Άρθρο Localit 16 Απριλίου, 2012

Αλεξάνδρεια: Χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής για έργα αποκατάστασης ΧΑΔΑ

Σε περιβαλλοντική αποκατάσταση τεσσάρων ανενεργών ΧΑΔΑ και την προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού μεταφόρτωσης και μεταφοράς απορριμμάτων προχωρά ο δήμος Αλεξάνδρειας. Τα έργα εντάχθηκαν ήδη στο Ταμείο Συνοχής με χρηματοδότηση ύψους 4.971.153,20 ευρώ.

Η απόφαση υπεγράφη από τον ειδικό γραμματέα υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ),  μετά από θετική αξιολόγηση της πρότασης του δήμου που υποβλήθηκε τον Οκτώβριο του 2011 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον-Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013, για το έργο «Αποκατάσταση χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων δήμου Αλεξάνδρειας και προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού για τη μεταφορά των απορριμμάτων».

Το έργο περιλαμβάνει: 

  • την εκπόνηση των οριστικών μελετών (τοπογραφική, υδραυλική, χημικοτεχνική, περιβαλλοντική, γεωτεχνική, στατική) και τευχών δημοπράτησης του έργου περιβαλλοντικής αποκατάστασης των ΧΑΔΑ, με προϋπολογισμό 137.253,20 ευρώ.
  • την εκτέλεση έργων πλήρους περιβαλλοντικής αποκατάστασης των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) του δήμου Αλεξάνδρειας, σε συνολική έκταση 154 στρεμμάτων, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας. Πρόκειται για τις τέσσερις χωματερές που βρίσκονται στις δημοτικές ενότητες Αλεξάνδρειας (στη θέση «Λούνης» του Νησελίου, έκτασης 70,7 στρεμμάτων, 1ης κατηγορίας επικινδυνότητας), Πλατέος (στη θέση «Κάλιανη» των Τρικάλων, έκτασης 54 στρεμμάτων, 2ης κατηγορίας επικινδυνότητας), Μελίκης (στη θέση «Ποταμιά», έκτασης 7,9 στρεμμάτων, 3ης κατηγορίας επικινδυνότητας) και Αντιγονιδών (στη θέση «Παλιομάνα», έκτασης 21 στρεμμάτων, 3ης κατηγορίας επικινδυνότητας). Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων αποκατάστασης ανέρχεται σε 4.305.000 ευρώ. 
  • την προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού μεταφόρτωσης-μεταφοράς απορριμμάτων, προϋπολογισμού 528.900 ευρώ, που περιλαμβάνει την προμήθεια συρμού μεταφοράς απορριμμάτων, αποτελούμενου από ένα ρυμουλκό αυτοκίνητο και δύο ημιρυμουλκούμενα containers ειδικών χρήσεων, καθώς και δύο κλαδοθρυμματιστές.

Όπως σημείωσε σχετικά ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας Φ. Δημητριάδης, «Μέσω της χρηματοδότησης για την υλοποίηση αυτών των έργων ,δίνουμε πλέον ένα οριστικό τέλος στο πρόβλημα των χωματερών του δήμου μας, που επί σειρά δεκαετιών αποτελούσαν εστίες μόλυνσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα εξασφαλίζουμε και τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη μεταφορά των απορριμμάτων του δήμου μας σε ΧΥΤΑ όμορου νομού, προσωρινά, μέχρι να εξευρεθεί τελική λύση στο θέμα της διάθεσης των απορριμμάτων στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας και συνολικά σε επίπεδο περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω του υπό ίδρυση νέου φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων».

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 26 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δωρεάν rapid test σε δύο σημεία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης Covid – 19 (Rapid Test) θα πραγματοποιηθούν για όσους επιθυμούν σε…

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ζίτσας: Δωρεάν rapid tests στην Ελεούσα

Δωρεά ελέγχους ταχείας ανίχνευσης κορονοϊού (rapid test Covid-19) πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή (26/03/2021) στην…

Ρεπορτάζ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόταση Δήμου Δελφών για έργο ψηφιακής περιήγησης σε δύο Δημοτικά Μουσεία

Πρόταση προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για το έργο «Ψηφιακή περιήγηση σε δύο Δημοτικά…