Άρθρο Localit 22 Δεκεμβρίου, 2013

Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη και στα Χανιά

antallaktikes_bibliothikesΗ βιβλιοθήκη του «μέλλοντος» κάνει την εμφάνισή της και στα Χανιά. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να «ξεφυτρώσουν» ανταλλακτικές βιβλιοθήκες σε κεντρικά σημεία της πόλης.

Τα Χανιά, είναι ο πρώτος Δήμος, εκτός Αττικής, και ο τρίτος συνολικά (μετά το Δήμο Κηφισιάς και Αθηναίων) που υιοθετεί την πρωτοβουλία της υπαίθριας δημόσιας ανταλλακτικής βιβλιοθήκης.

Η σχετική δράση αναπτύσσεται με πρωτοβουλία του Δήμου Χανίων και της δημοτικής επιχείρησης ΔΕΔΙΣΑ. Η «Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη», ως υπαίθρια δημόσια βιβλιοθήκη, θα είναι ανοιχτή στο κοινό καθ’ όλο το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες το χρόνο. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι η ανταλλαγή βιβλίων και ιδεών καθώς και η κοινωνική αλληλεπίδραση που μπορεί να επιτευχθεί μέσω των βιβλίων.

Τα σημεία στο Δήμο Χανίων που έχουν επιλεγεί για να φιλοξενήσουν την «Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη» είναι τέσσερα: α) η πλατεία Δημοτικής Αγοράς, β) η πλατεία 1866 γ) η πλατεία Ελευθερίας (Δικαστηρίων) και δ) η πλατεία της Σούδας.

Καθεμία από αυτές τις βιβλιοθήκες θα «φιλοξενεί» έργα διαφορετικών καλλιτεχνών τα οποία παραχώρησαν οι ίδιοι αποκλειστικά για την επένδυση των όψεων της κάθε ανταλλακτικής βιβλιοθήκης και πιο συγκεκριμένα των καλλιτεχνών Αντώνη Ντόνεφ, Γιάννη Βαρελά, Παναγιώτη Τέτση και Θεόδωρου Χρόνη.

Η «Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη», που φέρει την αρχιτεκτονική υπογραφή των Ελευθέριου Αμπατζή και Ειρήνης – Αιμιλίας Ιωαννίδου, είναι κατασκευασμένη στα πρότυπα μίας παραδοσιακής βιβλιοθήκης με βιβλία που διαχειρίζονται οι ίδιοι οι χρήστες της, δίχως εγγραφή, συνδρομή ή χρηματικό αντίτιμο και με ελεύθερο ωράριο λειτουργίας.

Το απόθεμά της βασίζεται στην ανταπόκριση των επισκεπτών της. Ο επισκέπτης της μπορεί να δανειστεί ένα βιβλίο και πάλι μετά από ένα χρονικό διάστημα να το επιστρέψει. Η συλλογή της εναλλάσσεται καθημερινά αφού την διέπει η προϋπόθεση πως κάθε προσφορά έντυπου υλικού είναι δεκτή. Ο εκάστοτε αναγνώστης μπορεί παράλληλα να είναι και δωρητής βιβλιογραφικού υλικού.

Στόχος της ανταλλακτικής βιβλιοθήκης είναι η προαγωγή αισθήματος κοινωνικής προσφοράς και αλληλεπίδρασης ενώ σημαντικό στοιχείο είναι ότι μέσω αυτής αναβαθμίζεται αισθητικά ο δημόσιος χώρος δίνοντας τη δυνατότητα για πολιτιστική και εκπαιδευτική επιμόρφωση.

«Χαρίστε, δανειστείτε, ανταλλάξτε, προτείνετε ένα βιβλίο και αφήστε το να ταξιδέψει» είναι το μήνυμα που στέλνει η Δημοτική Αρχή των Χανίων,Δημοτική Βιβλιοθήκη και η ΔΕΔΙΣΑ σε όλους τους πολίτες μέσω της «Ανταλλακτικής Βιβλιοθήκης».

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 26 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δωρεάν rapid test σε δύο σημεία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης Covid – 19 (Rapid Test) θα πραγματοποιηθούν για όσους επιθυμούν σε…

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ζίτσας: Δωρεάν rapid tests στην Ελεούσα

Δωρεά ελέγχους ταχείας ανίχνευσης κορονοϊού (rapid test Covid-19) πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή (26/03/2021) στην…

Ρεπορτάζ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόταση Δήμου Δελφών για έργο ψηφιακής περιήγησης σε δύο Δημοτικά Μουσεία

Πρόταση προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για το έργο «Ψηφιακή περιήγηση σε δύο Δημοτικά…