Άρθρο Localit 03 Απριλίου, 2012

Ανοχή τέλος στους οίκους…ανοχής

Λουκέτο στους παράνομους οίκους ανοχής του ιστορικού Κέντρου της Αθήνας ζητούν να μπει σύλλογοι και κάτοικοι της περιοχής. Με σημερινή (3 Απριλίου 2012) επιστολή τους, προς τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα την αιρετή περιφέρεια Αττικής και το δήμο Αθηναίων, αιτούνται να μπει οριστικό τέλος στην

« ιδιότυπη,  διαρκή,  και παράνομη λειτουργία των οίκων ανοχής». Το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή  Κεραμεικού-Μεταξουργείου όπου σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα λειτουργεί το 25% , των παράνομων οίκων ανοχής στο λεκανοπέδιο.  

Την επιστολή υπογράφουν, ενεργοί πολίτες , επαγγελματίες, σύλλογοι και κινήσεις πολιτών:  «Δημόσιο Σήμα», «ΚΜ Πρότυπη Γειτονιά» και «ΚΙ.ΠΟ.ΚΑ»(«Κίνηση Πολιτών Κέντρου Αθήνας»). 

Οι  κάτοικοι και οι φορείς ζητούν με αφορμή τις πρόσφατες  κυβερνητικές ανακοινώσεις σχετικά με τις νέες υγειονομικές διατάξεις την άμεση και οριστική απομάκρυνση των παράνομων οίκων ανοχής  από το ιστορικό κέντρο (ΦΕΚ 567/Δ/1979). Ενισχύουν το αίτημά τους επικαλούμενοι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και συγκεκριμένα το νόμο  2734/1999,  που ρυθμίζει την χωροθέτηση και λειτουργία των  οίκων ανοχής. Μεταξύ άλλων ο νόμος   προβλέπει  την απαγόρευση της στέγασής τους σε διατηρητέα και παραδοσιακά κτίρια, και την απόστασή τους κατά 200 μέτρα τουλάχιστον σε ακτίνα από σχολεία, πλατείες, εκκλησίες.  

Υγειονομική βόμβα 

Όπως υπογραμμίζουν στην επιστολή τους οι παράνομοι οίκοι ανοχής αποτελούν μια «υγειονομική βόμβα», καθώς στεγάζονται σε ακατάλληλους και ετοιμόρροπους χώρους, με άθλιες συνθήκες υγιεινής, αποτελώντας εστίες μόλυνσης για την ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα καταγγέλλουν ότι η λειτουργία τους στηρίζεται  στην εκμετάλλευση παράνομα διακινούμενων  ατόμων (trafficking) που δεν έχουν, στη πλειοψηφία τους, πιστοποιητικά υγείας και δεν υπόκεινται σε ελέγχους για μολυσματικές ασθένειες. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η μαρτυρία τους ότι η πλειονότητα αυτών των οίκων ανοχής δεν διαθέτει τουαλέτες για το κοινό, με αποτέλεσμα να μετατρέπονται οι γύρω δρόμοι σε υπαίθριες τουαλέτες. 

Πόλος έλξης παραβατικών δραστηριοτήτων 

Οι οίκοι ανοχής όπως σημειώνουν, προσελκύουν παραβατικές δραστηριότητες (διακίνηση και χρήση ναρκωτικών, αποθήκες παράνομων προϊόντων, κλεμμένων κ.α.), γεγονός που στιγματίζει την ευρύτερη περιοχή και συμβάλλει στην ολοένα και εντονότερη υποβάθμιση του κέντρου της Αθήνας. 

Πόλος έλξης για παράνομους μετανάστες 

Όπως αναφέρουν επίσης ,οι οίκοι ανοχής στο ιστορικό κέντρο εξυπηρετούν σύμφωνα με εκτιμήσεις 2000 άτομα το 24ωρο, κυρίως παράνομους μετανάστες ενώ και οι ιερόδουλες ανήκουν στην ίδια κατηγορία. Οι πρόσφατες εξαγγελίες σχετικά με το μεταναστευτικό δεν έχουν αγγίξει αισθητά ακόμα την περιοχή Κεραμεικού Μεταξουργείου. 

