Άρθρο Localit 28 Ιουλίου, 2012

Ανάπτυξη συστήματος εσωτερικού ελέγχου στο δήμο Θεσσαλονίκης

Tη σύναψη προγραμματικής σύμβασης για την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Ανάπτυξη συστήματος εσωτερικού ελέγχου στο δήμο Θεσσαλονίκης», μεταξύ του δήμου  και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.  

Ο εσωτερικός έλεγχος, σύμφωνα με την εισήγηση, συνιστά μία ανεξάρτητη και αντικειμενική αξιολόγηση μέσα σε ένα οργανισμό και  παρέχει μία ανεξάρτητη γνώμη στους φορείς του οργανισμού αναφορικά με τη διαχείριση κινδύνων, τον έλεγχο και τη διοίκηση του οργανισμού, μετρώντας και αξιολογώντας την αποτελεσματικότητα του οργανισμού στην επίτευξη των στόχων του.  

«Ο εσωτερικός έλεγχος υποστηρίζει τις πολιτικές, τις διαδικασίες και τις λειτουργίες που διασφαλίζουν την επίτευξη των στόχων του οργανισμού, την κατάλληλη αξιολόγηση των κινδύνων, την εγκυρότητα των διαδικασιών εσωτερικής και εξωτερικής αναφοράς και λογοδοσίας, τη συμμόρφωση με τους σχετικούς νόμους και κανονισμούς και τη συμμόρφωση με τα πρότυπα συμπεριφοράς και ηθικής του οργανισμού. Ο σκοπός του εσωτερικού ελέγχου είναι η ασφαλής λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης και η αποφυγή των νοσηρών φαινομένων του παρελθόντος. Η διοίκηση υλοποιεί μια από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις της» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων και Οικονομικής Ανάπτυξης Χασδάι Καπόν.  

     Το Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου στο Δήμο Θεσσαλονίκης αποσκοπεί:

 • στην αντιμετώπιση της διαφθοράς
 • στην αύξηση των εσόδων
 • στη βελτίωση της παροχής δημοτικών υπηρεσιών
 • στη προστασία των περιουσιακών τους στοιχείων
 • στην εξασφάλιση οικονομικής, αποτελεσματικής και αποδοτικής χρήση των πόρων τους.
 • στην εξασφάλιση της ακρίβειας, της ορθότητας και της πληρότητας των οικονομικών καταστάσεων τους.
 • στη συμμόρφωση με τους νόμους, τις εγκυκλίους και τις άλλες οδηγίες του κράτους  

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 23ης Ιουλίου 2012 σχετικά με τη δημιουργία συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου στο Δήμο Θεσσαλονίκης, όλα τα παραπάνω μπορούν να επιτευχθούν:  

 • Με τη δημιουργία κανονισμού εσωτερικής λειτουργίας, με σαφή διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων της κάθε  Οργανωτικής Μονάδας του Δήμου, καθώς η  τρέχουσα περιγραφή καθηκόντων των θέσεων εργασίας σε όλα τα επίπεδα είναι ελλιπής και αποσπασματική
 • ·Με τη δημιουργία οργανογράμματος στο οποίο θα πρέπει να προβλέπεται αυτοτελής Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου.
 • Με τη δημιουργία ενιαίου εγχειριδίου διαδικασιών το οποίο θα περιγράφει τα καθήκοντα των θέσεων εργασίας αλλά και θα διαχωρίζει τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες των εργαζομένων.
 • Με τη δημιουργία γραπτού κώδικα δεοντολογίας έτσι ώστε η τήρηση των ηθικών αξιών να μην αποτελεί αποκλειστικά προσωπική υπόθεση για καθέναν από τους εργαζόμενους.
 •  Με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και του νέου πληροφοριακού συστήματος (ΟΠΣΟΥ), ώστε να βελτιώνεται διαρκώς το επίπεδο εξυπηρέτησης του Δημότη.
 • Με την εισαγωγή ποιοτικών και ποσοτικών δεικτών έτσι ώστε η λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου να βασίζεται σε αυτούς.
 • Με την ανάπτυξη κλίματος συμμετοχής και συνεργασίας μεταξύ των εργαζομένων, αλλά και μεταξύ Διοίκησης και εργαζομένων.

 

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 26 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δωρεάν rapid test σε δύο σημεία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης Covid – 19 (Rapid Test) θα πραγματοποιηθούν για όσους επιθυμούν σε…

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ζίτσας: Δωρεάν rapid tests στην Ελεούσα

Δωρεά ελέγχους ταχείας ανίχνευσης κορονοϊού (rapid test Covid-19) πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή (26/03/2021) στην…

Ρεπορτάζ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόταση Δήμου Δελφών για έργο ψηφιακής περιήγησης σε δύο Δημοτικά Μουσεία

Πρόταση προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για το έργο «Ψηφιακή περιήγηση σε δύο Δημοτικά…