεις διαδηλώσεις ή πορείες.

Ειδικότερα τα μέτρα που προτείνονται μεταξύ άλλων στην πρόταση νόμου είναι τα ακόλουθα: 

Τουλάχιστον 24 ώρες πριν η ειδοποίηση των οργανωτών για τη συγκέντρωση

Με βάση την πρόταση νόμου ο οργανωτής μιας δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης έχει την υποχρέωση να ειδοποιεί 24 , τουλάχιστον, ώρες πριν από την πραγματοποίησή της την Αστυνομία και τις αρμόδιες αρχές.

Μάλιστα, αυτή η υποχρέωση συνδέεται με ευθύνη του οργανωτή σε περίπτωση που προκύψουν ζημιές.  Ο οργανωτής έχει την ευθύνη για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας από τους συμμετέχοντες στη διαδήλωση, ενώ απαλλάσσεται αυτής εφόσον έχει εγκαίρως γνωστοποιήσει της διεξαγωγή της συνάθροισης, είχε ζητήσει την παρουσία εισαγγελέα και αποδείξει ότι είχε λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την πρόληψη και αποτροπή της ζημιάς. Το σχέδιο νόμου προβλέπει τη δυνατότητα απαγόρευσης επικείμενης δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης, για την οποία αρμόδιος είναι ο γενικός αστυνομικός διευθυντής, με σύμφωνη γνώμη του οικείου προέδρου πρωτοδικών και απλή γνωμοδότηση του δημάρχου.
Λόγω της σοβαρότητας του μέτρου καθιερώνεται αρμοδιότητα του Συμβουλίου της Επικρατείας ώστε να υπάρχει δικαστική προστασία. Ο οργανωτής διαδήλωσης, η οποία απαγορεύθηκε, δικαιούται να ζητήσει την αναστολή της εκτέλεσης της σχετικής απόφασης από την επιτροπή αναστολών του ΣτΕ χωρίς να χρειάζεται να υποβάλει ταυτοχρόνως αίτηση ακυρώσεως.

 

Απαγόρευση χρήσης χημικώναπό την Αστυνομία


Με βάση και την πρακτική και πολλών άλλων χωρών προτείνεται να «αποκλείεται ρητά η χρήση χημικών από την Αστυνομία».
Συγκεκριμένοι περιορισμοί επιβάλλονται και για τις ολιγάριθμες διαδηλώσεις, χωρίς ωστόσο να ορίζεται συγκεκριμένος αριθμός συμμετεχόντων.  Μεταξύ αυτών είναι  ο περιορισμός με ευθύνη της αστυνομίας στην άκρη του οδοστρώματος ή στο πεζοδρόμιο ώστε να μην επαναλαμβάνονται τα φαινόμενα η Αστυνομία να κλείνει ολόκληρο το κέντρο ακόμη και σε περιπτώσεις όπου οι διαδηλωτές είναι λίγοι.
Επίσης μπορεί μία δημόσια συνάθροιση να απαγορευτεί εάν επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια. Μπορεί να απαγορευθεί σε «ορισμένη περιοχή» αν απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής. Στην περίπτωση αυτή η αρμόδια αστυνομική αρχή οφείλει να υποδείξει ενδεικτικά, ως εναλλακτικές επιλογές, άλλες περιοχές, κατάλληλες για την πραγματοποίηση της συνάθροισης.

Η επιστημονική ομάδα

Την επιστημονική ομάδα που συνέταξε την πρόταση νόμου αποτελούν ο επίτιμος αντιπρόεδρος του ΣτΕ  Μιχάλης Βροντάκης, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας Νίκος Αλιβιζάτος, ο ομότιμος καθηγητής συνταγματικού δικαίου του ΑΠΘ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Αντώνης Μανιτάκης, ο λέκτορας της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου  Γιάννης Κτιστάκης και ο δικηγόρος και νομικός σύμβουλος του κ. Καμίνη , Θανάσης Τσιούρας.

 

Οι αντιδράσεις στην πρόταση Καμίνη

 

«Φίλους» αλλά και «εχθρούς»  συνάντησε η πρόταση νόμου του δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη για το θέμα των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας.   

 

Η πρόταση του κ. Καμίνη όταν είχε συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο είχε βρει συμπαραστάτη τον επικεφαλής της δημοτικής αντιπολίτευσης Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος μάλιστα του ζήτησε στην νομοθετική ρύθμιση που θα συνέτασσε να προβλέπονται μεγαλύτερες ποινές για αυτούς που καταστρέφουν και λεηλατούν δημόσια και ιδιωτική περιουσία.

 

Την ίδια στιγμή ήδη ακούγονται  κάποιες φωνές από την Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ οι οποίες στηρίζουν την πρόταση του δημάρχου Αθηναίων όπως αυτές του Ευάγγελου Αντώναρου και του πρώην υπουργού Άμυνας Πάνου Μπεγλίτη, που με δηλώσεις επισημαίνουν ότι πρέπει να μπει μια τάξη χωρίς ωστόσο ο περιορισμός των διαδηλώσεων να σημαίνει στέρηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών..

 

Στην αντίπερα όχθη της πρότασης του δημάρχου Αθηναίων είναι όλες οι αριστερές παρατάξεις, που εκπροσωπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο.

 

Αντίθετες με την πρόταση Καμίνη είναι η «Λαϊκή Συσπείρωση» (δημοτική παράταξη του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Ν. Σοφιανό), η «Ανοιχτή Πόλη» (παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής την Ελένη Πορτάλιου) και η «ΑΝΤΑΡΣYΑ στις γειτονιές» (δημοτική παράταξη της ΑΝΤΑΡΣYΑ με επικεφαλής τον Πέτρο Κωνσταντίνου).

 

Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και ο κ. Καμίνης επιχειρούν να χτυπήσουν το λαϊκό κίνημα, ενώ σύμφωνα με την Ανοιχτή Πόλη και τον ΣΥΡΙΖΑ, η πρόταση Καμίνη βάζει «στο στόχαστρο τη Δημοκρατία». Από την πλευρά της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ο Π. Κωνσταντίνου καταγγέλλουν τον κ. Καμίνη ότι το νομοσχέδιο «ξυπνά μνήμες Χούντας».

 

 

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 26 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δωρεάν rapid test σε δύο σημεία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης Covid – 19 (Rapid Test) θα πραγματοποιηθούν για όσους επιθυμούν σε…

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ζίτσας: Δωρεάν rapid tests στην Ελεούσα

Δωρεά ελέγχους ταχείας ανίχνευσης κορονοϊού (rapid test Covid-19) πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή (26/03/2021) στην…

Ρεπορτάζ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόταση Δήμου Δελφών για έργο ψηφιακής περιήγησης σε δύο Δημοτικά Μουσεία

Πρόταση προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για το έργο «Ψηφιακή περιήγηση σε δύο Δημοτικά…