Η κρίση αύξησε τους  παράνομους οίκους ανοχής 

Η περιοχή Κεραμεικού-Μεταξουργείου επιβαρύνεται εδώ και χρόνια από τη λειτουργία παράνομων οίκων ανοχής. Όμως τα τελευταία χρόνια της κρίσης, η συγκεκριμένη χρήση ανθεί. Το 2009 σε απογραφή του κτιριακού αποθέματος στην περιοχή είχαν καταγραφεί 40 οίκοι κατά προσέγγιση και σήμερα  αριθμούν τους 70. Χαρακτηριστικά  τονίζουν ότι μόνο τους τελευταίους 2 μήνες άνοιξαν  6 νέοι οίκοι ανοχής σε πρόχειρα μετασκευασμένα κτίρια ή τμήματα κτιρίων ενώ κάθε εβδομάδα προστίθενται νέοι. Αποτέλεσμα είναι ο χρόνιος κοινωνικός στιγματισμός και η εγκατάλειψη της περιοχής από τους κατοίκους της.

Σύμφωνα με στοιχεία του δήμου Αθηναίων, η περιοχή Κεραμεικού -μεταξουργείου, φιλοξενεί το 25% των οίκων ανοχής και στούντιο που λειτουργούν συνολικά στο λεκανοπέδιο. Μάλιστα από 70 οίκους που λειτουργούν στο κέντρο, οι 57 είναι συγκεντρωμένοι γύρω από τις οδούς Ιάσονος και Κολωνού. Το φαινόμενο αυτό έχει ως αποτέλεσμα 8000 ιδιοκτησίες-επιχειρήσεις εκτιμώμενης αξίας άνω των 800 εκατ. ευρώ να βρίσκονται εγκλωβισμένες. 

Ανοχή τέλος

Καταλήγοντας επισημαίνουν ότι η  ανοχή στο φαινόμενο της αυθαίρετης, προκλητικής, παράνομης λειτουργίας της συγκεκριμένης δραστηριότητας στο Ιστορικό κέντρο και στην περιοχή Κεραμεικού-Μεταξουργείου τελείωσε. Δεν μπορεί να αναπτυχθεί καμία άλλη χρήση όσο «ευδοκιμούν», με την ανοχή των αρχών, οι οίκοι ανοχής. 

Οι υπογράφοντες την επιστολή επιφυλάσσονται για την άσκηση παντός νομίμου δικαιώματος  για την προστασία της ζωής και της περιουσίας τους, εάν η Πολιτεία δεν προχωρήσει άμεσα σε αποτελεσματικές ενέργειες.   

Αποδέκτες  της επιστολής είναι οι:

Θεόδωρος Πάγκαλος  Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και συντονιστής των δράσεων για το Κέντρο της Αθήνας

Τάσος Γιαννίτσης   Υπουργός Εσωτερικών

Μιχάλης Χρυσοχοίδης Υπουργός Προστασίας του Πολίτη 

Ανδρέας Λοβέρδος   Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης 

Γιάννης Σγουρός  Περιφερειάρχης Αττικής

Γιώργος Καμίνης.  Δήμαρχος Αθηναίων

 

 

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 26 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δωρεάν rapid test σε δύο σημεία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης Covid – 19 (Rapid Test) θα πραγματοποιηθούν για όσους επιθυμούν σε…

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ζίτσας: Δωρεάν rapid tests στην Ελεούσα

Δωρεά ελέγχους ταχείας ανίχνευσης κορονοϊού (rapid test Covid-19) πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή (26/03/2021) στην…

Ρεπορτάζ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόταση Δήμου Δελφών για έργο ψηφιακής περιήγησης σε δύο Δημοτικά Μουσεία

Πρόταση προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για το έργο «Ψηφιακή περιήγηση σε δύο Δημοτικά…