Άρθρο Localit 08 Ιουνίου, 2012

Αναπτυξιακά έργα 33, 5 εκ. ευρώ στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας

Μεταφορές, περιβάλλον, παιδεία και οικιστική αναβάθμιση αποτελούν τους βασικούς άξονες των έργων που θα χρηματοδοτηθούν από τη Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στην περιφερειακή ενότητα της Φλώρινας. Σύμφωνα με ανακοινώσεις τις περιφέρειας στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας θα πραγματοποιηθούν έργα συνολικού προϋπολογισμού 33,15 εκατ. ευρώ. 

Αναλυτικά και ανά τομέα παρέμβασης, τα έργα αφορούν στους παρακάτω τομείς: 

Προσπελασιμότητα – Τομέας Παρέμβασης μεταφορές. Εφόσον αξιολογηθεί θετικά, η σχετική παρέμβαση θα ενταχθεί ως υπερδέσμευση στον Άξονα Θεματικής Προτεραιότητας: «Ενίσχυση υποδομών προσπελασιμότητας». Μεταξύ άλλων ένα σημαντικό έργο για την ανάπτυξη της περιοχής είναι και η «βελτίωση της περιφερειακής οδού διασταύρωση Κρυσταλλοπηγής – διασταύρωση Πρεσπών», ενδεικτικού προϋπολογισμού 12,0 εκ. €. Με την παρέμβαση αυτή εξασφαλίζεται η βελτίωση της προσβασιμότητας του δυτικού κάθετου άξονα (Σιάτιστα – Καστοριά – Κρυσταλλοπηγή). Μέσα από το έργο αυτό εκτιμάται ότι θα δοθεί σημαντική τουριστική, επιχειρηματική και πολιτιστική ώθηση στην περιοχή των Πρεσπών. Η σχετική παρέμβαση μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένη σε περίπτωση που αντληθούν οι απαραίτητοι πόροι για την εκπόνηση της μελέτης. Ταυτόχρονα προωθείται και η «βελτίωση του κάθετου άξονα Φλώρινα –Πτολεμαίδα».

Περιβάλλον

Στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών έργων συμπεριλαμβάνονται έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, τα οποία ήδη χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. Τα έργα αυτά αφορούν την λεκάνη του Αμυνταίου, ενώ για τη λεκάνη της Φλώρινας υπεβλήθη μια πρόταση η οποία αξιολογείται, παράλληλα ο δήμος πρέπει να μεριμνήσει ώστε οι προτάσεις που έχει υποβάλλει να ωριμάσουν άμεσα και να υποβληθούν για αξιολόγηση/ ένταξη.  

Οικιστική Αναβάθμιση

Όλοι οι Δήμοι συμμετέχουν στις ανοικτές προσκλήσεις. Ήδη η μια πρόσκληση που αφορά στα μεγάλα αστικά κέντρα, έχει ολοκληρωθεί σε επίπεδο αξιολόγησης, όπου ο Δήμος Φλώρινας εντάσσει επτά παρεμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού περίπου 5 εκατ. €. Τα σχετικά έργα αναμένεται να συμβάλλουν σημαντικά στην αναβάθμιση του αστικού ιστού της περιοχής. 

Παιδεία

Οι χρηματοδοτούμενες παρεμβάσεις στον τομέα της παιδείας δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Στο δήμο Αμυνταίου έχουν ξεκινήσει την υλοποίηση έργων για την ανέγερση νηπιαγωγείων. Σε ότι αφορά στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (τα τμήματα που δραστηριοποιούνται στην περιφερειακή ενότητα της Φλώρινας), τα δεδομένα είναι τα εξής:

1 Χρηματοδοτούνται οι μελέτες για την αναβάθμιση των κυρίων κτιριακών συγκροτημάτων (παιδαγωγική σχολή κλπ)

2 Έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση (μέσω της ΜΟΔ Α.Ε.) της μελέτης για την κτιριακή παρέμβαση στο παραχωρηθέν οίκημα της «Αγίας Όλγας», για τις ανάγκες της Σχολής Καλών Τεχνών.  

Υγεία – Πρόνοια

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις της περιφέρειας ο τομέας της υγείας – πρόνοιας παρουσιάζει υστέρηση σε επίπεδο Προγράμματος. Αναμένεται να υποβληθεί μια πρόταση για τον εξοπλισμό του  Γενικού Νοσοκομείου Φλώρινας, ενώ αναμένεται να υποβληθεί και μια πρόταση που θα αφορά στην αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας. Στον τομέα της πρόνοιας (πέραν των πρόσφατα ενταγμένων παιδικών σταθμών στους Δήμους Αμυνταίου και Πρεσπών) δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι μπορεί να υπάρξει κατάθεση κάποιας πρότασης.

 

 

 

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 26 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δωρεάν rapid test σε δύο σημεία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης Covid – 19 (Rapid Test) θα πραγματοποιηθούν για όσους επιθυμούν σε…

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ζίτσας: Δωρεάν rapid tests στην Ελεούσα

Δωρεά ελέγχους ταχείας ανίχνευσης κορονοϊού (rapid test Covid-19) πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή (26/03/2021) στην…

Ρεπορτάζ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόταση Δήμου Δελφών για έργο ψηφιακής περιήγησης σε δύο Δημοτικά Μουσεία

Πρόταση προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για το έργο «Ψηφιακή περιήγηση σε δύο Δημοτικά…